Gürültü Çok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde Elazığ ile birlikte 16 ilin stratejik gürültü haritaları hazırladı

TAKİP ET
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde Elazığ ile birlikte 16 ilin stratejik gürültü haritaları hazırladı.

GÜRÜLTÜYÜ ARTIRACAK MEKNLAR AÇILMAYACAK

Stratejik gürültü haritasının, belirli bir alan dahilinde farklı kaynaklardan yayılan gürültü etkilerinin fiziksel çevre faktörlerin  hesaba katılarak değerlendirilmesi için tasarlanan bu  harita sayesinde gürültüyü artıracak yeni mekanların açılmasının  önüne geçilecek.Haritanın  şehirlerde maruz kalınan gürültünün stratejik tahminine de kaynak sağlayacağına işaret edilerek, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kamuya ve karar mercilerine bilgi oluşturması açısından da önem taşıyor.

'ELAZIĞ HAVALİMANI'NIN GÜRÜLTÜ HARİTASI DA ÇIKARILDI' 

Stratejik gürültü haritası sonuçlarının, iller için önemli veriler sağladığı belirtilirken, gelecekte oluşabilecek gürültü problemlerinin de büyük oranda planlama aşamasında önlenebileceğini ifade ediliyor.

Türkiye'de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde ve ilgili belediyelerin desteğiyle Adana, Adıyaman, Antalya, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon gibi 17 ilin stratejik gürültü haritalarını hazırladı. Bu kapsamda söz konusu illerin yerleşim alanlarında yer alan karayolu, demiryolu, endüstri ve eğlence tesislerini kapsayan stratejik gürültü haritaları tamamlandı.

VATANDAŞ GÜRÜLTÜDEN RAHATSIZ MI?

Gürültü haritalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dolayı ne kadar rahatsız olduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünün değerlendirilmesi olarak tanımlanıyor. Bunun için, çeşitli gürültü kaynaklarından (araba trafiği,havaalanları, sanayi) doğan gürültü yükünü gösteren gürültü haritaları hazırlanıyor.

Farklı kaynaklardan yayılan gürültü etkilerinin bütün olarak değerlendirildiği stratejik gürültü haritaları, fiziksel çevre faktörleri de hesaba katılarak tasarlanıyor. Stratejik gürültü haritaları, özellikle azaltım ve kontrol tedbirlerinin alınacağı bölgelerin tespitinde kullanılıyor. 

 

 

ÇALIŞMALAR TAMAMLANMIŞTI

Elazığ Belediyesi 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği' gereği, nüfusu 100.000'in ve nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 1000 kişinin üstünde olan yerleşim alanları için stratejik gürültü haritası hazırlanması ve gürültüye maruz kalan kişi, konut, okul, hastane sayısının belirlenmesi yönündeki çalışmalarını tamamlamıştı.

SORUNLU ALANLAR BELİRLENECEK

Stratejik Gürültü Haritası, belirli noktalarda yapılan anlık ve günlük ölçümler, kavşaklardaki araç sayımları ile birlikte 3 zaman dilimdeki trafik yoğunluğu tespiti, demiryolları, eğlence ve sanayi bazındaki ölçümler doğrultusunda hazırlanmıştı. Hazırlanan gürültü haritaları, sorunlu alanların belirlenmesinde ve kontrol tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanmasında kullanılacak.

 

ELAZIĞ'IN MERKEZİ GÜRÜLTÜLÜ

Çıkarılan haritaya göre, Elazığ'ın merkezi   araç trafiği nedeni ile oldukça gürültülü. Çıkarılan harita da  Sanayi,Eğlence Mekanları ve Havalimanı da gürültülü alan olarak belirlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme