Gürkan: 'Yöneticiler Vizyoner Olmalı'
2022 yılını değerlendiren ve Elazığ'ın teşvik kapsamına geç alınmasından kaynaklı kayıpları olduğunu, tarım alanlarının suyla buluşturulamaması sebebiyle üretimde ciddi düşüşler yaşandığını ifade eden MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan, ülkenin ve şehrimizin geleceğinin tarımda olduğunu, şehrin tüm potansiyellerini vizyoner bir liderlik anlayışı ve ortak akılla şehre yansıtılmasında başarı sağlanamadığını dile getirdi.
Kübra Kabukçu/2022 yılının ekonomik kazanım ve kayıplarını Gazetemiz Hakimiyet'e değerlendiren MÜSİAD Başkanı Tekin Gürkan, 6.Bölge teşviklerinden dolayı ciddi bir tekstil yatırımcısını Elazığ'a çektiklerini ancak teşvik uygulamasının diğer bölge illerine göre şehrimize çok geç geldiğini ifade etti.
“BİR ÇOK İL, OSB DIŞINDA DA TEŞVİKTEN FAYDALANIYOR”
6.Bölge Teşvikine ilimizin çok geç girmesinden dolayı bizden önce giren iller ve bu iller sadece OSB'de değil OSB dışındaki yatırımların da tamamının 6.Bölge kapsamında olduğu ve ilimizden daha fazla avantajlı olduğunu ifade eden Gürkan; “Bu konuda mesela, Batman'ı örnek verelim. Batman'da sadece tekstilde 180 tane firma ve bu firmalarda istihdam edilen 42 bin çalışan var.”
“SORUNLAR BİTERSE TİCARET CANLANIR”
Suriye ile sorunlar çözülürse ticarette bir artış olacağını ifade eden Başkan Gürkan, “Tabi ki ciddi şekilde enflasyon ve fiyat artışlarından dolayı ciddi bir pahalılık var. Şimdi bu pahalılık yani normalde dar gelirli ile sabit gelirli insanları çok ciddi etkiliyor. Bunu da aşmanın yolu üretimden geçiyor. Çalışmaktan geçiyor. Malum bunlar hem kendi iç sıkıntılarımız var. Hem yurtdışındaki çevremizdeki savaşların etkileri var. Bu savaşlar biterse, özellikle Suriye ile ilgili önemli gelişmeler var. Yani bu Suriye'de ki problemler biterse ve ilişkilerimiz gelişirse ticaret bizi bekliyor. Yine Ukrayna-Rusya savaşı biterse orada ciddi bir potansiyel var.” diye ifade etti.
TARIMSAL ÜRETİM OVALARIN SULANMASINA BAĞLI
Başkan Gürkan,“Biz Elazığ'ın kurtuluşunu şurada görüyoruz; bu ovaların sulanması ile ilgili uzun süredir sıkıntılar var. Bu sorun zamanında çözülseydi, özellikle Pandemi de gıdanın çok önemli olduğunu gördük. Artık diyoruz gelecek tarımda. Bölgenin ve Elazığ'ın tarım potansiyeli çok fazla. Yani bu ovalar sulanırsa Elazığ tarım yönünden geçmişte yakaladığı başarıyı tekrar yakalar.”
YENİ SANAYİ ALANLARINA İHTİYAÇ VAR
Elazığ'ın ivedi olarak yeni sanayi alanlarına ihtiyacı olduğunu ifade eden Gürkan, “Mesela küçük sanayi ile ilgili biz geçmişte MÜSİAD olarak Elazığ'ın sanayi ve ticaret alanlarına ihtiyacı olduğunu, bu konuda yeni sanayi alanlarının acilen devreye sokulması gerektiğini ifade etmiştik.” dedi.
“ŞEHRİN DİNAMİKLERİNİN AYDA BİR TOPLANTI YAPMASI LAZIM”
Elazığ'ın sorunlarının ortak akılla çözülmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gürkan,“Elazığ'ın turizm yönünden de ciddi sıkıntıları var. Turizm potansiyeli çok iyi olduğu halde şehrimize turist çekemiyoruz. Bölgedeki illerimize baktığımız zaman akın akın otobüsler ile turist çekiyorlar ama şehrimize çok fazla turist girmiyor. Hazar gölümüzü değerlendiremedik. Kanyonlarımız var kaplıcalarımız ama yeterli turist gelmiyor. Biz şunu söylüyoruz şehrimizin dinamikleri, aktörleri ve vekilleri mutlaka bu konu da ortak akılla sürekli bu sorunun çözülmesi için ayda bir toplantı yapması gerekiyor.” dedi.
SORUNLARI DERT EDİNEN İNSANLAR LAZIM
Başkan Gürkan,“Devamlılığımız lazım. Bir de şehirde bu sorunları dertlenen insanlar lazım. Bölge illerine baktığımız zaman dinamikler bu konuda daha fazla koordineli, gayretli ve dertli. Muhalefeti ve iktidarı ile dertli. Ayrıca STK'ları ile bir araya gelerek şehirlerini nasıl geliştireceklerini konuşmak için görüşüyorlar. Bu konuda kafa yoruyorlar. Ama bizim sanki bu konuda eksikliğimiz var. Koordineli bir şekilde bir araya gelmekten ve ortak akıl kurmakta biraz gevşekliğimiz ve üşengeçliğimiz var. Bölgemiz önemli bir bölge hem Suriye hem Irak hem de İran'a 400-500 kilometre mesafeli bir bölgedeyiz. Sonuçta ekonomi üretimle olur. Üretmemiz lazım.”dedi.
BAŞKAN GÜRKAN:“ORTAK AKIL OLUŞTURMALIYIZ”
Başkan Gürkan, “Üretirken de ihracata yönelik çalışmamız lazım. İhracata yönelik çalışamazsak iç piyasa da sıkışmalar olunca esnaflarımız zorlanıyor. Dolayısıyla ihracata yönelik çalışırsak en azından iç piyasa daraldığı zaman esnaf kendi işletmesini çevirebilir. Her şey üretimden geçiyor. Kurumların bağımsız hareket etmemesi lazım. Bir kurum farklı çalışıyor diğer kurum farklı çalışıyor. Sonra tıkanıyorlar. Ama ortak güçler birleştirildiğinde sorunlar daha kısa sürede çözülecektir. Ancak bu sorunların çözülmesi için dertlenmemiz lazım. İl yöneticilerimizin, bürokratlarımızın ve STK'larımızın daha vizyoner olması ve inisiyatif alması lazım ”dedi.