Gürkan: 'Deprem Bölgesinden EK MTV Alınmasın'

6 Şubat depreminin 11 ilimize ağır bir faturası olduğunu vurgulayan MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan ' Bu illerimizde yaşayan vatandaşlarımız ve iş dünyası ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya biz MÜSİAD olarak 11 ilimizde yaşayan vatandaşlarımızdan ek MTV alınmamasını istiyoruz' dedi.

Milli Dayanışma Paketi adı altında düzenlenen kanun teklifi ile bir defaya mahsus ek MTV alınmasını ve KDV oranlarının 2 puan artışının vatandaşlara getireceği ekonomik yükün etkilerini MÜSİAD Başkanı Elazığ Şube Başkanı Tekin GÜRKAN'a sorduk. Başkan Gürkan gazetemize yaptığı özel açıklamada “Ülkemiz büyük bir ekonomik krizden geçiyor. Pandemi, yüzyılın depremi ve seçimlerin ülkemize ekonomik anlamda olumsuz etkiledi. Depremin ülkemize maliyeti yaklaşık 103 milyar TL ve bunun yanı sıra seçimler nedeniyle yapılan popülist politikalar ciddi zarar veriyor. EYT, işçi ve memur zamları ciddi anlamda hazineyi zora soktu. Bunların doğal etkileri olarak ciddi bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Yeni kurulan kabinede bu krizden çıkmanın arayışı içindeler. Geçtiğimiz günlerde yaşanan KDV artırımı ve MTV zammı bu kriz ortamında zor günler geçiren vatandaşlarımızı ve iş dünyamızı daha da zora soktu” diye konuştu.

"EK MTV ZAMMINDAN 11 İL MUAF TUTULSUN"

Gürkan “Ek MTV zammından muaf olmayı biz ısrarla istiyoruz. Çünkü; bu 11 ilimiz depremden çok etkilendi. İşyeri yıkılan, zarar gören ve işyerini kaybedenler oldu. Bu insanlarımız şuan ciddi bir şekilde ekonomik krizle mücadele ediyorlar. Biz bu nedenle 11 ilin kapsam dışında tutulmasını istiyoruz. Ülkemizde ciddi bir şekilde fiyat artışları var ve bu artışların önü kesilemiyor. Her gün fiyatı değişen ürünler var. KDV'nin artmasıyla bütün ürünlerin fiyatlarının daha da artması anlamına geliyor. KDV'yi % 8'den 10 yapmak, %18'den 20'ye çıkarmak ürün fiyatlarının iki puan artması demek. Bu da kötü günler geçiren dar gelirli ve sabit gelirli vatandaşları ciddi bir şekilde zora sokacaktır. Gönül isterdi ki bu düzenlemeyi geliri yüksek olan kalemler ya da farklı yöntemlerle bu işi bir çözüm bulsalar. Genele yayılması bütün vatandaşların KDV artışından etkilenmesi büyük bir sıkıntıya sokacakmış gibi gözüküyor. Bu konudan ciddi şikayetçiyiz. Artan fiyatların bir an önce durması lazım. Öneri ve çalışmalarımızı hep o yönde yapıyoruz. Bu artış aynı zamanda enflasyonu da ciddi bir şekilde tetikleyecektir” ifadelerini kullandı.

"BİZ KEMERE SIKMAYA RAZIYIZ KAMUDA DA İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLSİN"

Ülke düze çıkacaksa kemer sıkmaya hazır olduklarını dile getiren Gürkan “ Vatandaş olarak elimizden geleni yapmak elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Ancak; bunlar yapılırken kamu israfının da önüne geçilmesi lazım. Kamu kurumlarında tasarrufa gidilmesi, kaynakların etkili kullanılması gerekiyor. İsraf düzeyinde olan bu harcamaların durdurulması ve tasarruf yapılmasını temenni ediyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Bakmadan Geçme