Güneş Kremi Hakkında Bilinen Yanlışlar…

Yaz aylarına gireceğimiz şu günlerde, özellikle hassas cilde sahip olan kişiler güneş koruyucu arayışına giriyor

TAKİP ET
Yaz aylarına gireceğimiz şu günlerde, özellikle hassas cilde sahip olan kişiler güneş koruyucu arayışına giriyor. Yeni çıkan renkli, leke giderici güneş kremlerine rağmen güneş kremi kullanımı artış göstermiyor. Uzmanlar, güneşin zararlı ışınlarına karşı mutlaka bir koruyucu kullanılmasının cilt kanseri riskini azalttığını söylese de çoğu insan güneş kremlerini cilde zararlı bir kimyasal olarak görüp, kullanmamayı ya da başka alternatifler aramayı düşünüyor.

Güneş Kremini Her Mevsim Kullanmak Gerekiyor

Uzm. Dr. Turgut, güneşe cildi güneşe karşı koruma ve güneş kremleri hakkında şunları söylüyor: “Öncelikle, sadece yaz aylarında güneş koruyucu kullanmak doğru değil. Yaz veya kış güneş koruyucu kullanmayı alışkanlık edinmemiz lazım. Herkesin dikkat etmesi gereken bir konu var; güneş kremini yazın en az 3 saatte bir yenilemek gerekiyor, kışın evde dahi olsak sabah ve öğlen kullanmalıyız. Çoğu kişi sabah çıkınca güneş kremini sürüp, akşama kadar yenilemeden geziyor. Güneş koruyucu, cildi ilk 3 saat koruyor daha sonra cilt tekrar güneşin zararlı etkilerine maruz kalıyor. Güneş koruyucuyu bir kozmetik olarak kabul etmiyorum, güneş koruyucu bir ilaçtır. Güneş kremi, cilt kanserine karşı koruyucu bir bariyer işlevi görüyor. İkinci olarak ise cilt yaşlanmaz, güneş yaşlandırır deriz biz. Güneş kremi de bu bakımdan cildin erken yaşlanmasını, kırışmasını önlüyor ve cildin kalitesini arttırıyor.

Güneş Kremleri Ciltte Oluşan Lekeleri Engellemiyor

Cildimizdeki melanin pigmenti, kişilere göre farklılık gösteriyor. Koyu tenli olanlarda melanin pigmenti daha fazla, açık tenli olanlarda ise daha az bulunuyor. Melanin pigmenti cildi güneşe karşı koruyan bir pigment. Bu nedenle açık tenli insanlar güneş koruyucu kullanmadığında güneşin tüm zararlı etkilerine maruz kalır, krem kullanımına çok dikkat etmeliler. Halk arasında bir takım inanışlar var; “güneş koruyucu kullandım cildimde leke oluştu çünkü güneş koruyucu iyi değil.” Şunu unutmamak gerek güneş kremi leke açıcı değildir, öyle bir vasfı yoktur. Çeşitli formülasyona sahip güneş kremlerinde leke açıcı etken vardır ama leke açıcı etkisi olanları bile kullansanız yeni oluşacak olan lekeleri engellemez. Melanin üretimi vücutta döngüsel olarak devam ettiği için kremlerin bunu etkilemek gibi bir etkisi yok. Sadece leke oluşumunu geciktirir. Kremlerin çok daha önemli bir görevi vardır; cilt

“Güneş Kremleri Hakkında Spekülasyon Yaratmak Doğru Değil”

Güneş kremlerinin kimyasal olduğu ve cilde zarar verdiği kanısı var toplumda. Fakat güneşten direk cilde nüfus eden zararlı ışınlar çok çok daha zararlı. Ultraviyole A ışınları, hücrenin temel taşı DNA' ya zarar verir, cildin ana kimyasını bozar ve ileride cilt kanserine yol açar. Yeni çıkan ve tabi doktor ve eczane onaylı güneş kremlerinde paba ve paraben içermeyen, parfümsüz, minimalize edilmiş ürünler mevcut. Kanser ihtimali yaratacak maddeler de içermiyor kremler. Evet, kimyasal ürünlerdir çünkü maddenin dayanılabilir olmasını sağlıyor. Kremlerde de doğal yola gitmek isteyen, kremlerin kimyasal içerdiğinden kullanmak istemeyen kişiler, genetiği ile oynanan sebze ve meyveleri mevsiminde olmadan tüketebiliyor fakat cildimizi korumak adına kremleri kullanmaktan çekiniyor. Kremleri kullanıp kullanmamak kişisel bir tercih elbette ama bunun üzerinden bir spekülasyon yaratmamak gerekiyor.

Krem Seçiminde SPF 30 ve SPF 50 Tercih Edilmeli

Güneş kremlerde koruma olarak SPF 30 faktörden aşağısının kullanılmasını pek önermiyoruz. SPF 30 yüzde 95 iken SPF 50 ise yüzde 97' dir. Aralarında çok fazla bir fark bulunmuyor. Farktan ziyade etkiye bakmak gerekir. Bir hekim önerisinde veya eczaneden almak gerekiyor bu ürünleri. Kremlerdeki filtre kaliteli olduğunda cildi güneşe karşı daha iyi bir şekilde korur. Marka farkından ziyade filtreye bakmak gerekiyor. Bizim önerimiz, bir hekimin önerisi ile güneş kremi kullanmak.

Bakmadan Geçme