GRİP AŞISI ECZANELERDE ERKEN TÜKENDİ

Başak MERAL GÜNDÜZ/Bu sezon grip aşıları tükenme noktasına erken geldi. SGK'nın geri ödeme kapsamındaki grip aşısı pek çok eczane ve depoda kalmadı.

TAKİP ET
Eczacı Yavuz Tatar 'Grip sezonu kapıda ancak eczanelerde ciddi bir aşı sıkıntısı bulunuyor.Grip aşısını ithal eden ilaç firmasının 10 Ekim'de depolara dağıttığı 250 bin doz aşı hızla tükendi.Firma Kasım ayının ilk haftasından itibaren yıl sonuna kadar partiler halinde dağıtılacak.Bir önceki grip sezonunun ağır yaşanmasının taleplerin artmasında çok etkili oldu'dedi.

Tatar;'Son yıllarda ülkemizin aldığı göçler nedeniyle ülke genelinde yurttaşların bağışıklık sistemi olumsuz etkilendi. Dolayısıyla artık aşılanma her zamankinden daha da önemli. Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için eczanelerimize geliyorlar ama aşıların tedariğinde sorun yaşıyoruz. Bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor' diye konuştu.

AŞI 1 YIL KORUYOR

Tatar'Grip aşısını Ağustos ve Eylül aylarında piyasaya sunuyorlar. Dörtlü aşının içinde A ve B alt grupları altında H1N1, H3N2 ve Yamagata, Victoria suşları yer alıyor. Aşı sadece 1 yıl koruduğu için her yıl uygulanmalı.'diye konuştu.

 

AŞI GRİPTEN ÖLÜMLERİN YÜZDE 80'İNİ ÖNLÜYOR

Yavuz Tatar 'Henüz ağır grip vakaları görmeye başlamadık. Grip aşısı olmayanlar yaptırabilirler. Grip aşısı ölümlerin yüzde 80'ini önlüyor. Dünyada her yıl 1 milyar grip vakası meydana gelmekte, 3 ila 5 milyonu ciddi, hastaneye yatışı gerekiyor. Bu hastaların 300-500 bini kaybediliyor. Grip şakaya gelmez.'diye ifade etti.

Bakmadan Geçme