Gözlük Numaranız Büyüyorsa Eyvah! Korkunç Hastalık Peşinizde Olabilir
Ne yaparsanız yapın gözlük numaranız büyüyorsa bu belirtiyi dikkate alın! Tüm detaylar haberimizde.
Gözlük numaranız giderek büyüyorsa bu hastalık belirtisi olabilir! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
GÖZLÜK NUMARANIZ BÜYÜYORSA DİKKAT
Kulaklarda yaşanan uğultu, baş ağrıları, denge kayıpları veya görme bozuklukları basit nedenlerden kaynaklanıyor olsa da ciddi hastalıkların da belirtileri olabilir. Bu belirtiler bazen önemsenmese de bazı hastalar beyninde tümör olup olmadığını düşünebilir. İngiltere'de yaşayan Karen Griffiths 2018 senesinde kulağında yaşadığı uğultu ve çınlamalar, sabahları baş ağrısı, konuşma güçlüğü sebepleriyle birçok kez doktora gitse de belirtilerin menopoza bağlı olduğu söylendi.
Ancak Karen belirtilerden kurtulamadığı için başka bir doktora giderek MR çektirdi ve beyninde büyük bir damara baskı yapan bir kitle olduğunu öğrendi. Damar üstünde yaşanan basınç kulak çınlamalarına sebep oluyordu. 2022 senesi Mart ayında kişinin beynindeki iyi huylu tümör uzmanlar tarafından kısmen temizlendi ve tamamı çıkarılamadığı için tümörün tekrarlama riski de belirtildi. Karen uzun zaman belirtileri yaşadığını, menopoza bağlı olduğunu duyduğunu ama sabahları yaşadığı baş ağrısının önemli olduğunu ve kulak çınlaması arttığı için hastaneye gittiğini ve beyninde bir kitle olduğunu öğrendiğini, tümör iyi huylu olsa da damara baskı yaptığını, doktorun hayati risklerden bahsettiğini ve başta inanmasa da sonunda tedavi olduğunu anlattı. Beyin tümörünün insanlar için birçok gözden kaçan belirtisi oluyor ve bazı belirtiler dikkate alınmıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Özbek konu ile ilgili şu sözleri söyledi; 'Beyin tümörlerinin sebebi tam olarak bilinmese de risk faktörleri var.
Büyük oranda bütün kanserlerin yüzde 5-10 aralığı genetiktir. Beyin tümöründe genetik bir risktir. Beyaz ırklarda daha fazla görülür. Radyasyona maruz kalan kişilerde beyin tümörü riski yükselir. Yaş ilerledikçe beyin tümörü riski artar. Vücudun diğer yerlerinde olan kanser hücreleri de beyne sıçrayarak tümör oluşumuna sebep olabilir. Belirtileri tümör büyüklüğü, yeri, büyüme hızı, etkilediği bölgeye göre değişkenlik gösterir. Baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme problemi, bilinç değişikliği, nörolojik değişiklikler, iştah değişikliği, nöbetler, kişilik ve davranış değişiklikleri olarak yaşanır. Bu değişiklikler her hastalıkla olabilecek geçici belirtiler de olabilir. Uzun süre geçmeyen ve ilaçlara yanıt vermeyen baş ağrıları, baş ağrısıyla birlikte bulantı ve kusma, çift görme, görme kaybı, bazı görme alanlarının kaybolması, bilinç değişikliği, uyku hali, zihin bulanıklığı, tek taraflı felç, kas gücü kaybı, dengesizlik, ani gelişen kilo kaybı ya da hızlı kilo almak, bilinç kaybı, kişilik ve davranış değişikliği, depresyon ya da anksiyete artışı gibi belirtilerin dikkate alınması gerekir. Beyin tümörü belirtileri çok değişkenlik gösterir. Eğer belirtiler ilerleyerek artıyorsa bir uzmana danışmak gerekir. Görme bozuklukları beyin tümörüne işaret edebilir. Çeşitli sebeplerle görsel sistem üstüne baskı yapabilir ve görme bozuklukları yaşanabilir. Tümör optik sinire ya da görme korteksine baskı yaparsa görme kaybı bile yaşanabilir. Göz kaslarında oluşan baskı sebebiyle çift görme sorunu yaşanabilir, bir anda yaşanan görme kaybının ve gözlük numarasında yaşanan hızlı değişimlerin beyin tümörüne işaret edebileceğini unutmamak gerekir.
Beyin tümörleri göz kaslarını kontrol eden sinirleri etkileyebilir. Bu da göz hareketlerinde koordinasyon bozukluğuna sebep olabilir. Göz doktoru, hastanın gözünü belirli yere yönlendirip bu koordinasyonu değerlendirebilir. Kulak uğultusu, baş dönmesi, denge bozukluğu genel olarak vertigo gibi hastalıklara işaret ediyor ancak bazı- durumlarda bu belirtiler beyin kaynaklı olabiliyor. Özellikle beyincik tümörleri denge bozukluğu ve baş dönmesine sebep olabilir. İşitme sinirine baskı yaptığı için bu belirtiler taklit edilebilir ve bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmana giderek gerekirse beyin cerrahisine gitmesi önerilir.'