FIRAT ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİNİN 50. KURULUŞ YILI VE 75'LİLER

Başak MERAL GÜNDÜZ/Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi 50. Kuruluş Yılı Kutlamaları çerçevesinde Veteriner Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu tarafından hazırlanan bir seri kutlama programlarının dördüncüsü Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi ilk mezunları Buluşması (75 Mezunları) adı ile Zoom Meeting olarak organize edildi.

TAKİP ET
Kutlama programına, Prof. Dr. Tanju Ası, Prof. Dr. Enver Ozan, Prof. Dr. Bahri Patır, Prof. Dr. Sait Bulut, Prof. Dr. Adile Muz, Prof. Dr. Basri Gülcü, Prof. Dr Aydın Girgin, Ali Karatepe, İsmail Akşit ve Prof. Dr. Sema Temizer Ozan  bizzat Prof. Dr Rauf Can' da mektup göndererek katıldılar.

Hocalar  ve arkadaşları günün anlamını ve o günlere dair yaşanmışlıklarını, Fırat Üniversitesinin çekirdeği olan  Veteriner Fakültesi kuruluş aşamasındaki zorlukları, sevinçleri, hüzünleri, hocaları, öğrencilerin biri birlerine olan muhabbetini, özlemlerini büyük heyecanla dile getirdiler.

 Prof Dr. Sema Temizer Ozan da bu kutlamalar sırasında, 06 Kasım 1970 yılında Ankara Üniversitesi patronajlığında Elazığ Veteriner Fakültesi kurulduğunu, Dekan Prof. Dr. Mustafa Temizer, tek yerleşik öğretim üyesi olarak da Doç. Dr. Bahir Özgencil'in, bir bavul içerisinde birkaç dosya ve biraz da kırtasiye ile Elazığ' a geldiğini, kendisinin de onlarla beraber Elazığ'a geldiğini ve böylece Elazığ serüvenin başlamış olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sema Temizer Ozan 'Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi yönetim Kurulunun 1970 yılı başlarında aldığı bir kararla Akademi Kampüsü içindeki Temel Bilimler Binasının bir Bölümü Veteriner Fakültesine Tahsis edilmişti. Bu bölümde 3 oda, bir derslik mevcuttu.3 odadan; birisi  Dekan Prof. Dr. Mustafa Temizer'e, ikincisi Fakülte sekreteri Tümer Akpolat 'a, üçüncüsü ise  Öğrenci İşleri Personel şefliğine Alparslan Kaan' verilmişti. Öğretim kadrosu ise 1 profesör, 1 Doçent ve 11 eğitim elemanından ibaretti.

Dekan Prof. Dr. Mustafa Temizer, Doç. Dr. Bahir Özgencil

Eğitim Kadrosu;

1.Gürkan Ekingen  Veteriner Fakültemizin ilk asistanı idi. 

2.Mehmet Kocabatmaz,

3. Türker Berrah,

4,Tanju Ası,

5.Rauf Yücel,

6.Erkan Kalfaoğlu,

7.Hilmi Türker,

8. Erol Babacan,

9. Atilla Ilgaz,

10. Nursal Metin ,

11.Ali Otlu'dur.



Böylece geçici olarak bina sorununu karşılayan Elazığ Veteriner Fakültesi 65 öğrencisi ile 22 Nisan 1970tarihinde; kadronunda çıkarılması üzerine Başbakan Süleyman Demirel, Milli Eğitim Bakanı Orhan Oğuz, Tarım Bakanı İlhami Ertemin de katıldığı,  Elazığ'da çok kalabalık bir topluluğunda hazır bulunduğu bir törende 07 Kasım  1970 günü öğretime resmen başlamıştır. O dönem Dekanı, hocası, asistanı ve fakültenin öğrencileri adeta bir ailenin fertleri gibiydik' dedi.

Temizer Ozan,'65 öğrencinin kayıtları için çıkan 'Profösörler Kurulu kararı' ile öğrencilerin kayıtları yapılır. Hatta Yeni Memurlar öğrenci kayıdı yapmada zorlandıklarından Temizer Hoca onları bir haftalığına A.Ü. Veteriner fakültesine gönderir, onlar da işleyişi öğrenip geri dönerler ve öğrenci kayıtlarını yaparlar. Fakültemiz açıldığında yokluk çoktu. Devlet Malzeme Ofisinden bir kamyon malzeme masa sandalye getirildi. İlk öğrenciler böylece taburelerde, laboratuvar masalarında, tebeşir ve siyah tahta ile ama Ankara'dan gelen BLOK Dersler yapan en iyi hocalardan ders alarak eğitim ve öğretimimize devam ettik. İlk dersimizi rahmetli Bahir Özgencil hocamız verdi, yıllar akıp gitti.1975 yilında Veteriner Hekim Diplomalarımızı aldık. Bundan sonra ki yıllar bizler hep 75 LİLER olarak anıldık.

Dekanlık dönemimde kullandığım gibi; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ülkenin ilk fakültesidir ama biz, yani Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi ise Cumhuriyetin ilk fakültesidir. Bununla da ne kadar övünsek yeridir. Çünkü daha sonra bizim asistanlığımızı yapan hocalarımız İstanbul, Selçuk, Uludağ Üniversiteleri Veteriner Fakültelerinin kuruluşundaki çekirdek kadroları oluşturmuştur. Onlar ayrıldığında ise 75'lilerden 11 Veteriner Hekimde Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesine asistan olarak girmiş ve akademik hayatta fakültelerini geleceği ve öğrenciler için yetişmeye başladıklarını ifade etti.



SEMA TEMİZER OZAN:'75'LİLER ÇOK ÇALIŞKAN BİR SINIFTI

Kızlarda sınavlarda genellikle en yüksek notu alırlardı. Gece gündüz genellikle de birlikte ders çalışırdık, herkes biri birini çok severdi, modern ve medeni gençler idik. Erkek arkadaşlarımızda çok çalışkan efendi, hocalarına, biri birlerine ve bizlere karşı çok saygılı idiler.' dedi.

 

 OKULA GİDİŞ – GELİŞ:

Şehir Merkezi ile Elazığ arasında  en az 5 km lik bir mesafe vardı, yollar ıssızdı, yol yoktu, okula gidip gelmek için vasıta bulmak zordu. Yürüyerek çamurlu, tozlu asfalt olamayan yollarda  gruplar halinde yürümek zorunda kalırdık. Bazen de tek vasıta FAYTON a binerdik. Keban Baraj Gölü (1965-1981) yapılmadan önce Elazığ'da kışlar çok soğuk olurdu. Günlerce yerden buz kalmazdı, buzlar erimeden üzerlerine tekrar kar yağardı. Çatılardan buzlar sarkardı, altlarından geçerken kafamız düşecek diye ödümüz kopardı çünkü bilindiği gibi şehir merkezinde sokakları dardı.



 FATMA SAY'I BİYOLOJİ DERSLERİNE GİRERDİ

Prof. Dr. Zihni Erençin Ichtiyoloji derslerimize girerdi, derya deniz bir hocaydı. Elazığ'da Lojmanda kalır,  akşamları bir üst katta oturan Temizer hocaya gelirdi. Hoca ile  çok birlikte balık pişirmişizdir. Allah rahmet etsin. Meşhur kendine has hocalık özellikler olan başlı başına bir ekol olan Prof. Dr. Tayyip Çalışlar'ı, Prof. Dr Mehmet Doğanelini yani Ebe Mehmet'i, Çok değerli Prof. Dr. Hayri Anteplioğlunu, Prof. Dr. Mihri Mimioğlunu, Prof.Dr. Eşref Deniz' i,  Prof. Dr. Ruhi Töre'yi, Rifat Cantorayı, İsmet Dökmeciyi, Mustafa Sarı'ı ,Atilla Tanyolaçı, Sabri Doğuer'i, Prof. Dr. Hüseyin Kerim Urman'ı, ve adlarını zikredemediğim bir çok hocamızı yad etmeden geçmeyeceğim… Bizde emekleri çoktur. Allah hepsine gani gani rahmet etsin.

 

BU GÜNKÜ VETERİNER FAKÜLTESİ RASTGELE BİR PROJE DEĞİLDİR

Sema Temizer Ozan,'Kurucu Dekanı Prof. Dr. Mustafa Temizer, içinde mimar, mühendis ve hocaların bulunduğu 8 kişiden ibaret bir ekip kurar. Bunlarla birlikte Avrupa'da birçok Veteriner Fakültesini gezer ve tetkiklerde bulunurlar ve dönüşte yapılan değerlendirmeler sonucu projenin oluşmasını sağlamıştır. Amacına yönelik inşa edilen bu fakülte halen kampüsün kalbidir'dedi.

Bakmadan Geçme