Fed, Politika Faizi İçin Enflasyon Hedefinde Israrcı

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşana kadar politika faizinde indirime gitmeyeceğini açıkladı. Detaylar Temmuz ayı Para Politikası Raporu'nda.

TAKİP ET

FED, ENFLASYONDA SÜRDÜRÜLEBİLİR HEDEFİN PEŞİNDE
ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz ayına ilişkin Para Politikası Raporu'nda enflasyonun yıl boyunca mütevazı bir şekilde ilerlediğini ancak sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine ulaşana kadar politika faizinde bir indirim beklenmediğini vurguladı. Fed, ekonomik durumu ve risk dengelerini dikkatlice değerlendireceğini belirterek, para politikası adımlarında aceleci davranmayacağını ifade etti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki hafta ABD Kongresi'nde sunacağı raporda, enflasyonun geçen yıl belirgin şekilde azaldığı ve bu yıl içinde mütevazı bir ilerleme kaydettiği ancak hâlâ yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam ettiği belirtildi. Raporda, "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizinde bir indirimin uygun olmayacağını düşünmektedir." ifadelerine yer verildi.
Raporda, istihdam artışlarının güçlü olduğu ve işsizlik oranının hala düşük seviyelerde seyrettiği vurgulandı. Açık iş sayısının azalması ve iş gücü arzının artmasıyla iş gücü piyasasının yılın ilk yarısında daha dengeli bir hale geldiği belirtildi. Fed, iş gücü talebi ve arzı arasındaki dengenin pandemiden önceki döneme benzer şekilde nispeten sıkı fakat aşırı ısınmadığını ifade etti.

Reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin ilk çeyrekte mütevazı olduğu ancak iç talepteki büyümenin güçlü kaldığı aktarıldı. İç talepteki bu artışın ekonominin toparlanmasında önemli bir rol oynadığı belirtilen raporda, FOMC'nin Temmuz 2023'teki toplantısından bu yana politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttuğuna dikkat çekildi.
POLİTİKA KISITLAMALARI VE RİSKLER
Fed raporunda, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok fazla azaltmanın enflasyondaki ilerlemenin tersine dönmesine neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Aynı şekilde, politika kısıtlamalarını çok geç veya çok az azaltmanın ekonomik faaliyeti ve istihdamı gereksiz yere zayıflatabileceği vurgulandı. Komitenin, federal fon oranı için hedef aralığında herhangi bir ayarlama yaparken gelen verileri, gelişen ekonomik görünümü ve risk dengesini dikkatlice değerlendireceği belirtildi.

Raporda, kişisel tüketim harcamaları fiyat enflasyonunda kaydedilen ilerlemeye değinilerek, iş gücü talebinin soğuması ve iş gücü arzının artması ile birlikte işsizlik oranının yükseldiği kaydedildi. Nominal ücret artışlarının yılın ilk bölümünde yavaşlamaya devam ettiği ifade edildi.
Fed, mali koşulların bir miktar kısıtlayıcı göründüğünü ve finansal sistemin sağlam ve dirençli kalmaya devam ettiğini açıkladı. Ancak, finansal sistemde bazı kırılganlıkların oluştuğuna dair işaretler de bulunduğunu belirtti. Özellikle bankaların ticari gayrimenkul portföylerinin bazı kısımlarının stres altında olduğu ifade edildi.

GELECEKTEKİ PARA POLİTİKASI
Fed, gelecekteki para politikası kararlarında ekonomik verileri yakından takip edeceğini ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizinde indirime gitmeyeceğini belirtti.

Bakmadan Geçme