EYT'nin Eli Kulağında

Emeklilikte Yaşa Takılan milyonlarca vatandaşın beklediği EYT yasasında gözler Aralık ayına çevrildi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan çalışanların geri sayıma başladığı düzenlemede sona gelindi.

TAKİP ET

Kübra Kabukçu/Kamuoyunda Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen yaş haddi nedeniyle emekli olamayan vatandaşların heyecanlı bekleyişlerinde sona gelindi.

EYT kapsamındaki vatandaşlar, çeşitli platformlarda sık sık mağduriyetlerini dile getiriyor. Yaş haddi sebebiyle emekli olamayan vatandaşların sayısı, altı milyonu buluyor. Bu yönüyle çok büyük bir sivil toplum hareketi olan EYT, kamuoyunun ilgisini çekmeyi başardı.

NEDEN DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR?

1999 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı kanun, emeklilik için prim gün sayısı şartının yanı sıra yaş şartı da getirdi. Hala yürürlükte olan kanuna göre erkeklerin emekli olabilmesi için 60, kadınların emekli olabilmesi içinse 58 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Prim şartını yerine getiren ancak yaş şartından dolayı emekli olamayan vatandaşlar için EYT düzenlemesine ihtiyaç duyuluyor. Gerekli düzenleme yapılmadığı takdirde, (bundan önce olduğu gibi) vatandaşların emekli olabilmek için prim şartını karşılamalarına rağmen uzun yıllar beklemeleri gerekecek.

EYT'Yİ KAÇ KİŞİ BEKLİYOR

EYT bekleyenlerin sayısı, tartışmalıdır. Ancak her halükarda EYT mağdurları, milyonlarla ifade edilir. Tartışmaların kaynağı, 1999'da çıkan 4447 sayılı kanun ve bu kanunun 11 yıllık uygulama süresidir. Bazıları, 1999 öncesi sigortalı olanların mağdur olduğunu ifade ederken bazıları da kanunun uygulama süresi boyunca mağdurların olduğunu ifade ediyor.

4759 sayılı kanun ile bu konuda, 08/09/1999 tarihi ile 30/04/2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar için bir düzenleme yapılmış ve şu şartlardan sadece bir tanesi taşıyan kişinin, emekli olabileceği ifade edilmiştir:

• Kadın çalışanlar için 58, erkek çalışanlar için 60 yaşını doldurmuş olmak ve 7 bin gün prim ödemiş olmak

• Kadın çalışanlar için 58, erkek çalışanlar için 60 yaşını doldurmuş olmak, 25 yıldır sigortalı olmak ve en az 4 bin 500 gün prim ödemiş olmak

BAKANLIK ÇALIŞMADA SONA GELDİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için çalışmalar hız kazandı. Bakanlık bünyesinde oluşturulan çalışma grupları tarafından yaş, yıl, hizmet, emeklilik ve maaş konularında yoğun bir mesai var.

Düzenlemeden 1999 yılı ve öncesi işe girenler yararlanacak. Sadece SSK'ların değil, Bağ-Kur'lu vatandaşlar da sürece dahil edilecek. Bu kapsamda Türkiye'de 1 milyon kişi bulunuyor ve her yıl 450 bin kişi emekli oluyor. Yasanın hayata geçtiği dönemde 1,5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI'NA SUNULACAK

Taslak tamamlandığında Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak. Hazırlanan nihai metin, yasa teklifi olarak Meclis gündemine getirilecek.

ŞİMŞEK:“25 YIL VE 5 BİN GÜN PRİM”

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Elazığ - Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Cemal Şimşek,“Büyük ihtimalle bu ayın sonuna doğru EYT konusu netleşecek.Büyük ihtimalle 50 yaşın üstündekiler emekli olacak. Biliyorsunuz geçmişte 25 yıllık bir süre vardı ve 5 bin gün prim günü olanlar, yaşa bakılmaksızın emekli oluyordu. Şimdi nasıl bir çalışma yapılacak henüz belli değil.”dedi.

EN ADİL OLANI, TAMAMINI KAPSAMASIDIR

Başkan Şimşek,“Bizlerde bu çalışmayı bekliyoruz. Şuan net bir açıklama yok. Kademeli emeklilik 1999'dan sonra çıktı.En adil olması gereken şey 1999'dan önceki insanların tamamını kapsamasıdır. Hakkaniyet ölçülerinde konuşmak gerekiyorsa, yasa çıkmadan önceki sigortalı olan kişilerin hepsini kapsaması gerekiyor.”dedi.

İNSANLARIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Vatandaşların haklarının geri verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Şimşek,“EYT'nin 3 ya da 4 milyon kişiyi kapsayacağı söyleniyor. Ekonomi etkilenir ama mağdur insanlarımız var. Vatandaşlar alınmış haklarını geri istiyor. 1999 öncesi şartlara uyanların emeklilik hakları geri verilmeli.Kısacası şartlara uyan insanlarımızın bu mağduriyeti giderilmelidir.”dedi.

Bakmadan Geçme