Evlenmek Hayal Oldu
Türkiye'de ekonomide yaşanan sıkıntıların etkilediği sektörlerin başında düğün sektörü geliyor. Evlenmek isteyen çiftler birçok kalemde geçtiğimiz yıla oranla 2 katı fazla bir ücretle karşılaşırken birçok çift ise maliyetler nedeniyle ya düğünü ertelemek ya da iptal etmek zorunda kalıyor.
Hakimiyet Haber merkezi ekonomide yaşanan sıkıntılı sürecin sahaya yansımasını takip etmeye devam ediyor. Bu kapsamda mobilyadan, giyime, beyaz eşyadan eğlence sektörüne kadar birçok iş kolunu kapsayan düğün sektöründe maliyetler artık başa çıkılamaz bir noktaya ulaştı. Görüştüğümüz sektör temsilcileri fiyatların geçen yıla oranla 2 katına çıktığını belirtirken birçok çift, maliyetler nedeniyle ya düğünlerini ertelediğini ya da iptal etmek zorunda kaldığını belirtiyor.
EVLENME SAYISI DÜŞTÜ, YAŞ YÜKSELDİ
TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2023 yılında Türkiye'de hem evlenme sayısı düştü hem de evlenme yaşı yükseldi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre evlenen çiftlerin sayısı 2022 yılında 575 bin 891 iken 2023 yılında 565 bin 435 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı 2023 yılında binde 6,63 olarak gerçekleşti. Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2023 yılında erkeklerde 28,3 iken kadınlarda 25,7 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti.
FİYATLAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Türkiye'de beyaz eşyadan mobilyaya altından çeyize her kalemde fiyatlar neredeyse geçen yılın 2 katına çıkmış durumda. Geçtiğimiz yıl 250-300 bin liraya mâl olan bir düğünün bu yıl 600-700 bin liraya yapıldığını aktaran sektör temsilcileri,fiyatlarda yaşanan artışın satışlarda düşüşe neden olduğundan yakınıyor.
" ENFLASYON VAR BİZ ÜLKECE BUNU HİSSEDEBİLİYORUZ"
Çarşı merkezde bulunan elden taksit mağazasında satış danışmanı olan Sabri Bulut; “Biliyorsunuz ki şu an ülkemiz de çok büyük bir enflasyon var ve artık bunun bir derecelendirmesi yok. Bizler de işletmemizde vatandaşlarımıza elden taksitle ürün vermeye çalışıyoruz. Şu an yatak odası oturma grubu ve yemek takımı için ortalama fiyatımız 103 bin lira olarak fiyatlanmış durumda. Geçen yıl 20-25 bin lira olan oturma grubu şu an minimum 60 Bin lira. Bazı işletmeler bizimle aynı ürünü satar ama araya 3 misli fiyat farkı koyar, bizler fabrikadan alıp kendi kar marjımızla vatandaşlarımıza sunuyoruz. Enflasyon var bizler ülkece bunu hissedebiliyoruz” dedi.
“GEÇEN YILA GÖRE SATIŞLARIMIZDA DÜŞÜŞ VAR”
Elazığ'da halı satışı yapan Selahattin Bey, geçtiğimiz yıla göre fiyatların iki katına çıktığını ve sattıkları ürünün yerine yeni ürün koymada sıkıntı yaşadıklarını belirterek: “1970'ten beri babam bu mesleğe başladı. Babam vefat ettikten sonra mesleğimizi sürdürüyoruz. Geçen yıl ile bu yıl arasında halı fiyatlarında en az %100 fark var. Geçen yıl 15-20 bine döşenen bir ev bu yıl en az 40 bin TL'yi bulur. Geçen yılla müşterileri kıyasladığımızda bizimki eski bir mağaza oturmuş bir müşteri portföyümüz var. Biz çok da şikâyetçi değiliz. Genel olarak düşündüğünüz zaman çok da iyi değil. Geçen yıla göre çok da iyi diyemem düşüş var. Fiyat istikrarı yok. Fiyatlarda sürekli bir değişim oluyor. Satıyorsunuz 3-5 ay sonra sattığınızı yerine koyamıyorsunuz.” şeklinde konuştu.
“MALİYETLER ÇOK ARTTI”
Perde satışı yapan Esnaf Ahmet Şengü ise maliyetlerin çok arttığını bu durumu istemeden de olsa müşteriye yansıtmak zorunda olduklarını belirterek: “17 yıldır perde ve ev tekstili sektöründeyiz. Perde fiyatlarında geçen yıla göre % 70-80 oranında bir artış var. Personel giderimiz çok fazla, durum şuan sıkıntılı yani. Geçen yıl ortalama bir dairenin 10-15 bin lira perdesi tutarken şuan 20-25 bine çıkarmaya çalışıyoruz. Maliyetler çok arttı. Biz fiyatlara direnmeye çalışıyoruz. Bir noktadan sonra bizde direnemiyoruz. Müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Önceden müşterimiz gelir ben evimin perdesini değiştirmek istiyorum derdi. Şimdi o olay bitti. Şuan artık mecburi işler yapıyoruz. İnsanlar evinin gıda alışverişlerini yapamıyorlar. Perde biraz daha ikinci planda kalıyor.” açıklamasında bulundu.
BEYAZ EŞYA ÇIĞRINDAN ÇIKMIŞ DURUMDA
Fiyat artışının en fazla yaşandığı sektörlerden biri de beyaz eşya. Satış danışmanı Ramazan Öner , yaşanan durumu şu sözlerle özetliyor: “Piyasada bir hareketlilik yaşandığını hepimiz biliyoruz. Beyaz eşya şu anda piyasaların üstünde diyebilirim. Artan bir fiyat grafiği var. Geçen yıl Mayıs ayı ile karşılaştırdığımızda o günlerde bizden eşya alanlar bildikleri tüm duaları bize ediyorlardı. Çünkü şu an geçen yıla göre % 40'lara varan bir fiyat artışı var. Tüketiciye de satıcıya da yansıdı. Çünkü bu fiyat artışını satıcıya yansıtmak çok sıkıntılı bir süreç alıyor. Bizden biliyor fakat bu Tüm Türkiye'deki bir ticaretin halkasını oluşturuyor. Bir tüketici yatak odası, yemek odası ve komple beyaz eşyalar için 200- 250 bin TL en az bir para ödemek zorunda. Sadece beyaz eşya almaya kalkarsa 120 bin TL'ye orta seğmende alabilir. Geçen yıl bu rakamlar 60-70 bin civarındaydı.”
ÇEYİZ FİYATLARI DA YÜKSELİŞTE
Düğünlerin olmazsa olmazı çeyiz fiyatları da her geçen gün artıyor. Esnaf Ramazan Bey'in bu konudaki düşünceleri ise şu şekilde: “Bütün ürünlerde olduğu gibi çeyiz fiyatlarında da artan fiyatlar var. Fakat biz bunları minimize etmeye çalışarak satmaya çalışıyoruz. Bir tüketici geçen yıl 20 bin TL'ye aldığı çeyiz paketi şuan 40 bin TL civarındadır. Biz bunun altında 33 binlerde çeyizleri tüketiciye vermeye çalışıyoruz. Bunun içinde yemek takımı, çatal, kaşık, kahvaltı takımlarının içinde granit tencerelerin olduğu bir toplu ürün grubunda geçen yıla oranla maalesef yine %40'ın üzerinde bir artış var. Yeni evlenen bir çift 150-155 bin civarında bir ücrete beyaz eşya ve zücaciye grubunu almış oluyorlar.”
DÜĞÜN SAHİPLERİNİN BELİNİ BÜKEN BİR DİĞER KALEM ALTIN
Kuyumcu Faruk Saydam, altın fiyatlarındaki artışı şu sözlerle aktarıyor: “Geçen yıl 4 tane bilezik alan bir kişi yaklaşık olarak 80 ile 100 bin bandında bir para öderken bugün 180 bin 200 bin bandında ödeme yapmak zorunda. Dünya ve Türkiye genelinde altın fiyatlarında %80, 90 oranında artış var. Geçen seneki alışverişiyle bu yıl arasında 2 katına yaklaştı.”
GEÇEN YIL EVLENMİŞ OLSAYDIM DAHA HESAPLI OLACAKTI
Nikahlarını yeni kıydıklarını belirten Recep Yıldırım ise ortalama bir düğünün masrafını şu sözlerle özetliyor: “Bu evliliğin toplamda bana 650-700 bin civarında masrafa mal oldu. Elazığ'da yaşıyor olmamızdan dolayı tanıdıkların olması avantajı ve bazı alacaklarımıza para ödemememiz bizim için daha uyguna denk geldi. Hediye olarak aldığımız eşyalarımız oldu. Evlilik yolunda adım atan arkadaşlara da mutluluklar diliyorum. Maddi olarak piyasaya baktığımızda geçen sene evlenmiş olsaydım daha hesaplı olacaktı. Örnek verecek olursam en basiti fotoğraf çekimleri geçen sene 3-4 bin arasıydı. Bu seneye baktığımızda bir fotoğraf çekimi 12-13 bin TL arası veya gelinlik fiyatları geçen sene 5-6 bin olan gelinlik fiyatları bu sene 10-15 binden bahsediyoruz. Her sene bir önceki seneyi tabi ki de aratıyor. “
“DÜĞÜNÜMÜZ 1 SENE ERTELENDİ”
Samet Kayaoğlu ve Fulya Takak Çifti ise düğünlerinin maliyet nedeniyle 1 yıl ertelendiğini belirterek: “Bu evlilik bize 600-700 bin liraya mal oldu. Her şeyi sırasıyla aldık. Önce bir eşyayı aldık, borcunu bitirip diğerine başladık derken nikah ve düğün bir sene ertelendi.” şeklinde konuştu.
EVLENMEK ZORLAŞTI
Gazetemize açıklamalarda bulunan İhsan Bey ise yaklaşık 1 yıldır düğün planlamasında bulunduklarını ancak maliyetlerden dolayı tarihi sürekli ertelemek zorunda kaldıklarını belirterek: “Ben yaklaşık 1 yıldır bir düğün planlaması içerisindeyim. Ancak maliyetler her geçen gün artıyor. Ne yazık ki sürekli erteleme yapmak zorunda kalıyoruz. Önümüzü göremiyoruz. 1 yıl sonrasına kalsak neyle karşılaşacağımızı da bilmiyoruz. Bu konuda devletimiz bir destek mekanizmasını devreye almalı. Gerçekten zor bir süreç.” ifadelerini kullandı.
“DÜĞÜNÜ İPTAL ETTİK”
Bir diğer vatandaş ise maliyetlerden dolayı düğünlerini iptal ettiklerini belirterek: “Fiyatlar hep artıyor. Gelecekte nasıl bir fiyat ve maliyetle karşılaşırız inanın bilmiyorum. 2 yıllık düzenli bir ilişkim vardı. Evlilik de düşünüyorduk ancak şu anda bu düşüncemizi iptal ettik. Bir planlama da yapamıyoruz. Düğün dediğimiz günümüzde çok zor bir iş. Allah yardımcımız olsun. İnşallah piyasa bir an önce düzelir.” dedi.