Etibakır Çalışmalara Başladı

Elazığ Girişim Grubunun da hazırlık yaptığı halde ihaleye girmediği uzun bir ihale süreci, kamuoyuna yansıyan birçok bilgi kirliliği ve tartışmanın ardından Cumhuriyet tarihinin en büyük bakır maden rezerv sahasının ruhsatını alan Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır firması, basın mensupları ile bir araya gelerek merak edilen tüm sorulara yanıt verdi. 

Geçtiğimiz yıl Maden Tetkik ve Arama (MTA) tarafından yapılan sondaj çalışmalarının ardından Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervlerinden birinin Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunduğu açıklanmıştı. Elazığ Girişim Grubu'nun da hazırlık yapmasına ve bu yönde kamuoyu oluşturmasına rağmen ihaleye katılmamış ve bunun sebebini de açıklamamıştı.

750 KİŞİLİK İSTİHDAM VE 350 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

İki kez ertelenen uzun bir ihale sürecinin ardından sahanın işletmesini Eti Bakır almıştı. Eti Bakır, Elazığ İşletme Müdürü Cem Yüceer, sahada çalışmaların başlamasının ardından Elazığ'daki basın mensupları ile ilk kez bir araya gelerek merak edilen sorulara yanıt verdi.

Yüceer, Eti Bakır'ın Elazığ'da 3 yıl içerisinde yaklaşık 350 milyon yatırımla bir flotasyon tesisi kuracağını, bu yatırımla beraber yaklaşık 750 kişilik bir istihdam sağlanacağını, istihdamda yerel iş gücüne öncelik verileceğini ve tesisin üretime başlamasıyla beraber Türkiye'de 150 milyon dolarlık bir ithalatın önüne geçileceğini aktardı.

TÜRKİYE'DE BAKIR ÜRETEN TEK FİRMA

Madenden son ürüne kadar her alanda üretim yapabilen Türkiye'deki tek şirket olan Eti Bakır, Elazığ'da 350 milyon dolarlık yatırımla yapımını sürdürdüğü yeni tesisinde her yıl ortalama 1 milyon ton bakır cevheri işleyecek.

350 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Eti Bakır Elazığ İşletme Müdürü Cem Yüceer, “Bakır, geleceğin en stratejik hammaddelerinden biri olarak gösteriliyor. Elazığ'da planladığımız ve 350 milyon dolarlık yatırımla kuracağımız tesiste yıllık ortalama 1 milyon tonluk bakır cevherini işleyeceğiz. Buradaki üretimimizle cari açığın kapanmasına her yıl 200 milyon dolarlık katkı sağlayacağız” dedi.

İSTİHDAMDA ÖNCELİK YERELİN

Eti Bakır'ın 9 tesisinde Türkiye'nin bakır ihtiyacının %20'sini karşıladığını vurgulayan Yüceer, “Tesislerimizin üçü bu bölgede; Siirt, Mardin ve Adıyaman'da yer alıyor. Bu bölgenin en büyük yatırımcısıyız. Şimdi madencilik birikimimizi ve tecrübemizi Elazığ'a taşıyacağız. Diğer tüm var olduğumuz bölgelerdeki gibi buradaki madeni ekonomiye kazandırmanın yanı sıra, bölgeye ve bölge insanına fayda sağlayabilmek için çok çalışacağız” diye konuştu.

“SAHADAKİ ARAMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Maden sahasında halen arama, geliştirme ve kurulum faaliyetlerinin devam ettiğini dile getiren Yüceer, “Yer altı arama galerisi, kuyu, kule, fabrikalar, yönetim ve sosyal tesislerden oluşacak alanda kurulacak işletmemizde yaklaşık 750 kişiyi istihdam edeceğiz. Tüm tesislerimizde olduğu gibi istihdamda önceliğimiz bölgede yaşayanlar olacak” dedi.

“BAKIRIN DEĞERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak bakıra olan talebin son yıllarda büyük artış gösterdiğinin altını çizen Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de Türkiye'nin bakır üretimini artırmak için yeni yatırımlar yapıyoruz. Elazığ'ın Maden ilçesinde 350 milyon dolar yatırımla kuracağımız ve üç yıl içinde faaliyete geçecek olan tesisimizle beraber Eti Bakır'ın toplam katot bakır üretimi 20 bin ton daha artarak 90 bin tona ulaşacak.”

İşletme Müdürü Cem Yüceer, firma ve yapılacak yatırımla ilgili bilgiler vermesinin ardından basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. İşte merak edilen o soruların yanıtları:

BULUNAN REZERV'İN MİKTARI NE KADAR?

MTA'nın belirlediği miktar ile sizin belirlediğiniz miktar aynı mı?

Yüceer: “Şuanda sahada çalışmalar devam ediyor. Sahada ön hazırlık inşaat çalışmalarından ziyade sondajlı aramalar, geliştirmeler faaliyetlerimiz devam ediyor. Tahmin ediyorum MTA'nın bulgularıyla paralel bir şey çıkacaktır.” (MTA'nın açıklamasına göre sahada 20 Milyon ton rezerv bulundu. Bulunan rezervlerin 30 tona yakını altın, 700 bin tona yakını bakır.)

ÇIKARILAN CEVHER ELAZIĞ'DA İŞLENECEK

Çıkarılan cevher Elazığ'da mı işletilecek yoksa taşınacak mı?

Yüceer: “Biz buraya 350 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız ve tesis burada çalışacak ve işleme burada yapılacak.

YAKLAŞIK 750 KİŞİYE İSTİHDAM

Kaç kişi istihdam edeceksiniz, istihdamda Elazığ'a öncelik verilecek mi?

İşletme Müdürü Cem Yüceer: “Şartnamede zaten var yerel istihdama ağırlık verilecek. Gayet tabi ki öyle olacak. Hem bizim için hem yöre halkı için en iyisi en makul olanı odur. Yatırım aşamasında bin kişiye kadar çıkacağız. İşletme sürecinde ki bu epeyce uzun bir süre 700- 750 civarında toplam istihdam olacak. Yerel insan kaynaklarından yararlanacağız. Yatırım süreci de aşağı yukarı 3 yıl kadar sürecek. Cevher burada işlenecek.”

TÜM CEVHERLER İŞLENECEK

Burada yapacağınız yatırımlar sadece bakırı üzerine mi olacak yoksa diğer elementler için tesisleriniz olacak mı?

Hepsini kazanmaya yönelik faaliyetlerimiz olacak ve tesis komponetlerimiz olacak.

BU KATMA DEĞERİN ÇOK FAZLA ÇARPANI OLACAK

Elazığ'da farklı sektörlerin gelişmesine katkıda bulanacak mısınız?

Bütün madenler malumunuz dünyada ham madde üretilir. Endüstriye sağlanır. Biz sadece buna bakmıyoruz. Madencilik dediğiniz şey katma değer ve bu katma değerin çarpanı çok fazla olan bir sektör. 30-40 çarpanı olan bir şey. Sadece istihdamla kalmıyor. Bölgede bulunan yan sanayi kuruluş ve kollarını hizmet sektörüne katkı olabilen ve olacak bir sektördür. Zaman içerisinde bunları görüp yaşayacağız.

TESİSİN VERGİ LEVHASI ELAZIĞ'A MI BAĞLI OLACAK?

Bu bölgede kuracağınız tesisin vergi levhası Elazığ'a bağlı olacak mı, bu mümkün mü?

Benim burada teknik bir konumum var. Bu konu bizim bağlı olduğumuz şirketin yönetim ve danışma kurulunun tasarrufunda olabilecek bir şey. Buna onlar karar verse daha uygun olur diye düşünüyorum. Bu konuyu ileteceğime emin olabilirsiniz.

ŞANTİYE KURULUMU BAŞLADI

İlk kazma vuruldu mu?

Cevher çok derinde, MTA'mızın yapmış olduğu çalışma her türlü takdire şayandır. Ben de aramacı kökenli bir kişi olarak bu işin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu biliyorum. Şuan orada bir şantiye kurulumuz var. Yan tesisler ve sosyal donatılar inşa edilmekle beraber cevhere ulaşmak içinde bir arama galerisi sürmeye başladık. Bu da yaklaşık 150 metreyi geçti. Programımız yoğun hummalı bir çalışma sahada yapılıyor.

İŞTEN ÇIKARMA İDDİALARINA YANIT

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar'ın işletmede yapılan işçi çıkarımları ile ilgili sorusu üzerine ise İşletme Müdürü Cem Yüceer, şu yanıtı verdi:
Burada toplu işten çıkarma diye bir şey söz konusu değil. Şu anda bile orada çalışan personellerimiz arasında da işten çıkanlar veya yeni işe alınanlar var. Bu sirkülasyon sürekli olacak. Bu işsel bir mesele. Önemli olan burada istihdamın yerelden ve o bölgeden sağlanması ve bunun değerlendirilip konuşulması. Burada asıl mesele Elazığ'dır. Maden sahamızın en yakın olan köyden en dışarı doğru ihtiyaç ölçüsünde kalifikasyonları, yeterlilikleri, yetenekleri mevcut ve bunlara haizse her türlü o bölgede yaşayan vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var.

“MADENCİLİK AĞIR BİR İŞ”

Biz yeraltı madenciliği yapacağız. Ağır bir iş, yeri geliyor tehlikeli sayılabilecek bir iş bunları ön planda tutarak en doğru en liyakatli arkadaşlarımızla çalışmak istiyoruz. Biz bu şekilde çalışmayı uygun görüyoruz ve bundan sonra da buna devam edeceğiz. Yerel istihdam, yerel satın alma, yerel tedarik en temel çizgimiz. Bu esaslardan da sapmamız olmayacak.

FLATASYON MU İZABE TESİSİ Mİ KURULACAK?

Her izabe tesisinin içinde flatasyon tesisi var. Flatasyon tesislerinin içinde izabe olmayabilir. Biz Elazığ'da flatasyon tesisi kuracağız. O şu anda düşündüğümüz ar-ge çalışmalarını yapmakta olduğumuz bir konu. Metal kazanımı tabi ki bizim için de önemli ama şuan için gelişen teknolojilere bakıyoruz. İzabe tesisi kurmak çok maliyetli ve masraflı bir iş. Kolay bir iş değil. Pek çok sosyal ve ekonomik parametresi olan bir iş. Burada bakıyoruz ama ona daha çok zamanımız var. Avrupa'da sadece 3 tane olan bir tesis. Ülkemizde de sadece Eti Bakır şirketimize ait Samsun'da izabe tesisi var.

Bakmadan Geçme