Eski araçlarda Geri Dönüşüm düzenlemesi
Türkiye'de 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme verilmesi, şoför esnafına vergisiz araç satışı ve ağır hasarlı araçların satışıyla ilgili düzenlemeler içeren bir kanun teklifi sunuldu.
Türkiye'de 25 yaş ve üzeri araçlarını geri dönüşüme veren vatandaşlara, sadece bir defaya mahsus olmak üzere, Türkiye'de üretilmiş yeni araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti tanınması talep edildi.
Bu düzenleme ile 25 yaş ve üzerindeki araçların ekonomiye kazandırılması, ithalatın azaltılması, akaryakıt israfının engellenmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedefleniyor.
Yapılan açıklamada, Türkiye'deki trafiğe kayıtlı araç sayısının 2023 sonu itibarıyla 28 milyon 740 bin 492 olduğunu ve 2024'ün Ağustos ayında bu sayının 30 milyonu aştığı belirtiliyor. TÜİK verilerine göre, trafiğe kayıtlı araçların yaş ortalaması ise 14,5 yıl olarak hesaplanmış. Bu araçların %25'inin ise 21 yaşından büyük olduğu ifade ediliyor
Yaşlı araçlar, bakım ve onarım masrafları nedeniyle ekonomik yük oluştururken, güvenlik açısından da risk teşkil ediyor. Bu araçların geri dönüşüme kazandırılması, hem çevre hem de ekonomi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ayrıca, ticari araç alacak şoför esnafına yönelik bir kanun teklifi de sunuldu. Teklife göre, geçimini tek bir araçla sağlayan şoför esnafının, mevcut aracını yenileyerek en az 10 yıl süreyle ticari faaliyetlerinde kullanmak amacıyla alacağı yeni ticari aracın ÖTV'den muaf tutulması talep ediliyor.
Bu düzenleme, şoför esnafının işlerini kesintisiz sürdürebilmesine ve daha sağlıklı bir şekilde faaliyet göstermelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Son olarak, ağır hasar gören araçlarla ilgili yeni bir düzenleme önerildi. Bu teklif doğrultusunda, ağır hasarlı araçların sigorta şirketleri veya yetkili kurumlar tarafından sadece yedek parça olarak satılması ya da hurda olarak değerlendirilmesi öneriliyor.