Erol: 'Şehir merkezi ancak Bakanlık desteği ve TOKİ eliyle dönüşebilir'
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının İstanbul'da büyük dönüşümü sağlayacak 'Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden' desteğinin TOKİ tarafından ilimizde de uygulanmasının artık zaruri bir ihtiyaç haline geldiğini ifade etti.
İlimizde hem 2020 hem de 2023 depremleri sonrası ağır hasarlı çok sayıda binanın yıkıldığını, yıkılmayı bekleyen çok sayıda bina olduğunu, bununla birlikte ağır hasarlı olmamakla birlikte çok sayıda yorgun ve eski yapı stokunun bulunduğunu ifade eden Milletvekili Erol, önemli açıklamalarda bulundu.
MERKEZ MAHALLELER BAŞI ÇEKİYOR
Elazığ'da yaşanan depremler sonrası başta şehir merkezindeki mahalleler olmak üzere birçok mahallede yıkılan, hasarlı ve yorgun yapı bulunduğuna dikkat çeken Milletvekili Erol: “Yaşadığımız iki büyük deprem sonrası özellikle merkezi mahallelerimiz başta olmak üzere birçok mahallemizde yıkılan, yıkım sırasını bekleyen ya da hasarsız olduğu halde 40-50 yıllık yorgun yapıların olduğunu görüyoruz.” dedi.
KAMU DESTEĞİ ŞART
Deprem nedeniyle hasar alan veya yorgun düşen yapı sahiplerinin kamu desteği olmadan verdikleri çabanın sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Erol: “2020 depremi ile 2023 depremi sonrası ağır hasarlı olduğu için yıkılan yapıların dönüşümü için hak sahiplerinin müteahhit firmalarla yaptıkları görüşmelerden de olumlu sonuçlar çıkmadığını çevremizden duyuyoruz. Gerek inşaat maliyetlerinin artması gerekse piyasa güvensizliği sebebiyle binalarını yaptırmak için müteahhitlerle anlaşmaya varamayan vatandaşlarımız, yerinde ve kentsel dönüşümün kamu eliyle yapılmasını talep etmekte ve sabırsızlıkla beklemektedirler.” şeklinde konuştu.
YARISI BİZDEN ELAZIĞ'I KISA SÜREDE DÖNÜŞTÜRÜR
İstanbul'da uygulanan “Yarısı Bizden” desteğinin Elazığ'da uygulanmasının şehrin dönüşümüne ciddi bir katkı sağlayacağını vurgulayan Erol: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un geçtiğimiz gün İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak ve güvenli yerleşimleri sağlamak için başlattığı ve detaylarını kamuoyuyla paylaştığı “Yarısı Bizden” uygulamasının ilimizde de yapılması halinde şehir merkezinin kısa süre içerisinde dönüşmesi mümkün olacaktır.
İlimizin merkezi mahalleleri, yıkılan binalar sebebiyle harabe görüntüsünde olmakla birlikte özellikle geceleri tehlike saçmakta ve mahalle sakinlerinin güvenliklerini tehdit eder hale gelmişlerdir. Yine merkezi mahallelerimizde yıkılan binaların zemin katlarında bulunan binlerce iş yeri de yıkıldığı için şehrin ekonomisi zarar görmekte, esnaflarımız bir an önce kendi işyerlerine kavuşmayı beklemektedirler.Şehrimizdeki dönüşüm bekleyen binaların kamu eli ve güvencesi olmadan dönüşmesi ve yenilenmesi, yıllar geçse de bu şartlarda pek mümkün gözükmemektedir.
Bu sorunun giderilerek şehrin hem ekonomik hem de kentleşme açısından ayağa kalkması, canlanması ve modern bir şehir görünümüne ulaşması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın “Yarısı Bizden” uygulamasının ilimizde de başlatılarak konutların TOKİ ya da Emlak Konut tarafından yapılması konusunda ilimiz siyasilerinin de duyarlılık göstermesi gerekmektedir. Bu konu ile ilgili Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanımızla birlikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum'a konuyu iletmek için hep birlikte görüşerek sorunun çözümü konusunda halkımız bizlerden adım atmamızı beklemektedir.” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.