Erdoğan'a Rağmen Atalet
Geçtiğimiz günlerde 'Hakimiyet'e Göre' köşemizde şeker pancarı üreticilerinin mağduriyetlerini dile getirmiş ve pandemi döneminde eksikliğini daha çok hissettiğimiz şeker gibi endüstriyel bir ürün haline gelmiş önemli bir değerin üretiminin artırılması, bunun için de fabrikada bir iyileştirme ve revizyona gidilmesini dile getirmiştik.
Tüm bunlarla birlikte pancar üreticilerinin yaşadığı sorunlar çözülmek şöyle dursun artarak devam etti. Yağış hatta kar yağmanın arifesine geldiğimiz halde sırf fabrika alım yapamıyor diye çıkartılamayan pancarların bu saatten sonra çıkarılması oldukça zor.
Çıkartılıp kamyon ve traktörlere yüklenen pancarlar günlerdir sıra bekliyor ve ektiklerine de ürettiklerine de pişmanlık duyuyorlar.
Bu sorunu yerinde görmek ve üreticileri sorunlarını dinlemek için Şeker Fabrikasına giden CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, fabrikanın mevcut halinin üreticinin beklentilerini karşılamadığını ve mağduriyet yarattığını ifade etti.
Daha önce MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver'in soru önergesi verdiğini, kendisinin de bu soru önergesine destek vermek için bir yeni bir soru önergesi vereceğini ifade eden Erol, “Bu tablo çiftçilerimiz için bir eziyet tablosu, bir sezon boyunca bütün sermayesini yatırıma çevirip tarımda şeker pancarı üreterek hem ülke hem kentin ekonomisine katkı sunmak adına emeğini sarf ettikten sonra ürününü çıkarıp bu şekilde beklenmesi ve çoğu zaman araçta çürüme riski taşıdığı için üretim kaybına ve milli servet kaybına neden olan bir süreç. Şeker fabrikasının kapasitesinin artırılması lazım, teknolojinin yenilenmesi lazım ve üreticilerimizin bu mağduriyeti yaşamaması lazım” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Ortada bir sorun var mı, var. Şeker gibi satışı ve pazarlamasında sorun olmayan bir ürün var mı, var. Halen üretim yapan ama hem teknolojisi eski hem de kapasitesi düşük bir fabrika var mı, var. Bu bölgenin geniş ovalarında yeterince ve en kaliteli şeker pancarı üretiliyor mu, üretiliyor…
O zaman akıllı yöneticilere düşen nedir? Tüm bu imkân ve fırsatları değerlendirip bu fabrikanın kapasitesini artırmak, çiftçilere istediğiniz kadar ekin diyerek destek olmak ve bol bol şeker üretip dünyaya satıp para kazanmak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta “üretim, üretim, üretim” derken ve bu konuda seferberlik başlatırken Elazığ Şeker Fabrikası neden hala ürün alamaz konumda kalsın. Kimdir bunun müsebbibi ve nasıl kırılır bu atalet zinciri?
Kimlerse bunlar kırılsın artık bu zincir. Bitsin artık iş erken bitsin ki evimize erken gidelim tarzı ve devlet memuru kafasıyla fabrika işletmek dönemi.