EPS Sanayi Derneğinden 'EPS Sanayi Ve Paydaş Kurum Buluşmaları' Toplantısı

EPS Sanayi Derneği, 'EPS Sanayi ve Paydaş Kurum Buluşmaları' Elazığ toplantısı yapıldı.

TAKİP ET

Yalıtım kredisi, binalarda enerji verimliliği – Isı yalıtımı ve mantolama konularının konuşulduğu toplantıya bölgede bulunan paydaşlar katıldı.

EPS Sanayi Derneği tarafından yapılan toplantıya Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ve çok sayıda iş insanı katıldı

EPS Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada, “Özellikle ülkemizdeki sağlıksız ve konfordan yoksun yapı stoku, yurdumuzdaki ısı yalıtım bilinç seviyesinin düşüklüğü, mevzuatlarımızdaki yetersizlikler ile ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve cari açık, yurtdışı kaynaklı enerji tedarik sıkıntıları ve arz güvenliği göz önüne alındığında, ülkemiz için enerji verimliliğinin ve dolayısıyla ısı yalıtımının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğu daha net ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Erdem Ateş açıklamasında; “Ülkemizin enerji tüketimi her geçen sene düzenli şekilde artmaktadır. Ne yazık ki, enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız'ın verilerine göre, tükettiğimiz enerjinin %70'ini ithal ediyoruz. İthal ettiğimiz enerjiye ödediğimiz rakamalar da her sene düzenli olarak döviz bazında artıyor; 2019'da 41,2 Milyar USD, 2021'de 50,7 Milyar USD ve 2022 ilk 3 ay 25 Milyar Dolar yurtdışına ülke olarak ödediğimiz enerji faturası bedelidir. 2022 yılsonu beklentisi ise 100 Milyar Dolar. 1974 yılında yapımı tamamlanan Keban Barajı'nın yaklaşık o zamanki inşaat maliyetinin 300 Milyon Dolar, yeni hizmete giren İstanbul Havalimanının yatırım maliyetinin 10,25 Milyar Dolar, Çanakkale Köprüsü'nün yatırım maliyetinin 1,25 Milyar Dolar olduğunu ve konutlarda yapılacak doğru ısı yalıtımı ile ülkemizin enerji faturasını yaklaşık %10-15 yani 10 ila 15 Milyar Dolar düşürebileceğimizi düşünürsek, ısı yalıtımı ile edeceğimiz tasarrufla neler yapabileceğimizi gözümüzde daha iyi canlandırabiliriz. Enerji fiyatları arttıkça, tasarruf edeceğimiz miktarın da artacağını göz ardı etmememiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YENİ YÜRÜRLÜĞE GİREN DÜŞÜK FAİZLİ VE UZUN VADELİ YALITIM KREDİSİ BÜYÜK BİR FIRSAT

Sunumunda son zamanlarda yürürlüğe giren uygun fırsatlardan bahseden Erdem Ateş, ‘' Mevcut binalarda yalıtım uygulamalarının yayınlaşması ve teşvik edilmesi amacıyla “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı”, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” ve “Hazine Maliye Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan yalıtım kredisi'nin kamu bankaları aracılığıyla ısı yalıtımı yaptırmak isteyen vatandaşlarımız için %0.99 faizle, maksimum 50.000 TL'ye kadar yalıtım kredisi başvurularının 29.06.2022 tarihi itibariyle alındığını biliyoruz. TÜİK 2021 Yaşam Koşulları Araştırması'na göre konutun izolasyonundan dolayı ısınamama en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi oldu. Araştırmaya göre kurumsal olmayan nüfusun %34,3'ü konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, %33,9'u sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemleri yaşamakta. Buna rağmen, maalesef, bu krediden çıktığı günden bugüne kadar geçen 3 aylık süre zarfında sadece 800 kullanıcı yaralanmış durumda ve verilen kredi miktarı sadece 20 Milyon TL mertebesinde. Bu oran daha da artmalı.'' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme