Emeklinin Sesini Duyun!

Son aylarda yaşanan enflasyon yüksekliği ve pahalılık nedeniyle zor durumda olan emekliler, açlık sınırının altında mücadele veriyor. 7.500 lira maaş alarak hayatta kalma mücadelesi veren emeklilerin yaşadığı zorlukları Hakimiyet Gazetesi olarak, Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür ile Türkiye Emekliler Platformu Elazığ Temsilcisi İhsan Küçük'e sorduk.

Son aylarda yaşanan enflasyon yüksekliği ve pahalılık nedeniyle zor durumda olan emekliler, açlık sınırının altında mücadele veriyor. 7.500 lira maaş alarak hayatta kalma mücadelesi veren emeklilerin yaşadığı zorlukları Hakimiyet Gazetesi olarak araştırdık.

Hakimiyet Gazetesi olarak emeklilerin yaşadığı sıkıntıları ve beklentilerini Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür ile Türkiye Emekliler Platformu Elazığ Temsilcisi İhsan Küçük'e sorduk.

GÜR: “DEVLETİMİZİN YAŞANAN MAĞDURİYETİ BİRAN ÖNCE GİDERMESİNİ BEKLİYORUZ”

Devlet bir babadır, baba evladını mağdur etmez, zor durumda bırakmaz diyen Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Vedat Gür,“ Şuanda açlık sınırı 12 bin liraya ulaşmış durumda. Açlık sınırının bu durumda olduğu bir ülkede 5 Bin 400 TL alan dul ve yetimlerimizle 7 bin 500 lira maaş alan 16 milyon emeklilerimiz var. Bu maaşların açlık sınırının çok altında kaldığını görüyoruz.” dedi.

“EMEKLİYİ OYALAMA TAKDİĞİ UYGULANIYOR”

Emekli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine çıkarılmasından yana olduklarını ifade eden Türkiye Emekliler Derneği Elazığ Şube Başkanı Gür, “Biz bunu bulunduğumuz her platformda dile getiriyoruz. Ama maalesef devletimiz her nedense biz emeklilere sürekli gün atıyor. Her ay ‘bu ay içerisinde çözülecek' deniyor ama görüyoruz ki bir ilerleme söz konusu değil. Bizleri yılbaşına kadar oyalama taktiğine gitmişlerdir. Devletimizin yaşanan mağduriyeti biran önce gidermesini istiyoruz.”

TÜRBEP İL BAŞKANI KÜÇÜK: “EMEKLİ 7.500 TL MAAŞLA EVİNE BİLE YETİŞEMİYOR”

TÜRBEP Türkiye Emekliler Platformu Elazığ Temsilcisi İhsan Küçük ise yaptığı açıklamada,“ Bugün 1 yıla yakındır emeklilerin gündemi biliyorsunuz ki 7 bin 500 TL maaş vatandaşı evine bile yetiştirmiyor. Yaşanılan bu sorun oldukça büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Bugün günümüz şartlarında alım gücü düştü, maaşlarımızla doğru düzgün bir şey alamıyoruz. Bizler TÜRBEP (Türkiye Emekliler Platformu) olarak oluşan sıkıntıları çözmek için elimizden gelen her türlü desteği emeklilerimize sağlayacağız. Mücadelemizde inşallah başarılı olacağız, dalga dalga büyüyoruz. Bugün 55 il 273 ilçede sendikamız kurulmuştur.” dedi.

“BİZİM İSTEĞİMİZ 21 BİN 100 LİRA”

Emeklilerin çok zorlandığını ve onlar için mücadele ettiklerini ifade eden Küçük,“ Bizim emeklilerimiz için yapabileceğimiz şey onlar için mücadele verip, onların maaşlarını istedikleri miktara kavuşturmak. Bu konuda bize engel olanlar var, hükümetten kaynaklı olarak biz emeklileri ötelemeye çalışıyorlar. ‘Ocak ayını atlatalım Mart ayına kadar bekletirsek daha iyi olur' diye düşünüyorlar. Gerek Maliye Bakanı gerekse Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'da ‘emeklileri ne kadar bekletirsek o kadar iyi' şeklinde bir düşünce yapıları var. Emekli vatandaşları bekletelim sonrasında seçim yatırımlarında bir balon patlatırız, emeklimizde maaşımız 15-20 bin oldu biz yine oyumuzu aynı şekilde kullanalım diyecek. Şuan bizim isteğimiz 21 bin 100 lira”dedi.

“OCAK AYINA KADAR EMEKLİLER ACINDAN ÖLÜR”

Emeklilerin dayanacak gücünün kalmadığını ve gün geçtikçe daha da zorlandığını ifade eden Küçük, “Ocak ayına kadar bizi bekletirlerse emekliler acından ölür. Bizler ocak ayına kadar bekleyemeyiz, emekliler zor durumda bir an önce maaşlara iyileştirme yapılmalı.”

“KÖK MAAŞA ZAM DÜŞÜŞ GETİRDİ”

Emeklilerin bu güne kadar kök maaşın ne olduğunu bilmediklerini ifade eden Küçük, “Bugün itibariyle kök maaşa yüzde 25 zam verildi açıklaması yapıldı, bu zamlar nereye verildi? 7 bin 500 lira aldığımız emekli maaşı 7 bin 400'e düştü neden düşüyor diye soruyoruz kök maaşa zam geliyor cevabı alıyoruz. Böyle bir mantık olamaz, bizi aldatıyorlar. Bizler yeri geldi vatanımız için çalıştık çabaladık, darbe oldu uçakların önüne attık kendimizi. Bu yapılanlar bize reva görülmemeli. Bizim dışımızda memur, asgari ücretli çalışanlara hepsinin maaşlarına zamlar yapıldı ama biz emeklilere sen orda dur denildi. Bizlere yazık günah değil mi ?”dedi.

7 BİN 500'LERDE TAKILI KALDIK

Yapılacak olan kök maaş zammı seyyanen 8 bin olursa bu bizim için 15 bin lira maaş olur diyen Küçük, “Dün sayın Devlet Bahçeli yaptığı açıklama da “biz emeklilere ara zam yapılacağını, kök maaşın üzerine iyi bir iyileştirme yapacağız” dedi. Yapılacak olan kök maaş zammı seyyanen 8 bin olursa bu bizim için 15 bin lira maaş olur. Ocak ayında da yüzde 62,34 olursa o zaman bizim istediğimiz rakama ulaşmış oluyor. Bundan önceki dönemde biz emeklilerin maaşı ile memurların maaşı arasında 500 TL gibi bir fark vardı. Asgari maaş alan vatandaşlardan bizler her zaman Bin TL fazla alıyorduk, ama şuan ki duruma baktığımız zaman asgari ücret bizden tam 4 bin fazla maaş alıyor. Yılsonu itibariyle en az 21 bin ve katları olacak şekilde bir maaş beklentimiz var. 2018 yılından bu yana bize 6 ayda bir verilen zammı hesap edersek bugün bizim 22 bin 400 TL maaş almamız lazım. Ama bizler 7 bin 500'lerde takılı kaldık.” diye ifade etti.

VERİLECEK OLAN TEK SEFERLİK ÖDEME BİZİ NEREYE KADAR İDARE EDECEK Kİ?

Son zamanlarda Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına özel emeklilere ek ödenek verileceğine dair iddialarına da değinen Küçük; “Ben bunu istemiyorum. Bu, biz emeklileri kandırmaktan başka bir şey değildir. Bizi bekletmek adına yapılan söylentiler bunlar. Verilecek olan tek seferlik ödeme bizi nereye kadar idare edecek ki? Verilecek olan para bize bir gün bile yetmez. Çünkü kalkıp markete alışverişe gitmeye kalksak çok daha büyük paralar harcıyoruz. Neden emeklilerimiz markete değil de pazardan pazara koşmak zorunda neden indirimleri takip etmek zorunda? Dediğim gibi bu yaşananlar bizi oldukça mağdur etmiş durumda. Bizler elimizden geleni yaparak emeklimizin yüzünü inşallah güldüreceğiz.”dedi.

Bakmadan Geçme