Emeklilikte Devrim Niteliğinde Değişiklik
Bağ-Kur prim gün sayısı toplamda 9000 günden 7200 güne indirilerek SSK ile eşitlenecek.
Bu konuda 1800 günlük prim fırsatı ilgili sigortalıya 5 yıl erken emeklilik avantajı doğacak. Diğer taraftan ev hanımlarının emeklilik hakkı olması için düzenleyeme gidilecek.
Ev hanımlarına prim yardımı yapılarak, sosyal güvenlik sistemine eklenmesi ve bu sayede emekli olabilmesi gündemde yerini koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz haftalarad, ev kadınlarının sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili düzenlemenin adımlarının atıldığını belirtti. Peki, içeriği ne olacak, ev kadınlarının emeklilik hakkı nasıl doğacak? Hürriyet'ten Noyan Doğan konuya dair merak edilenleri aktardı.
Bugün de ev kadınları sosyal güvenlik sistemine eklenip, prim yatırıp, emekli olabiliyorlar. Ev kadınları SGK'ya başvuruda bulunarad, isteğe bağlı sigortalı olabiliyor, düzenli prim yatırarak, emeklilik hakkını da sahip ooluyor. Sigortalılık süresi ise SGK'ya yapılan başvurunun kayıtlarda yer alması ile başlıyor. Aylık ödenecek primleri de sınırlar dahilinde ev kadınlarının istekleri doğrultsunda sağlanıyor.
NE KADAR PRİM YATIRILACAK?
"En az ödenecek prim, brüt asgari ücretin yüzde 32'si; en fazla ödenecek prim ise brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar. Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptıracak ev kadınları aylık en az 6.400 lira prim ödeyecek."
"Primlerini yüksekten ödemek isteyenler ise aylık 48 bin lira üzerinden sigortalı olabilirler. Ya da 6.400 lira ila 48 bin lira arasında istedikleri bir tutar üzerinden de isteğe bağlı sigorta primi yatırabilirler.
Belirtmekte fayda var; yatırılacak prim ne kadar yüksek olursa emekli olunduğunda alınacak emekli maaşı da o kadar yüksek olur. Ödenecek primin yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12'si ise genel sağlık sigortası primidir.
İsteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınları Bağ-Kur kapsamında değerlendirilip, bu şartlara göre emekliliğe hak kazanıyorlar. İsteğe bağlı sigortalı olunduğunda 9.000 gün prim ödenmesi ve 58 yaşını doldurmaları gerekiyorlar ki, emekli olunabilsin."
DEVLET ÜÇTE BİRİNİ KARŞILAYACAK
"Buraya kadar anlattıklarım, ev kadınlarının mevcut durumda sigorta sistemine girip, emekli olabilmelerinin şartları. Peki, yeni düzenleme ile neler değişecek? Ev kadınlarının sigortalılığına yönelik düzenleme üzerinde çalışılıyor, şartlar netleşince sivil toplum örgütleri ile paylaşılacak ve uygulamaya geçilecek.
Şimdiki haliyle şartlar neler? Aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev kadınları yine isteğe bağlı sigorta kapsamında sosyal güvenlik sistemine dahil edilecek. Fark şu; primin 3'de 1'ini devlet karşılayacak.
Yani, ödenecek prime devlet desteği var. Bu destek, asgari ücret ile sınırlı olacak. Daha açık anlatayım; bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptırarak, aylık 6.400 lira prim ödeyecek ev kadınının, priminin 2.133 lirasını her ay devlet karşılayacak; böylece ev kadınının ödeyeceği aylık prim 4.267 liraya düşecek. Asgari ücret arttıkça devletin prim katkısı da bu oran da artacak."
ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI DOĞUYOR
"Yeni yapılacak düzenlemelerden biri de Bağ-Kur'luların prim gün sayısının SSK'lılarla eşit hale getirilip; prim gün sayısının 9 bin günden, 7 bin 200 güne düşürülmesi ki, buna bir başka yazımda detaylı değineceğim.
Bu şartlarda bugün Bağ-Kur statüsünde 9.000 gün prim ödeyerek, 58 yaşında emekli olacak ev kadını, 7.200 prim günle (20 yıl) daha erken emekliliğe hak kazanmış olacak.
Merak edilen bir konuda, geçmişte prim ödemiş, bir nedenden dolayı prim ödemeyi bırakmış ya da halen isteğe bağlı sigortalılığı süren ev kadınlarının yeni düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı. Çalışma henüz net değil ama yeni düzenlemenin hiçbir sigortası olmayan ev kadınlarını kapsayacağı ve prim desteğinin bu kişilere verileceği üzerinde duruluyor." şeklinde soruları yanıtlıyor.