'Elektronik Atıkları Atma Bağışla'

Nisa Yılmaz/ Elektronik alet kullanımının her geçen gün arttığı düşünüldüğünde, tüketilen bu elektronik aletler birer 'teknolojik atık' olarak değerlendirmek ve geri dönüşümünü sağlamak gerekiyor.

TAKİP ET
TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği) Yetkilendirilmiş Kuruluş çalışmaları kapsamında, TEGV ( Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) iş birliğiyle ilk kez 2016 'Atma Bağışla!' kampanyası düzenlendi ve bağışlar sayesinde 111 çocuğun eğitimine destek olundu.

Elektronik atıklar veya kısaca e-atıklar kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik atıklar. Bu atıkların çoğu tehlikeli atıklar kapsamında değerlendiriliyor; büyük hacimli olmaları ve bünyelerinde barındırdıkları insan sağlığına zararlı maddeler nedeniyle ve teknoloji kullanımının her alanda giderek artması sonucu dünya için her geçen gün büyüyen bir sorun oluyor. Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan ya da kullanılmaz durumda olan hasar görmüş, bozuk, kırık, tamir edilemez olarak görülen elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümüne AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar) deniliyor.

Elektronik cihazlar kullanılmayacak duruma geldiğinde elektronik atık sayıldığını unutmamak gerekiyor. Elektronik atıklar, çevreye zarar verdikleri için geri dönüşüme gönderilmeli. Çevreye verilen zararı azaltmak ve verimliliği artırmak için, elektronik atıkları geri dönüşüm vasıtasıyla yeniden değerlendirebilir. Arızalı veya kullanım dışı cep telefonu, bilgisayar, bilgisayar parçaları ve çevre birimleri, elektrikli ev eşyası, adaptör ve kablolarınızı TEGV'e bağışlanarak eğitime destek olunabiliyor.

 

TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği)

Atık elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen esaslar dahilinde oluşturulan ve Bakanlıkça yetkilendirilen, kar amacı gütmeyen ortak uyum organizasyonuna 'yetkilendirilmiş kuruluş' denir. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 2015 yılında elektrikli ve elektronik eşyaların atık yönetimi konusunda Yetkilendirilmiş Kuruluş oldu.

 

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Kategorisinde neler yer alıyor?

Atık olarak değerlendirilen elektronik aletler içerisinde; Buzdolabı,  Soğutucular, İklimlendirme Cihazları, Büyük Beyaz Eşyalar (Buzdolabı, Soğutucular, İklimlendirme Cihazları hariç), Televizyon ve Monitörler, ilişim ve Telekomünikasyon ve Tüketici Ekipmanları (Televizyon ve Monitörler hariç), Aydınlatma Ekipmanları, Küçük Ev Aletleri, Elektrikli ve Elektronik Aletler, Oyuncaklar, Spor ve Eğlence Ekipmanları, İzleme ve Kontrol Aletleri yer alıyor.

 

 

Bakmadan Geçme