Elazığlılar Dikkat, Zamanı Geldi!

Sonbaharın tam ortasında yaşadığımız bugünlerde güneşin batışıyla birlikte hissedilen serinlik yüklü doğalgaz faturalarının yaklaştığını habercisi olurken Makinistler Makine'den İhsan Makinist kombilerin zamanında bakımının yapılmasının önemini anlattı.

Dönemsel olarak kombilerde su temizliği, petek temizliği ya da sistem temizliği olarak vatandaşlarımız sınıflandırdığını kaydeden Makinist “ Devamlı çalışan su, petek ya da kombi eşanjör sürtünmesinden bazen de isin suya karışmasından dolayı yoğunluk kazanır. Yoğunlukta suyu ısıtan mekanizmanın elementleri ısıtıp öyle sirküle etmesine neden olmaktadır. Böyle olunca hem enerji tüketim sarfiyatı artar hem de cihazların ömürleri kısalıyor. Her yıl olmamakla beraber 2 ya da 3 yılda bir temizletip tekrardan temiz su doldurmak gerekiyor. Burada ilaçlı denilen sistem ile değil. Temizlik yapılırken yeni çıkan havalı temizleme sistemi kullanılmalıdır. Hava ile temizlik yapılıp daha sonra sisteme suyu yeniden entegre edilmelidir” dedi.

KOMBİ BAKIMLARI NEDEN ÖNEMLİ?

Doğalgazın Elazığ'a 2009 yılından itibaren geldiğini hatırlatan Makinist “ O günden bugüne düzenli olarak çalışan cihazlarımız var. Bu cihazların ortalama ömürleri TSE'ye 10 yıldır. 10 yıla yaklaştıkça cihaz bakımlarının elzemliği de bir o kadar artıyor. Yaşlanmış olan cihazların bakımı her yıl olmak zorundadır. Problemli olan parçalar değişilecektir. Burada hassasiyet gösterilmesi gereken en büyük husus kombinin atıl gazının atıldığı bacadır. Bacaların düzgün bir şekilde kontrolü yapılacak. İç dış kontrolü yapılacak. Dışındaki oksijen bariyerleri kontrol edildikten sonra kombi sahibi bir sezon daha sağlıkla kombisini kullanabilecektir” diye konuştu.

BAKIM YAPILMAZSA CİHAZlLARIN ÖMRÜ KISALIR

Cihaz bakımlarının zamanında yapılmamasından doğacak zararları da belirten Makinist “ Cihazların bakımı olmadığı zaman ömrü kısalacaktır. Suyun yoğunluğunun artmasının sebeplerini sayarsak eğer sistem panelse sürtünmeden dolayı tortu birikir. Gaz her ne kadar temizde olsa isini ya da tortusunu bırakmaktadır. Suyu temizleyerek pompanın gücünü azaltıp rahatlatmış hem de daha hızlı ısıtıp sisteme göndermiş olursunuz. Sonuç olarak bakımların düzgün yapılması yakıt tasarrufu ve konforlu bir ısınma sağlar” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme