Elazığlılar Dikkat! Yasa Değişti...
24 Ocak 2020'de yaşanan Elazığ depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen, deprem kenti Elazığ'da riskli yapılar güçlendirilmeye devam ediyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulan yeni yönetmeliğe göre, Elazığ'da hasarlı ve riskli binaların yıktırılması yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda birtakım şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre riskli ve hasarlı yapınızı yıktırmadan güçlendirmek için yapmanız gerekenler:
- Riskli yapının güçlendirilmesinin teknik olarak mümkün olduğunu gösteren bir rapor hazırlatmanız gerekiyor.
- Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde güçlendirme kararı almanız gerekiyor.
- Güçlendirme projesini hazırlatmanız ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat almanız gerekiyor.
- Güçlendirme işini, yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde tamamlamanız gerekiyor.
- Tüm bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tapu kaydındaki riskli yapı belirtmesinin kaldırılması için müdürlüğe başvurmanız gerekiyor.
Riskli yapınızı yıktıktan sonra:
- Riskli yapının yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazın tapu kütüğünün beyanlar hanesindeki riskli yapı şerhi, ilgililerin talebi üzerine veya Başkanlık veya idarenin bildirimi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce terkin edilir.
- Riskli yapı şerhinin terkininden sonra da parselde yapılacak iş, işlem ve uygulamalar Kanun kapsamında yürütülür.
Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapılarda:
- Kanun kapsamında öncelikle maliklerce uygulama yapılması esas oluyor.
- Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etapta veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde; yapıların yıktırılmış olması şartı aranmaksızın ve yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin parsellerin birleştirilmesine, tek veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, taksim, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların salt çoğunluğu ile karar verilir.