Elazığlılar Dikkat, Evleri Yiyor!

Evleri yiyor. Oda sıcaklığında 300 gün yaşıyor. Evleri içeriden yiyor!

Türkiye'de havalar soğuyor ancak birçok ilimizde tahtakurusu tehlikesi devam ediyor. İşte bu nedenle Adana, Adıyaman Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Tunceli veya Elazığ fark etmeden tüm vatandaşlarımızın konu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Tahtakuruları evleri içeriden yiyip bitiriyor. Oda sıcaklığında 300 gün yaşayabiliyorlar.

Türkiye'de havaların soğumasıyla birlikte evlerimizde görülen bazı tür böcekler de evleri terk etmeye başladı. Ancak "soğukta yaşamaz" diye bildiğimiz bazı böcekler, soğuk da olsa evde varlığını sürdürüyor. O böcekler arasında tahtakuruları da var.

Tahtakuruları hakkındaki en ilginç bilgi ise oda sıcaklığında 300 gün yaşamaya devam etmeleri. İşte tahtakuruları bu süreç içerisinde 300 gün boyunca evi yiyip bitiriyor.

TAHTAKURUSU HAKKINDAKİ DİĞER BİLGİLER NELER?

Peki tahtakuruları hakkında diğer bilgiler neler? Gelin hep birlikte bakalım...

Tahtakurusu hangi mevsimde daha çok görülür? Genellikle nemli ve sıcak havaları sevdiği bilinen tahtakuruları, yaz aylarında daha çok ortaya çıkmaktadır. Normal oda sıcaklığında 300 günden fazla süreyle yaşayabilmektedirler. Ancak, tahtakurularının çok soğuk havalarda bile rahatlıkla yaşayabildikleri bilinmektedir.

Tahtakurusu ne ile beslenir? Ülkemizde görülen tahtakuruları insan kanıyla beslenmesi ile ünlüdür. Biz insanlar, onları barındırıyor, yavrularını besliyor ve onlara canlı yumurtalar üretmeleri için sahip olmaları gereken besin öğelerini sağlıyoruz. İnsan kanıyla beslenmeyen diğer birçok türü ise kuş ve yarasaları tercih etmektedir. Tahtakurusunu günün hangi saatlerinde görmemiz mümkündür? Tahtakuruları gececi haşerelerdir. Geceleri insanların uyuduğu saatlerde aktiftirler ve besin kaynaklarını da bu saatlerde kolayca temin edebilirler. Hava aydınlandığında ortalıktan kaybolurlar.

Tahtakurusunun ömrü ne kadardır/ kaç yıl yaşar? İdeal koşullar sağlandığında, bir laboratuvar ortamında tipik bir tahtakurusunun ömrü 6 ila 12 aydır. Ancak gerçek hayat laboratuvarlardan çok daha farklıdır ve bu süre daha da kısadır. Normal şartlarda ortalama 8 hafta kadar yaşarlar. Nem ve sıcaklığa bağlı olarak yaşam döngülerinde değişiklikler olabilir.

Bakmadan Geçme