Elazığlılar dikkat! Akaryakıtta yeni dönem
Akaryakıt sektöründe önemli bir yenilik devreye giriyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 2025 itibariyle hayata geçirilecek ve akaryakıt satışlarında usulsüz fatura kullanımını engellemeyi hedefleyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kayıt dışı ekonomi ile mücadelesinin bir parçası olarak geliştirilen sistemin altyapı çalışmaları hızla devam ediyor.
UTTS, akaryakıt istasyonlarındaki mevcut sistemde taşıt plaka bilgilerinin elle girilmesini otomatikleştirecek. Bu sayede usulsüz fatura oluşturulması ve dolayısıyla her yıl milyarlarca liralık vergi kaybı önlenecek. Türkiye’de trafiğe kayıtlı yaklaşık 29 milyon taşıttan 8 milyonu akaryakıt harcamalarını vergi indirimine dahil ediyor. Ancak mevcut sistemdeki eksiklikler nedeniyle bu durum vergi kaybına yol açıyordu.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulan sistem, yerli ve milli teknoloji kullanılarak geliştirilecek. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, "UTTS ile vergi kaybını önlemenin yanı sıra bilgi güvenliği ve şeffaflık sağlanacak. Yerlileştirilmiş teknoloji sayesinde cari açığın azaltılmasına da katkı sağlanacak" dedi.
Donanım üretim merkezi 2025 yılında faaliyete geçecek ve yurt dışından yapılan donanım ithalatı sona erecek. Bu, ülke ekonomisinde dövizin tutulmasına ve yerli teknoloji ekosisteminin desteklenmesine olanak tanıyacak.
UTTS'nin uygulanmasıyla birlikte, akaryakıt sektöründe rekabetin artması ve TTS programlarının hızla yaygınlaşması bekleniyor. Yurt genelindeki yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonunun tamamında kurulacak sistem, mevcutta sadece bir TTS programına üye olma kısıtını ortadan kaldıracak. Bu sayede daha fazla taşıt, TTS hizmetlerinden faydalanabilecek.