Elazığlı Müteahhitten Yapı Denetim Firmalarına Yönelik Önemli İddialar
Elazığlı İş İnsanı Orhan Şimşek, bir kamu kurumunda memur olarak çalışan ve aynı zamanda da yasal olmadığı halde 2 yapı denetim firmasına ortak olan Y.Y. ve çalışanı G.A.'nın su deposunun yer değişimi ve dış merdiven girişi gibi basit nedenlerle inşaatlarına durdurma kararları aldırdığını iddia ederek konuyu yargıya taşıdı.
24 Ocak Depreminde ağır bir yara alan Elazığ'da inşa çalışmaları aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Rezerv alanlarda ve kentsel dönüşümlerle TOKİ tarafından neredeyse tamamlanan inşa çalışmalarının yanında her mahalleye adeta harabe görüntüsü veren yapılarda yerel müteahhitler tarafından sürdürülen çalışmalarla depremin yaraları sarılıyor.
YAPI DENETİM ÇİLESİ SÜRÜYOR
Ancak yerel müteahhitler tarafından sürdürülen bu çalışmalar zaman zaman aksaklıklarla karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz aylarda Hakimiyet Gazetesi'nin birçok vatandaşın sorun yaşamasına neden olan yapı denetim firmalarının keyfi uygulamalar yaparak inşaatlarda zorluk çıkardığını gündeme getirmesinin ardından yeni bir örnekle durum apaçık gözler önüne serildi.
Elazığlı müteahhit Orhan Şimşek, 2 inşaatının yapı denetim firmalarının basit nedenlere zorluk çıkarması nedeniyle durdurulduğunu iddia ederek konuyu yargıya taşıdı. Şimşek yargıya intikal eden durumu şu sözlerle anlattı:
2 İNŞAATIM DA DURDURULDU
Yapı denetim firmalarıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle alakasız bir şekilde inşaatlarının durdurulduğunu iddia eden Şimşek: “Baran ve Yüksel Yapı Denetim firmalarıyla 10 yıla yakın bir çalışmam var. Son 2-3 ay içerisinde Baran Yapı Denetim ile Çatalçeşme ve Ulukent Mahallelerinde 2 tane işimiz oldu. Her iki işimizi de durdurdu. Havuz sisteminden önce para verdim. Fazladan defterdarlığa para yatırdım. Paranın üstünü istedim vermedi. Ben de Y.Y'ye sen sahtekarlık yapıyorsun dedim. Bunun yüzünden bana zorluk çıkardı ve 2 tane inşaatımı durdurdu” şeklinde konuştu.
“SEN NE HAKLA BURAYA GELİYORSUN DEDİ, BEN DE SİNİRDEN ELİMİ KIRDIM”
Şimşek, inşaatlarının neden durdurulduğunu anlamak amacıyla firmaya gittiğini ve orada sert cevaplarla karşılaştığını iddia ederek: “Kasım ayının 3'ünde gittim inşaatları durdurduğu için resmi evrak istedim. Neden inşaat durdurulduysa tadilat projesini çizip sorunu gidermek istedim ancak oraya gittiğimde çalışan G.A. “Sen ne hakla buraya geliyorsun, kimsin” tarzında sert bir davranış sergiledi. Bana hakaret içerikli bir kelime kullandı. Orada yaşanan tartışma sonucunda elimi masaya vurdum ve elim kırıldı. Uzun bir sürede alçıda kaldım. Daha sonra fesih dilekçelerini yazdılar ve Elazığ Belediyesi işleme koydu. Yazıyı almak için tekrar Baran Yapı'ya gittim ve oranın kapalı olduğunu gördüm. 2 yapı denetim firmasını aynı elemanlarla çalıştırıyorlar. Baran Yapı şu anda fiilen kapalı. Yani 2 firma gibi görünüyor ama tek firma var. Şikayette de bulundum” dedi.
“ŞAHSİ EGOLAR YÜZÜNDEN 2-3 AYDIR İŞÇİLER EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR”
Konuyu yargıya taşıdıklarını ve gerekli bütün yerlere şikayette bulunduklarını ifade eden Şimşek, son olarak şunları kaydetti: “Konuyu yargıya taşıdım ama yalan beyanda bulunuyorlar. Y.Y. benim bu firmalarla resmi hiçbir ilişkim yok diyor ama tesadüfen oraya gittim diyor. Yalan söylüyor. Kendi beyanında oraya 12.30'da geldiğini söylüyor ama kamera kayıtları var. 11.45'te oraya geldi. Devlet memuru olduğu halde mesai saatleri içerisinde oradaydı. Ben daha önce defalarca oraya gitmişim ve kendisiyle konuşmuşum. Para almışım, ödeme yapmışım bunların hepsi kayıtlıdır. Ben istersem paramı daha farklı yerlerde kullanır rahat rahat yaşardım ancak ülkemizin kalkınmasına ve istihdamına destek olmak amacıyla bu işleri yapıyorum. Bu işler sayesinde belki 100'ü aşkın insan evine ekmek götürüyor ama şahsi bir mesele yüzünden 2 inşaatı durdurarak 2-3 aydır bu insanların evlerine ekmek götürmesinin önüne geçiyorlar. 2-3 aydır işçilerin hepsi bekliyor. Beton dökeceğiz dökemiyoruz. Ben zaten yargı sürecini takip ettireceğim.”