Elazığlı Kadın Girişimci Yaptıklarıyla Örnek Oluyor

Elazığ merkeze bağlı Yedigöze Köyünde yaşayan 28 yaşındaki Tuba Bahçeci köyünde örnek bir işe imza attı.

Bu işe ilk önce hobi olarak başladım diyen Tuba Bahçeci; “ilk önce kendime evde ne yapabilirim ne üretebilirim diye başladım. Aslında bir bahçemizde vardı bahçemde yetişen bitkileri nasıl değerlendiririm diye düşündüm. Ama aslında hiç aklımda ticaret yoktu dediğim gibi hobi olarak başladım. Biraz zaman geçtikten sonra yakın çevreme de sabunlardan verdim hem ben hem de çevrem etkisini ve faydasını gördük. Sonra neden böyle bir ürünü ticarete dönüştürmeyim neden üretip insanlar faydasını görmesin diye düşündüm. Ve böylelikle bu işe başladım." dedi.

Elazığ'da Tuba Bahçeci'nin, fıstığın yetişmemiş hali olan menengiç özünden elde ederek ürettiği ve egzema, mantar ve sedef rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen sabun ve krem, en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor.

Elazığ merkeze bağlı Yedigöze köyündeki bahçelerinde yetiştirdiği sebze, meyve ve aromatik bitkileri kullanarak 7 yıl önce doğal sabun üretmeye başlayan Tuba Bahçeci, bunları satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Hobi olarak, havuç, bal, nar, üzüm, defne, nane, kekik, elma, nar, Hindistan cevizi, domates, salatalık, papatya, gül, gibi sebze, meyve ve bitkilerden sezonuna göre farklı özelliklerde sabunlar imal eden Bahçeci, yetiştirdiği bu bitkilerden yaklaşık 40 çeşit doğal sabun elde ediyor.

Ayrıca hiçbir hayvansal yağ kullanmadan atık yağlardan Arap sabunu da üreten Bahçeçi, hem yağları değerlendiriyor hem de çevreye katkı sağlıyor.

40 ÇEŞİT SABUN İMAL EDİYOR

Hobi olarak başladığı sabun üretiminde 40 çeşit imal ettiğini belirten Tuba Bahçeci, ''İlk etapta hobi olarak başladığım doğal sabun serüvenine Arap sabunu yaparak devam ediyorum. 40 sabun çeşidim var. Egzema rahatsızlığından dolayı egzema kremi ve sabunu yapmaktayım. En çok talep edilen sabunlardan bir tanesi. Sabunların yanı sıra şu an atık yağlardan yapmış olduğum Arap sabunu var. Arap sabunu hem çevresel olarak hem de insan sağlığına faydalı bir temizlik ürünü. İlk etapta kendim atık yağları biriktirmeye başladım. Sonra çevrem ve arkadaşlarımdan atık yağ biriktirmelerini talep ettim. Arap sabunu yapmam bu şekilde devam etti. Bunu daha büyük bir pencereye taşımak istiyorum. Bu konuda destek bekliyorum. Bu sayede hem atık yağları değerlendirmiş oluruz hem de çevreye katkımız olur. Sabunlarımın hiçbir tanesinde hayvansal yağ kullanmıyorum. Sabun ve kremlerimin tümü vegandır." dedi.

Bakmadan Geçme