Elazığlı İngilizce Öğretmeni Mehmet Şerif Tutuş Türkçeye Bir Eser Daha Kazandırdı

Sekiz kitaptan oluşan 'HİDAYET IŞIĞI' isimli çocuk kitabı setinde, İslam'da aile, arkadaşlık, misafirlik, temizlik, beslenme, bilgi, irfan ve tasavvuf gibi başlıklarla dini ve kültürel değerimiz ele alınıyor.

İlkokul 4. sınıf ve Ortaokul öğrencileri için tavsiye edilen 'Hidayet Işığı' setinde İslam Tarihinden 40 kısa öykü bulunuyor. Her resimli öykünün yanında, konu ile alakalı bir ayet ve bir hadis de sunuluyor. Kitap setini okuyan çocuklar Kur'an-ı Kerim'den 40 ayet, Peygamber Efendimiz ve Ehli Beyt'inin de 40 hadisi ile tanışıyor.

Kitap setinin içeriği hakkında bilgi verdikten sonra çeviri sürecine dikkat çeken Mehmet Şerif Tutuş; "Daha önce de hikâye çevirileri yaptım ve yayımlandı. Ancak bu setin diğerlerinden iki büyük farkı var. İlk fark sayfa altlarında konu ile ilgili ayet ve hadislerin olması. Bu yüzden üstlendiğim sorumluluk daha büyük oldu tabii. Ben de daha doğru bir çeviri için ayet ve hadisler üzerine araştırmalar yaptım. İmam Hatip asıllı olup Din Kültürü derslerine de girdiğim için araştırma yapmak pek zor olmadı. Alıntılanan ayetlerin tefsirlerine de baktım ve her ayet için uygun gördüğüm farklı bir meali seçtim. Bazı konularda, kırktan fazla Türkçe mealin noksan kaldığını fark ettim ve kendim düzeltmeler yaptım. Tâ-Hâ Sûresi, 114. ayette geçen dua mesela. Tüm Türkçe mealler "...Rabbim, ilmimi artır." diye tercüme etmiş duayı. Ancak ayette "...Rabbim, ilimde beni artır." deniyor. Çünkü, bilgilendikçe insanın kendisi, kapasitesi artmış; düşüncesi ve bakış açısı genişlemiş oluyor. Evet; bilgi insana birşeyler katar, onu ve değerini artırır." dedi ve sözlerine devam etti: "Kitap setinin ikinci farkı ise, İngilizce çocuk kitaplarının çoğunda olduğu gibi kitapların sonunda 5-6 soruluk test ile kazanımların pekiştirilmesidir. Bu çok önemli bir özellik. Umarım iköğretim bir ve ikinci kademedeki çocuklarımız için faydalı olur."

1985 Elazığ doğumlu İngilizce öğretmeni M. Şerif Tutuş; Konya, Van, Bursa gibi birçok ilde görev yaptı. Elazığ'da da Yücel İlkokulu, Şehit Canbert Tatar İlkokulu, Mehmet Zeki İlkokulu gibi birçok okulda çalıştı. Boş zamanlarında hobi olarak film ve dizilere Türkçe altyazı yaptığını söyleyen TUTUŞ, pandemi döneminde kitap çevirilerine yöneldi. "Büyük Peygamberler ve Ehl-i Beyt'ten Öyküler", "Cennetten Küçük Önderler" gibi kitap setlerini Türkçeye tercüme etti. Birkaç yaş daha büyük çocuklar için hazırlanmış Hidayet Işığı setinin de geçtiğimiz günlerde basımı yapıldı.

Hindistanlı eğitimci Moulana Nabi R. Mir Abidi öncülüğündeki Kisa Kids kurumunun hazırladığı HİDAYET IŞIĞI setinin Türkçe telif, basım ve yayımını Yeni Kaynak Yayıncılık üstleniyor.

Bakmadan Geçme