Elazığlı Gençlerin Dikkatine YKS Tercihleri Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli ?
25 yıllık tecrübesiyle Eğitim ve Tercih Danışmanı Kurtuluş Çakıcı Açıkladı
YKS sınavına giren gençlerin geleceğinin şekillenmesinde tercihlerin önemli bir yol ayrımı olduğunu vurgulayan Eğitim ve Tercih Danışmanı Kurtuluş Çakıcı “ Kazanacağı üniversite ve bölümle hayatlarını nasıl devam edileceğini gençlerimiz belirleyecek. Tercihler yapılırken son derece dikkatli olunmalı” dedi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 17-18 Haziran'da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2023-YKS) sonuçları açıklandı.Sınava giren öğrenciler tercih yaparken nelere dikkat etmeli, hangi hataları yapmamalı? ilimizde birçok eğitim kurumunda uzun yıllar rehber öğretmeni olarak görev yapmış Eğitim ve Tercih Danışmanı Kurtuluş Çakıcı gazetemiz için yanıtladı.
Tercih yapmadan dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Çakıcı “ Sevgili gençler 2023 yılı zorlu bir YKS sürecini geride bıraktınız. Hayati öneme sahip geleceğinizi şekillendiren üniversite ve meslek tercihlerinizi yapacaksınız. Öncelikle şunu belirtmek isterim. 2023 YKS puanları 2022 YKS ile büyük bir benzerlik göstermektedir. Bu da tercihlerin ortalama ve sapma değerlerinde önemli bir değişiklik olmadığını küçük farklılıklarla 2022'ye benzer bir tablo olduğunu bize gösteriyor. Tercihler puanlar üzerinden değil sıralamalar üzerinden yapacaktır. TYT ilk 50 binde sayısal ve sözel 2022 yılı dengeli bir biçimde dağılırken eşit ağırlığın 2023 daha iyi bir durumda olmaktadır. Burada en kritik gerileme dil puanında yaşanmışa benziyor. Puan türlerine göre en iyi puan türünün eşit ağırlık en sıkıntılı puan türünün dil olduğunu görmekteyiz. Bunu kısmen de TYT'nin sayısalını izlediğini söyleyebilirim. Üniversitelerin taban puanları ve sıralamaları mevcut bu yılın öğrencileri yani sizler tercihlerinizle sıralamayı belirleyeceksiniz” dedi.
"YAPACAĞINIZ TERCİHLER HAYATINIZA YÖN VERECEK"
2022 yılında oluşmuş tercih listesi üzerinden öğrencilerin tercihlerini yapacaklarını hatırlatan Çakıcı: “ Toplam 24 tercihiniz bulunmaktadır. İmkansız da olsa ilk 3 tercihinizi hayali tercihlerinizi yapabilirsiniz. O tercihleri yapmaktan çekinmeyin hayaliniz olanı yazın. 4 ve 7. sıradaki tercihleriniz ise kendi sıralamanızın %30 ile %50 üzerindeki bölümleri yazabilirsiniz. 8 ile 12. sıraya kendi sıralamanın %10 ile %30 üzerindeki bölümleri yazabilirsiniz. 13 ve 17. sıraya kendi sıralamana yakın bölümleri tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en çok gitmek istediğin üniversite bölümünü burada öne yazmalısınız. 18 ve 21. sırayı ise kendi sıralamanızın %10 ile %30 altını yazabilirsiniz. Bir sonraki sene yeniden hazırlanma düşünceniz yoksa 22 ve 24. sıraya ise açıkta kalmamak için sıralamanızın %50 aşağısındaki bölümleri yazarak kendinizi garantiye alabilirsiniz. Üniversite tercih sıralamasında dikkat edilmesi gereken çok önemli detaylar vardır. Bu tercihler akademik başarı açısından en çok dikkat edilmesi gereken adımlardandır. Hayatınızın en önemli kararlarından biri olacak bu tercihler hangi üniversiteye, hangi bölümü okuyacağınızı ve hangi mesleği seçeceğinizi belirleyecektir. Yani hayatınızı bundan sonra nasıl yaşayacağınızı üniversite tercihleri belirleyecektir. Bu nedenle üniversite tercihlerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini tek tek belirtmek isterim.
"GİTMEYECEĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN"
ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında tercihlerinin yapılmasına dikkat etmesi gerektiğini belirten Çakıcı “ Tercih listenizi hazırlarken önceliklerinizi ve beklentilerinizi göz önünde bulundurun. Sınav sonucunuzun puan aralığındaki uygun üniversiteleri tercih etmelisiniz. Okumak istediğiniz bölümün özelliklerini iyice araştırmalısınız. Seçmek istediğiniz bölümün iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Üniversitedeki akademisyenleri araştırmalısınız. Öğretim görevlilerinin sayıları ve verilen hizmetleri araştırmalısınız. Üniversitenin bulunduğu konum ve kampüsün fiziksel olanaklarını değerlendirmelisiniz. Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin burs, staj, erasmus ve yurt dışı olanakları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Üniversitenin yan dal çap imkanları mutlaka öğrenilmeli. Okumak istediğiniz üniversite ve bölümleri yazdıktan sonra tercih listesini doldurmak adına gitmeyeceğiniz ya da gitmek istemediğiniz bölümleri yazmamalısınız. Tercih yapmadan kontenjanları karşılaştırmalısınız. Kontenjan artmışsa başarı sırasının düşeceğini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Tercih kılavuzunu ayrıntılı bir şekilde okumalı özel şartlar ve sıralama isteyen bölümleri araştırıp bilgi sahibi olmalısınız. Sınav belgesinde yazan başarı sırasını doğru bir şekilde analiz etmelisiniz. Farklı meslek dallarını araştırarak uzmanların yorumlarını dinlemelisiniz. Gelecek vaat eden meslekler için uygun bölümleri tercih etmelisiniz. Ekonomik şartlarınızı 4 yıl eğitim öğretim alacak şekilde ayarlamalısınız. Herkesin konuştuğu popüler bölümlerde okumak zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. Arkadaşlarınızla aynı üniversiteye gitmek zorunda değilsiniz. Puanı ya da sıralaması yüksek olup iyi görünen bölümleri hedeflemek yerine kendi isteklerinizi göz önünde bulundurup istediğiniz bir bölümde okuyup başarılı olabilecekken istemediğiniz bir bölüme gidip mutsuz olmamalısınız.
"TERCİH SIRASINDA BUNLARI YAPMAYIN "
Tercihler sırasında yapılması gerekenler konusunda da uyarılar da bulunan Çakıcı “Gitmek istemediğiniz üniversite bölümlerini tercih listesine kesinlikle eklememelisiniz. Eğer tercih yapıp gitmezseniz bir seneye mahsus diploma notunuzu yarı yarıya düşürecektir. Bu da bir sonraki yıl istediğiniz bölümü kazanmanızı imkansız kılacaktır. Ailenizin istediği değil kendi okumak istediğiniz bölümü yazmalısınız” diyerek sözlerini tamamladı.