Elazığlı biliyor mu?

İlimizin oldukça zengin turizm potansiyeli olmasına rağmen bunu yeterince değerlendirmediğini söyler dururuz ama ilgili kurumları harekete geçirme nokrasında ne yazık ki çok da başarılı olamadık.

TAKİP ET

Buzluk mağarası gibi dünyaca üne kavuşmuş bir turistik alanın girişini hurda bir demir kapıyla yatay olarak kapatıp ziyaretçi girişini engelleyen zihniyet ve yönetim anlayışı, bu kez de Harput kale kazıları kapsamında gün yüzüne çıkartılan zindanları da sanki kamuoyunda saklar ve kaçırır gibi bir yaklaşım sergiliyor.

Bu tezimizi hemen örneklendirelim; Elazığ'ın Harput Mahallesi'ndeki Harput Kalesinde gerçekleştirilen kazılarda, 100 basamakla 36 metre derinliğe inen bir zindan ortaya çıkarıldı. Artuklu Beyi Belek Gazi tarafından Kudüs Kralı 2. Baudouin ve diğer haçlı soyluların esir tutulduğu bu zindan, tarihi önemiyle dikkat çekiyor. Belek Gazi'nin, Baudouin'in ardından Joscelin ve Galeran'ı da esir alarak bu zindana kapattığı biliniyor. Geçtiğimiz senelerde restorasyon çalışmaları tamamlanan zindan, 2023 Mayıs ayında ziyarete açıldı.

Açıldı açılmasına ama bu zindanların turizme ve ziyaretçilere açıldığına dair ciddi bir bilgilendirme yapıldı mı bilemiyoruz. Şahsen şehre ve olaylara ilgili olmakla birlikte gazeteci kimliğimizle bile bu konuda çok bir bilgimiz yok. Elazığlının haberi olmayan bir tarihi mekânı kim kime anlatacak. Siz önce bu değerleri kendi ilinize anlatıp tanıtacaksınız ki onlar da tüm dünyaya anlatsın ve tanıtsınlar.

Harput'a günde en az 20 tur otobüsü ve binlerce özel araçla misafir geliyor. Bu misafirlerin hangisinin bundan bilgisi var. Bu olay birkaç basın bülteniyle duyurulmaktansa, sosyal medya mecraları olarak tanıtılacak ve yine il yöneticileri ile toplumda bir yönüyle öne çıkmış ünlülerin ziyaretleriyle tanıtılmalı.

Turizm konusunda zaten yıllardan beri devam eden tembellik, uyuşukluk ve yorgunlukla başka ne beklenebilir ki mevcut yöneticilerden. İlimiz turizminden sorumlu birinci derecede birimler olayı 8-5 klasik devlet memurluğuna ve davet edildikleri açılış ve etkinliklere katılıp boy gösterme olarak benimsemiş ve bunu kanıksamış olduklarından bu konuda bir atılım yapma şansımız da maalesef yok.

Her ne kadar konu ile ilgili haberde; “Günümüz turizmine kazandırılan zindan ve diğer kale içi mekânlar, yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Harput Kalesinin tarihi derinliği ve restorasyon süreci, bölgenin turistik cazibesini artırarak, ziyaretçi akınını teşvik ediyor” gibi iddialı cümleler kurulsa da özellikle buzluk mağarasının harabe görüntüsünü gören yerli ve yabancı turistler bile acı bir tebessüm ediyor.

Yorumlar 1
SEMRA KAYA 25 Ağustos 2024 03:24

Çok doğru bir haber 2023' te görmek için gittiğimizde mağaranın kapısına asma kilit takıldığını görünce çok üzüldüm. Memleketimiz için çirkin bir görüntü. Böyle doğal bir güzelliğin önemsizleştirilmesi çok yanlış. Yol boyunca buzluk mağarasını gösteren tabelalardan sonra asma kilit????

Bakmadan Geçme