ELAZIĞ'A YATIRIM ZAMANI

Gülşah Altaş / 2017 yılında IPARD 2 Programı kapsamında birinci çağrı ilanına çıktıklarını kaydeden TKDK Koordinatör Vekili Yılmaz, sözleşmesi yapılan proje sayısı bakımından da 42 il arasında

TAKİP ET
Gülşah Altaş / 2017 yılında IPARD 2 Programı kapsamında birinci çağrı ilanına çıktıklarını kaydeden TKDK Koordinatör Vekili Yılmaz, sözleşmesi yapılan proje sayısı bakımından da 42 il arasında Elazığ'ın birinci olduğunu ve bu projelere 60 milyon TL ödeme yapılacağını belirtti.

Elazığ TKDK Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç Yılmaz, Hakimiyet Gazetesi 'ne yaptığı açıklamada,'' 42 il koordinatörlüğü arasında 3. sırada yer aldıklarını'' söyledi

BÜTÇENİN 9 KATI PROJE SUNULDU

Hakimiyet Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Elazığ TKDK Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç Yılmaz, sözleşmesi yapılan projelere IPARD 2 Programı'nda 63 projenin sözleşmesinin imzalandığını ifade etti. IPARD 1 sürecinde kurumun örgütlenmesini henüz yeni tamamlandığını ve kamuoyunda bilinirliliğinin olmadığını belirten Yılmaz, 'İnsanlar 'bu zamanda kim kime karşılıksız para verir' diye tereddütle bakarken proje alamıyorduk. Bu nedenle de bütçe açığı vardı ve her gelen proje 'uygun' olarak değerlendiriliyordu. Şu anda IPARD 2'de ayrılan bütçenin 9 katı kadar proje geldi ve bütçemiz yetersiz kaldı. Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalıştı ve 63 projenin sözleşmesini imzaladık. Hibelerimiz yüzde 70'e kadar çıkıyor. Ayrıca yüzde 18 KDV muafiyeti de söz konusu' dedi.



YATIRIM İÇİN UYGUN ZAMAN

Yeni çağrı ilanına çıktıklarını kaydeden Yılmaz, 'Et ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi kapsamında et, süt işleme, kırmızı ve beyaz et kesimhaneleri, sebze-meyve işleme, depolama, paketleme ve soğuk hava deposu tesisleri, su ürünleri işleme tesisi gibi projelere yüzde 50 hibe şeklinde desteğimiz var. Sıralama kriterleri öngörümüze göre bu tedbirde uygulanmayacak. Çünkü 42 il arasında çok fazla proje geleceğini düşünmüyoruz. Yatırım için tam uygun zaman. Bu tedbir kapsamında mevcut işletmeleri gezerek çalışmalar yapıyoruz ve proje sunmaları halinde büyük oranda geçeceğini anlatıyoruz. Yine ilçelerin kaymakamlıklarını ve belediye başkanlıklarını ziyaret ederek bu potansiyele sahip girişimcileri araştırıyoruz. Yine STK'larla temaslarımızı sürdürüyoruz' diye konuştu.

Yılmaz, 6-28 Eylül tarihlerinde proje kabullerinin yapılacağını hatırlatarak, yatırımcıları bu fırsatlardan yararlanmaya davet etti.

ATIL PROJE YOK

Daha önce destek verdikleri yatırımların uygulama sonrası kontrollerini gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, Elazığ İl Koordinatörlüğü olarak bu anlamda ciddi sıkıntı yaşamadıklarını, atıl durumda proje bulunmadığını söyledi.

İLÇELER ORTAK YATIRIM YAPABİLİR

İlçelerin yatırım potansiyelini de değerlendiren Yılmaz, Ağın ilçesinin özellikle badem alanında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. İşleme tesislerinin genellikle merkez ilçelerde kümelendiğine dikkat çeken Yılmaz, tüm ilçeleri gezeceklerini ve yatırım avantajlarını anlatacaklarını ifade etti. Yatırım tutarlarının yüksek meblağlarda olduğunu belirten Yılmaz, 'Mesela et işleme için 3 milyon Euro desteğimiz var ve bunun yüzde 50'si hibe şeklinde. Meyve-sebze işleme, depolama, paketleme ve soğuk hava depo tesisine 1 milyon 350 bin TL desteğimiz var. Su ürünleri işlemeye ise desteğimiz 1.5 milyon Euro. İlçelerin tek başına kaldıracağı tutarlar değil belki ama mesela Karakoçan, Kovancılar ve Palu arasında böyle bir tesisin kurulması. Çalışmalarımızı daha çok bu yönde sürdürüyoruz.'

EMEKLERİMİZİN BOŞA GİTMEDİĞİNİ GÖRMEK GURUR VERİCİ

Elazığ TKDK Koordinatör Vekili Yılmaz, Elazığ'ın 2. Faz il konumunda olmasına rağmen ilk sıralarda yer almasının gurur verici olduğunu ifade ederek, 'Elazığ'da paranın yatırımcıyla buluşmasına aracı olmak ve emeklerimizin boşa gitmediğini görmek bizleri son derece mutlu ediyor' dedi.

TKDK'nın kamuoyu nezdinde önemli bir yerde bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, bunda ilin siyasilerinin, bürokratlarının, paydaş kurumların, TKDK personelinin ve Elazığ medyasının büyük katkısının olduğunu söyleyerek teşekkür etti.

Bakmadan Geçme