Elazığ ve Malatya Büyük Tehlikede!
Malatya Net Haber'den Nevzat Kanar'ın haberine göre Malatya Fayı enerjisini boşaltmadı, yük oraya bindi. Beklenen deprem olursa Malatya ve Elazığ'da büyük bir yıkım yaşanabilir.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, katıldığı bir canlı yayında Malatya Fayı'na dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Tüysüz, Malatya Fayı'nın çok ciddi deprem üretebilecek bir fay olduğunu ve enerjisini boşaltmadığını, aksine üzerine yük bindiğini söyledi.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında Türkiye'de fay hattı üzerinde bulunan illeri tek tek sayarak uyardı. Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya Fayı'nın çok ciddi deprem üretebilecek bir fay hattı olduğunu ve enerjisini henüz boşaltmadığını vurguladı. Bu durum Malatya ve çevresi için büyük bir risk oluşturuyor.
Malatya Fayı üzerinde bilgimiz çok az
Tüysüz özellikle Malatya Fayı'na dikkat çekerek "Bingöl’ün Yedisu ilçesi deprem olması beklenen bir bölgedir. Marmara deprem olması beklenen bir bölgedir. Ege’de çok fazla fay hattı vardır; biz hala fay hatları üzerinde nasıl yerleşeceğimizi belirten bir yasadan yoksunuz. Türkiye’nin 24 ili 110 ilçesi 580 köyü doğrudan diri faylar üzerinde oturuyor. Bazı fayların bu süreleri dolmuştur. Mesela Bingöl-Yedisu ve Marmara gibi… Bunlar artık bugün yarın deprem olsa şaşırmayacağımız yerler. Bazılarında ise bu konuda bilgimiz yok. Mesela, Malatya Fayı var. Çok ciddi deprem üretebilecek bir fay, birkaç bin yılda bir üretiyor o nedenle bilgimiz çok az, üzerinde daha fazla çalışma yapılması lazım. Enerjisini boşaltmış değil aksine üzerine yük bindi. Bunun gibi aslında çok sayıda fayımız var. 24 il, 110 ilçe derken bunların altından fay geçiyor. Bu fayların her birinin bugün, yarın deprem üretip üretmeyeceğini bilmiyoruz." dedi.
Bingöl-Yedisu Erzincan'ı yine etkilenecek
İçerisinden diri fay geçen illerin haritasını açıklayan Tüysüz, "Doğu’ya geldiğimiz zaman Erzurum mesela, şehrin içinden deprem geçiyor. Erzincan 1939’da büyük bir depremle yıkıldı. 1992’de bir defa daha yıkıldı çünkü 39’da yıkılan yerlerin yerine yenisini yaptık. Bingöl-Yedisu fayı Erzincan yine etkilenecek. Tokat içinden fay geçiyor ama o fayın kaç senedir deprem üretmediği konusunda bilgimiz yok. Örneğin Kayseri, içerisinden fay geçen bir il. Ama fay çok uzun aralıklarla deprem üretiyor. Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay; bunlar zaten 90’lı yıllardan beri hep bile getirdiğimiz yerler. Netice de kırıldılar. Konya, Türkiye’nin en az deprem olan yerlerinden bir tanesi. Ama Konya ilinin içerisinden yine diri fay geçiyor. Batı Anadolu’ya geldiğimizde neredeyse içinden diri fay geçmeyen il söz konusu değil. Kuzey’de Bolu, Sakarya, Kocaeli’nde… Bursa’da mesela geçtiğimiz günlerde yeni fay bulunduğu ileri sürülen bir bölge" ifadesini kullandı.