Elazığ, üretimde söz sahibi olacak!
Elazığ ikliminde yaşanan değişiklik meyve üretimi ve çeşitliliğine olumlu yansıdı. Dünya genelinde yaşanan küresel ısınma, ilimizde de etkisini göstermeye başladı. Elazığ'da yıllardır çetin geçen kış mevsimi, küresel ısınmanın ve Keban Baraj gölünün yapılmasının etkisiyle yerini daha ılıman bir iklime bıraktı. İklimde yaşanan bu değişiklik başta meyve üretimi ve çeşitliği olmakla birlikte, geçmişte karasal iklim nedeniyle bölgede yetişmeyen birçok tarım ürününün ekilmesine olanak sağladı.
Mastar Tarım’dan, Su Ürünleri Mühendisi ve Bitki Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan ilimizde son yıllarda önemli bir ivme kazanıp gelişen meyvecilik ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
2024 yılı güz dönemi fidan ekimi Kasım ayının 15’inden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın müsaadesiyle başladık. Bu yıl havalar biraz ılıman gitti. Dolasıyla bitki yaprağını dökemediği için sökümünü geç yaptık. Söküm yapıldıktan sonra bir hafta sonra kar yağdı. Tabi şu an karlar eridi. Toprak da don yok. Fidan ekimi çok rahatlıkla yapılabilir” dedi.
MEYVEDE ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİ OLACAK
Ayhan “İlimizde meyve bahçeleri artık profesyonelleşti. Dikimini yapılıp birkaç yıl sonra sökülen meyveler kalmadı. Doğru ve kontrollü satışlar, yarı bodur meyveler Elazığ’da çok yaygınlaştı. Geçtiğimiz 10 yıl ve önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında ilimizde ciddi manada badem, ceviz, dut, kayısı ve armut bahçeleri oluşacak. Görünen bu çünkü; bayağı yoğun bir ekim yapılıyor. Elazığ’da meyvecilik bence çok iyi bir noktaya doğru gidiyor. Dağlık alanlarda, hazine arazilerinde kiralama yöntemi ile bayağı badem ve ceviz bahçeleri oluştu. Bunların yanı sıra son dönemlerde ilimizde dutçuluk popüler oldu. Bakımı, kontrolü ve hasadı kolaydır. Bu nedenle dut meyvesine çok meyil var. Özellikle Elazığ çekirdeksiz dutu, mor dut ve Avusturya dutu dediğimiz yediveren iri taneli sezon boyunca meyve veren çeşitleri ilimizde ekimi yapıldı ve ekilmeye de devam ediyor. Profesyonel ve ticari anlamda düşünenler böyle yapıyor.
FİDAN EKİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Ayhan “Fidan ekimi yapılırken hangi ve hangi sıra üstü mesafelerine dikkat edilmeli. Fidan ekerken çukuruna dikkat edilmeli. Fidan çukurları 1 buçuk metreden az olmamalı. Gerekirse kepçe ile açılmadır. Usulünü göre ekilmesi bu şekilde kökünün daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Ekim yapılırken köklendirici gübre ile dikim yapılmalıdır. Bir de rüzgarın sallamasını önlemek için bir çubuk ile fidan bağlanmalıdır. Bu uygulama fidanların bahar mevsimine %100 sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlayacaktır. Fidan ekimi ilimizde devam ediyor. Toprakta don olana kadar dikim yapılabilir” diye konuştu.
SERTİFİKALI FİDANLAR TERCİH EDİLMELİ
Ayhan “ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrol ettiği sertifikalı bodur, yarı bodur ve klasik fidan alınmalıdır. Bademde ferragnes ve ferraduel, cevizde fernor ve chandler, kirazda stargold ve ziraat 900, armutta ise paşa ve Ankara armudu ilimizde dikimi yapılan oldukça popüler fidanlardır. Bu fidanlar ekilirken ciddi masraflar yapılıyor.
KARASAL İKLİM ETKİSİNİ YİTİRDİ VE MEYVE ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI
Ayhan “Tam olmasa da karasal iklim ilimizde etkisini yitirdi. Ilıman bir iklim yaşanıyor. Dolayısıyla Akdeniz ikliminde daha çok görülen, Trabzon hurması, zeytin, nar ve incir çeşitleri, kivi, hünnap, yeni dünya gibi meyvelerde ilimizde yetişmeye başladı. Bu meyveleri artık açık arazide ekebiliyoruz” ifadelerini kullandı.