Elazığ Türkiye Ortalamasının Çok Altında Kaldı!

Türkiye'de kullanımı her yıl artarken Elazığ'da o ürünün satışı hala ülke ortalamasında çok altında kaldı.

3 Kuşaktır Elazığ'da motosiklet kullanan Okyay ailesi motosiklete olan ilgi ve sevgisini 13 yıl önce iş hayatıyla taçlandırdı. İlimizde faaliyet gösteren önemli motosiklet satış noktalarından Orken Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Okyay ile Elazığ'da motosiklet ve ATV satışları üzerine söyleşi gerçekleştirdik.

Motosiklet kullanımının ülkemizde ve Elazığ'da her geçen gün arttığına dikkat çeken Okyay Motosiklet satışları 2023 yılında 2022 yılına göre % 300'e varan bir artış söz konusudur. Ülkemizde motosiklete ilgi her geçen gün artıyor. Motosiklete ve kullanıcılarına karşı ön yargı azalıyor. İlginin artmasının önemli nedenlerinden biri yakıt faktörü geliyor. Özellikle büyükşehirlerde trafik keşmekeşiyle uğraşmak istemeyenlerin yönelmesi gün geçtikçe artıyor. Park sorununuz neredeyse hiç yok. Tabi bu yönelmenin temel sebeplerinden bir tanesi de pandemi dönemiyle birlikte yaşanan sıfır araçlara ulaşamama oldu. Sıfır araçlara artan talebe karşı üretimin az olması fiyatlar aşırı artınca . sürücüleri motosiklete yöneltti. 2023 son çeyreğinde motosiklete de talep aşırı artınca onda da fiyatlar bir anda yükseldi. Bugüne geldiğimizde fiyatlar ve talep normale döndü.

TÜRKİYE MOTOSİKLET PAZARININ ÇOK BAŞINDA

Okyay “ Dünya satış ortalamasına baktığımızda Türkiye'nin daha çok kat edeceği yol var. Bununla birlikte motosiklet sayısı bakımından Hindistan, İtalya şehirlerini aratmayan illerde var. Ülkemizde Muğla'da motosiklet sayısı neredeyse trafiğe kayıtlı araç sayısının 3 katıyla birinci sıradadır. 2. Sırada ise Kilis geliyor. Elazığ ise maalesef bu konuda çok geride kalıyor. Motosiklet kullanım oranı çok düşük. Ortalaması en altta olan illerden diyebiliriz. Ama; yavaş yavaş ilerliyoruz daha iyi olacağız” diye konuştu.

ATV'YE OLAN İLGİ SATIŞLARA YANSIMIYOR

Okyay “ ATV'ler off road ve on road olarak iki çeşidi var. Off road olanlarda trafikte kullanılamamakla birlikte vergi ve sigorta primleri olmadığı için bir hayli tercih ediliyor. ATV'ye tahmin edilenden fazla ilgi var. Bağ, bahçe işlerinde, dağlık alanlarda ve son yıllarda çobanlık işlerinde kullanılmaya başlandı. Özellikle seri ve küçük olmasından dolayı traktöre alternatif olarak kullanmaya başladı. Kullanım alanı genişlemesine rağmen ilimizde satış oranları yeterli seviyede değil. Vatandaşların bu ilgisi satış olarak taçlanmıyor. Çünkü; ATV dışarıda kalan bir araç ve kabini olmadığı için saklanma sorunu var. Bir de bütçede gerekiyor. Bu satışların çok iyi olmamasının en büyük nedeni tabiki fiyatlardır. Herkesin ulaşabileceği bir noktada değil. Bugün iyi bir ATV alabilmek için 200 bin ile 300 bin arasında bir bütçe gerekiyor. 60-70 bin liraya da var tabi ama; bunlar küçük ve kullanım şekli ve aralığı oldukça sınırlı kalıyor” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme