Elazığ Sorunu Çözmüş  

Sokak hayvanları sorunu ülkenin bir numaralı  gündemini oluştururken Elazığ Belediyesi, bu problemleri çözmekle kalmamış  hep sahiplendirme hem tedavi hem de kendi ürettiği mamaları halkımıza ücretsiz dağıtarak diğer illere örnek olmaya devam ediyor

Son günlerde ülkemizde en çok konuşulan ve tartışılan problemlerden biri de sokak hayvanları.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmayla, hayvan hakları ile ilgili yeni yasa taslağı hazırlandı. Teklifin kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor. Düzenleme ile, ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Peki yeni yasa neler getirecek ve en önemlisi şehirler bu duruma karşı hazır mı?

3 BAKANLIK ÇALIŞIYOR

Üç bakanlık çalışmasını büyük oranda tamamladı. Taslakta, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilme aşamasına gelindi. Başıboş sokak hayvanları sorununun çözümü için sona yaklaşıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, barınak sayısı artırılacak, belediyelerin yaptığı uygulamalar denetlenecek. Kısırlaştırma programları da ülke geneline yayılacak. Bakanlıkların hazırladığı taslağa son hali Meclis'teki AK Parti grubunda verilecek. Yeni yasa ile hem insan sağlığı hem de başıboş hayvanlar korunacak. Hayvanlar barınaklara taşınacak, belediyelerin kuracağı internet siteleri aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi sağlanacak.

BARINAKLARIN DURUMU İYİLEŞTİRİLECEK

Büyük şehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu iyileştirilecek. Maliyetler nedeniyle sorumluluklarını yerine getiremeyen belediyelere Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlayacak. İl Özel İdareleri ve Valilikler de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunacak. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde de hayvan toplama merkezleri oluşturulacak.

ELAZIĞ HAZIR MI?

Yeni yasanın hayata geçmesiyle birlikte şehirlerde ciddi bir süreç yaşanacak. Özellikle barınak bulunmayan veya barınakları kötü durumda olan şehirler büyük bir yükle baş başa kalacak. Peki Elazığ bu duruma ne kadar hazır? Bu soruyu Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Kübra Yazgan Ünal'a sorduk…

MERKEZ 7/24 ÇALIŞIYOR

Elazığ Belediyesi Geçici Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Hekimi Kübra Yazgan Ünal, merkezle ilgili şu bilgileri verdi: “Bilindiği üzere dışarıda 7/24 çalışan bir ekibimiz var. Vatandaşların ihbarları üzerine ekiplerimiz ihbarın olduğu yere gidip ihbar edilen hayvanı alıp bakım evimize getiriyor. Bakım evimize gelen hayvanları burada öncelikle muayene ediyoruz. Yavru olanlara iç dış parazit aşıları yapıp, sağlık kontrolünden geçirip doğal yaşam alanımıza alıyoruz. Halka açık olduğumuz günlerde, doğal yaşam alanına gelen vatandaşlar eğer sahiplenmek isterse sahiplendiriyoruz. Eğer sahiplendirilmezse kısırlaştırma olgunluğuna erene kadar burada kalıyor. Kısırlaştırma olgunluğuna gelmiş olan köpeklerin önce kısırlaştırma işlemini yapıyoruz, küpeleme, aşılama ve çip takım işlemlerinden sonra 5199 Hayvanları Koruma Kanununa göre doğal yaşama alanlarına bırakıyoruz.”

HAYVAN SAHİPLENDİRME İŞLEMLERİ TİTİZLİKLE YAPILIYOR

Sahiplendirme işlemleriyle ilgili bilgiler de veren Veteriner Hekim Kübra Yazgan Ünal, “Sahiplendirme işlemleri; vatandaşların ihbarı üzerine ekiplerimizin getirdiği kedi ve köpekleri, bakım evimizi ziyaret eden vatandaşlarımıza sahiplendirebiliyoruz ama sahiplendirme işlemini yapabilmek için belirli şartlarımız var. 18 yaşından büyük olması gerekiyor, bize güven vermesi gerekiyor. Bunun dışında alan insanların hayvan sahiplenmeyi geçici bir heves olarak değil de o hayvanı aldıktan sonra ömür boyu tüm sorumluluğunu, bakımını, tedavisini üstlenebilir olması gerekiyor. Hayvancağızın bir hevesle alınıp sonradan bırakılması hoş değil.” şeklinde konuştu.

13 BİN 80 HAYVAN, BAKIM VE TEDAVİ HİZMETİ ALDI

Merkezin Elazığ'da ilgili tüm kurumlarla koordineli bir şekilde çalıştığını vurgulayan Kübra Yazgan Ünal, “Merkezimizde 500 köpek ve 80 kedi kapasiteli hem kapalı alan hem de doğal yaşam alanı bulunmaktadır. Burada son 8 yılda 13 bin 80 hayvana bakım ve tedavi hizmeti verildi. Merkez aynı zamanda Elazığ Belediyesi ekipleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı HAYDİ timleri ile koordineli çalışarak yasaklı ırk ve sahipsiz köpeklerin kontrol altında tutulmasını sağlıyor.” dedi.

HAYVAN SAHİPLENENLERE DESTEK

Merkezin ziyaretçilere açık olduğunu hatırlatan Kübra Yazgan Ünal son olarak şu bilgileri verdi: “Elazığ Belediyesince 30 dönüm alana kurulan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 8 yılda 8 bin 758'i köpek, 4 bin 322'si kedi 13 bin 80 hayvana bakım ve tedavi hizmeti sunuldu, 6 bin 18 köpek kısırlaştırıldı. Merkez; Salı, Çarşamba, Perşembe günleri 13.00 ile 15.00 arasında ziyarete açık. Sahiplendirme işlemleri e-devlet üzerinden de yapılabiliyor. Elazığ Belediyesi Aplikasyonundan hayvanı seçip e-devletten başvuru yapılabilir. Ekipler e-devlet üzerinden sahiplendirilen hayvanı eve kadar götürüyor, aynı zamanda 3 aylık mama masrafı bakım evi tarafından karşılanıyor.”

ELAZIĞ YENİ YASAYA HAZIR

Türkiye'de önemli bir sorun haline gelen başı boş sokak hayvanları için çıkacak bu yasa oldukça önemli görülüyor. Son yıllarda sıklıkla ölümlü vakalara bile neden olan, özellikle çocuklar için büyük bir tehdit oluşturan bu sorunun çözümü için, bu yasaya son yıllarda yapılan çalışma ve iyileştirmelerle beraber şehirdeki kurumların koordinasyonlu çalışması ve özellikle Elazığ Belediyesi'nin büyük çabası Elazığ'ı şimdiden yeni yasaya hazır hale getirmiş gibi görünüyor.

Özel Haber
Yorumlar 1
Nt 23 02 Haziran 2024 22:44

Elazığ neye hazır. Sürsürü de 2 yıldır defalarca belediyeye, 2 defada cimer e şikayet ettim. 5 tane köpeği toplayamadilar.

Bakmadan Geçme