Elazığ sınırları içinde bulunuyor! Milattan sonra 179 yılında inşa edilmiş… Akın akın turist çekiyor
Elazığ'ın tarihi Harput bölgesinde bulunan ve yaklaşık 1800 yıllık geçmişe sahip olan Meryem Ana Kilisesi, Anadolu'nun en eski ibadet mekanlarından biri olarak dikkat çekiyor. İşte Meryem Ana Kilisesi hakkında bilinmeyenler…
Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi gibi isimlerle de anılan yapı, Harput Kalesi'nin doğusunda, kalenin kayalıklarına adeta gömülü vaziyette yer alıyor. Milattan sonra 179 yılında inşa edildiği tahmin edilen kilisenin ilginç bir tarihçesi bulunuyor.
Yapının başlangıçta putperestler tarafından putların saklandığı bir mekan olarak kullanıldığı, daha sonra Yakubi Hristiyanları tarafından kiliseye dönüştürüldüğü düşünülüyor. Kalenin kuzeydoğu köşesine yakın, yüksek bir kaya üzerinde konumlanan kilise, 20x8 metre boyutlarında ve dört ana bölümden oluşuyor.
Birinci bölümde Süryanice kitabeli bir lahit, ikinci bölümde ise halk arasında "dilek duvarı" olarak bilinen ve ziyaretçilerin dilek tutarak üzerine küçük taşlar yapıştırdığı özel bir duvar bulunuyor. Yapının üçüncü bölümü ayin alanı olarak kullanılırken, dördüncü bölüm simetrik iki odadan oluşuyor.
Dünya kültür mirasının önemli örneklerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi, tarih boyunca çeşitli onarımlar geçirmiş. Kayıtlara göre yapı, 1135, 1179 ve 1262 yıllarında restore edilmiş.