Elazığ'ın 'Yarısı Bizden' İttifakı

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol'un gündeme getirdiği 'Yarısı Bizden' kampanyasının Elazığ'da da uygulanması talebi şehirde büyük karşılık buldu. Tüm Elazığ Muhtarlar Derneğinin de ortak ses oluşturmak amacıyla ziyaret ve temaslarının ardından, MHP Milletvekili Işıkver, YRP İl Başkanı Karakuş ve Saadet Partisi İl Başkanı Akın'dan destek geldi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının İstanbul'da büyük dönüşümü sağlayacak 'Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden' desteğinin TOKİ tarafından ilimizde de uygulanmasının artık zaruri bir ihtiyaç haline geldiğini geçtiğimiz günlerde gündeme taşımıştı.

Erol'un gündeme getirdiği konunun ardından Tüm Elazığ Muhtarlar Derneği de ortak ses oluşturmak amacıyla ziyaret ve temaslarına başlamıştı.

Elazığ'da “Yarısı Bizden” kampanyasının Elazığ'da da uygulanması talebi büyük karşılık görürken, Elazığ MHP Milletvekili Semih IŞıkver ve YRP Elazığ İl Başkanı Av. Erhun Karakuş da destek verdi.

IŞIKVER: “18 MAHALLEMİZ ENKAZ YIĞINI OLARAK KALACAK”

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından İstanbul'a özel olarak açıklanan 'Yarısı Bizden' kampanyasının Elazığ'da da uygulanmasının şart olduğunu ifade ederek “Bu şartlar sağlanmazsa yüzyıllık yerleşim yerleri olan 18 mahallemiz enkaz yığını olarak kalmaya devam edecektir” dedi.

ÇÖZÜM TALEBİNDE BULUNDUK

İstanbul'a özel olarak açıklanan 'Yarısı Bizden' kampanyasının Elazığ'da da uygulanmasının şart olduğunu ifade eden Işıkver, “2020 yılında Elazığ merkezli yaşanan deprem felaketi ve ardından 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır hasar alan ve yıkılan çok sayıda binamız vatandaşlarımızın ekonomik gücü ve inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle maalesef yenilenememiş ve şehir merkezimiz maalesef enkaz yığınına dönmüştür. İlimizin bu metruk görünümden kurtulması için şehrin öncelikli sorununun merkezdeki 18 mahallenin dönüştürülmesi olduğunun hem 2023 genel seçimlerinde hem de 2024 yerel seçim sürecinde dile getirdik ve bunlarla ilgili önerilerimizi kamuoyu ile paylaştık. Konuyu kamuoyumuzun da yakından takip ettiği gibi TBMM'de dile getirerek ilimizin bu acil önceliğine dikkat çekerek çözüm talebinde bulunduk.” dedi.

“YARISI BİZDEN” MODELİ ELAZIĞ İÇİN DE ÇOK ELZEM BİR İHTİYAÇTIR

Işıkver son olarak, “Elazığ depremi sonrası uzun bir süre ilimizde kalarak tüm süreçleri yöneten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilimizin deprem sonrası acil dönüşüm ihtiyacını en yakından bilen isimlerin başında gelmektedir. Sayın Bakanımızın çok haklı gerekçelerle ve olması gereken bir stratejiyle İstanbul'a özel uygulanacak “Yarısı Bizden” modeli Elazığ için de çok elzem bir ihtiyaçtır. Zaten bu şartlar sağlanmazsa yüzyıllık yerleşim yerleri olan 18 mahallemiz enkaz yığını olarak kalmaya maalesef devam edecektir. İlimizde oluşan yüksek hassasiyet ve tüm kesimlerin ortak beklentisi olan bu kampanyaya Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda kısa süre içerisinde ilimizin de dahil edileceğine olan inancım tamdır. Çünkü şehrimizi Sayın Bakanımız çok yakından tanımaktadır” ifadelerinde bulundu.

KARAKUŞ:“ MERKEZ MAHALLELER VİRANE BİR ŞEKİLDE ORTADA KALDI”

Daha önce katıldığı bir televizyon programında konuyu gündeme getiren Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Erhun Karakuş ise yaptığı açıklamada,“ Bilindiği üzere ilimiz hem 2020 hem 2023 yılında on binlerce binanın ağır hasarlı olmasına yol açan iki doğal afete maruz kaldı. Bu doğal afetler sonucunda özellikle merkez mahallelerimizdeki ağır hasarlı olup yıkılan binaların yerine yenileri yapılamadı. Buralar bireysel parsel olduğu için TOKİ girmedi, vatandaşın da bireysel olarak burayı yaptırmaya gücünün olmadığı için kredi imkânlarının bulunmadığı için Elazığ'daki merkez mahalleler haliyle virane bir şekilde ortada kaldı. Biz ilimizin tekrardan eski merkezi konumuna eski ekonomik canlılığına dönmesi adına Çevre Şehircilik Bakanımızın İstanbul'da uygulamaya başladığı ve her platformda çağrısını yaptığı yarısı bizden kampanyasının da Elazığ'da uygulanması gerektiğini 9 Ağustos tarihinde kamuoyu oluşturma çağrısıyla beraber ilk defa gündeme taşıyan siyasi parti olduk.” dedi.

BU PROJE ELAZIĞ'IN KURTULUŞUDUR

Bu projenin Elazığ'da uygulanması Elazığ'ın kurtuluşudur diyen Karakuş,“ Elazığ'ın sosyal kültürel ve kentleşme açısından yeni bir perde açması anlamına gelmektedir. Bu projenin Elazığ'da parsel bazlı uygulamaya geçildiği zaman gerek vatandaşlarımızın sunulan 750.000 TL hibe 750.000 TL kredi şeklinde zorlanmadan finansman kaynağı sağlayacağı ve parsel bazlı dönüşüm olduğu için de yerel yapsat müteahhitlerimizin de burada iş yapacağı ve malzemelerin de Elazığ esnafından alınacağı düşünüldüğünde proje Elazığ'ın hem ekonomik hem sosyal hem kültürel hem de kentleşmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Biz bundan dolayı siyasi parti ayrımı gözetmeksizin bütün siyasi partilere, bütün STK‘lar özellikle de ilimizin beş milletvekiline ve belediye başkanına açık çağrıda bulunuyoruz. Bu yönde yapacağınız her platformda her çağrıda yanınızda olacağız ve Yeniden Refah Partisi olarak yarısı bizden kampanyasının Elazığ'da uygulanmasına karar verilene kadar biz üzerimize düşen vazifeyi yerine getirerek bunu her platformda dillendirip talep edeceğimizin kamuoyunca bilinmesini istiyoruz.” dedi.

AKIN:“ELAZIĞ VE ÇEVRE İLLER DE EKLENMELİ”
Yarısı Bizden programı ile ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın ise programa başta Elazığ olmak üzere çevre illerin de eklenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Akın açıklamasında: “Hepimizin malumu yarısı bizden programı ile İstanbul'daki konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi planlanıyor. Ancak şu bir hakikattir ki yakın zamanda Bingöl depremi bekleniyor ve bu depremin etkileri çevre illerde de yıkıcı olabilir. İlave olarak 24 Ocak ve 6 Şubat depreminin yıkıcı etkileri nedeniyle Elazığ'ımızın bir kısım mahalleleri dönüşüm konusunda itici bir güce muhtaçtır. Bundan dolayıdır ki “Yarısı Bizden Programı” Elazığ, Bingöl ve Tunceli'yi kapsamalıdır. Aksi halde sadece İstanbul'la sınırlı kalan programın teknik ve sosyal bir gayeye hizmet ettiği söylenemez. Bu karar Siyasi olarak algılanacaktır. Bundan dolayıdır ki Hükümet Adil bir karar alarak başta Elazığ'ımızı olmak üzere komşu illerimizi de bu kapsama almalıdır.” dedi.

Bakmadan Geçme