Elazığ'ın vergi yüzsüzleri belli oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi borcu ödemekten kaçınan mükellefleri 'Vergi Yüzsüzleri' listesi adıyla açıklamaya başlayacağını duyurdu. GİB, kesinleşmiş vergi ve cezalar ile vadesi dolduğu halde ödenmeyen borçlara ilişkin verileri paylaşacak.

TAKİP ET

Listelerde, geçen yılın sonu itibarıyla vadesi dolan ve 30 Eylül 2024 itibarıyla ödenmemiş vergi ve cezalar dikkate alınacak. Ayrıca 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 arasında kesinleşen tarhiyatlar da listelere eklenecek.

Her vergi dairesine 5 milyon lira veya daha fazla borcu olanlar ile bu miktar veya üzerindeki kesinleşmiş vergi ve cezası bulunan mükelleflerin isimleri 15-31 Ekim arasında yerel vergi dairelerinde duyurulacak. Duyurular, vergi dairelerinin ilan panolarında sergilenecek. 1-15 Kasım tarihleri arasında ise bu listeler GİB'in resmi internet sitesinde yayımlanacak.

KAPSAM DIŞINDA OLANLAR

Belediye Kanunu kapsamında takas veya mahsup işlemleri başvurusunda bulunan mükellefler, büyükşehir belediyelerine veya bunlara bağlı kuruluşlara ait şirketler ve sermayesinin %50'sinden fazlası belediyelere ait olan firmaların 31 Aralık 2004 öncesine ait borçları açıklama kapsamında olmayacak. Ayrıca, borç yapılandırma süreci devam eden mükelleflerin de isimleri listelerde yer almayacak.

Elazığ'ın 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde kabul edilmesi dolayısıyla Elazığ sadece 06.02.2023 ila 31.07.2023 tarihleri arasında kapsam dışında sayılacak.

DEPREMDEN ETKİLENEN İLLER MUAF TUTULACAK

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde bulunan mükelleflerin borçları da listelere dahil edilmeyecek. Bu kapsamdaki mükelleflerin vergi ve borç kayıtları, mücbir sebep hali kapsamında değerlendirildiği için açıklamadan muaf tutulacak.

GİB'in hazırlayacağı bu liste, vergi borçlarının ödenmesini teşvik etmeyi ve kamu alacaklarının tahsilatını artırmayı hedefliyor.

Bakmadan Geçme