Elazığ'ın Taşı Toprağı Altın

Pandemi ve depremler sonucunda döviz kurunda yaşanan artış ve ekonomide ortaya çıkan sancılı süreç gayrimenkul ve araç fiyatlarında olduğu gibi arsa fiyatlarına da yansıdı. Gelinen noktada Elazığ'da arsa bulmak ve almak imkânsız hale geldi.

Yıllar önce Elazığlı Sanatçı Abdullah Şekeroğlu'nun senaryosunu yazıp yönettiği “Gırnata Vadisi” nde, taşı toprağı altın diye bir grup Elazığlının Amerika'ya gitme hikâyesini anlatan dizideki “taşı toprağı altın” efsanesi Elazığ'da gerçek oldu. Ekonomide yaşanan sancılı süreç ve doğal afetler sonucunda Elazığ'da arsa bulmak ve almak imkânsız hale gelmiş durumda.

MİLYONLUK ARSALAR KAPIŞ KAPIŞ SATILIYOR

Şehrimizde özellikle merkezde arsa bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Mevcut arsalar ise devasa fiyatlarla anında alıcı buluyor. Bunun en güzel örneği ise geçtiğimiz günlerde TOKİ tarafından satışa çıkarılan arsalar oldu. Öyle ki TOKİ tarafından geçtiğimiz günlerde Elazığ'da 15 arsa satışa çıkarılmıştı. Şahinkaya mahallesinde bulunan arsalar kapış kapış satılırken bir arsanın ise 229 milyon liraya satılması dikkat çekmişti.

ELAZIĞ ALTIN, HANKENDİ PIRLANTA

Taşı toprağı altın haline gelen Elazığ'da en prestijli noktalardan biri ise Hankendi. Şehrin batı tarafında bulunan Hankendi ve buraya bağlı bulunan arsalar adeta pırlanta niteliğinde. Geçtiğimiz günlerde Elazığ Belediye Meclisi'nin aldığı kararla Mahalle hüviyetine kavuşan Hankendi'de arsa bulmak neredeyse imkânsız. Bulunan arsalar ise milyonlar değerinde.

DOĞRU YATIRIM NASIL PLANLANMALI?

Arsa fiyatlarının bu denli arttığı günümüzde en öneli soru ise doğru yatırımın nasıl planlanması yönünde. Dünyada yaygın bir görüş haline gelen “ne yaparsan yap 1 avuç toprağın ve gidebileceğin bir köyün olsun” tavsiyesiyle hareket eden yatırımcılar, fiyatların bu denli arttığı günümüzde bu soruların yanıtlarını Hakimiyet Haber Merkezi sizler yerine uzmanına sordu

TOPRAK YATIRIMI HANGİ AMAÇLARLA YAPILIR?

Toprak yatırımıyla ilgili bilgiler veren Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, bu doğrultudaki yatırımların 2 amaçla yapıldığını belirterek: “Toprak yatırımı 2 amaçla yapılıyor. Bir yatırım amaçlı bir de deprem ve pandemiye birlikte insanlar kaçacak bir alan arıyor. Vatandaşlar şehir stresinden sıkılıp binalardan çıkamayınca aynı zamanda binaların da artık yaşamak için çok da güvenli olmadığını görünce gidip toprakta kulübe, villa, prefabrik ev gibi yaşam alanı oluşturup, bir kaçış merkezi haline getirmek istiyor.” şeklinde konuştu.

YATIRIM TERCİHİ NASIL YAPILMALI?

Doğru yatırımla ilgili bilgiler de veren Babürhan, “Bir de en çok kazandıran yatırım aracı olduğu için toprak seçilmeli. Altın, döviz gibi yatırım araçları günün birinde tükenecek ancak toprak hep kalacak. Altın ve döviz üretilir ancak toprak üretilmeyen bir şey. Üretilmeyen bir şey olunca da kıymetleniyor ve uzun vadede en değerli yatırım aracı oluyor.” dedi.

FİYAT ARTIŞLARININ NEDENLERİ NELER?

Fiyatlardaki artışın nedenlerine de değinen Babürhan, şu bilgileri verdi: “Fiyat artışlarını Elazığ özelinde değerlendirelim.

1-2020 Elazığ depremini baz alacak olursak o korkuyla beraber anladık ki apartmanlar, binalar, siteler hiçbir şekilde bize göre değil. Bu yüzden güvenli alan olarak toprağa kaçmaya başladık.

2-Pandemi döneminde apartmanın içinde olanlar odadan odaya gittikleri için çok sıkıldılar ancak köyüne kaçanlar toprakla, bahçeyle uğraşıp zamanı değerlendirdiler.

3-Ekonomik olarak şunu görmeye başladık: artık toprak tükenmeye başlıyor. En çok kazandıran yatırım araçlarından biri toprak olunca insanlar, “tamam dolar düşüp çıkabilir, altın yine aynı şekilde üretilip tükenebilir. Ama toprak her zaman gerekli olan bir ihtiyaçtır.” diyor.

4-Mark diye bir para birimi vardı, bitti. Şimdi dolar var ama o da bitebilir. Toprak öyle değildir, insanoğlu var olduğu sürece varlığı devam edecek bir şeydir. Bize yıllarca toprak sahibi olmanın küçümsenecek bir şey olduğunu anlatıp kendileri toprak zengini oldular. Dünyanın bilinen zenginlerinin neredeyse tamamı toprak zenginidir.

5-Gıda olarak da düşünebiliriz. Yediğimiz hiçbir şey organik olmadığı için, yapay olduğu için insanlar kendi topraklarını ekip biçip doğal ürün üretmek istiyor.

HANKENDİ'DE FİYATLAR UÇTU

Hankendi'de ki fiyatlara da değinen Uzman İhsan Babürhan: “Şehrin batı kısmı her zaman için fiyat artışında bir etkendir. Çünkü şehirler her zaman Batı'ya dönük gelişir. Ama yıllardır Hankendi bir türlü hızlı bir ivme yakalayamıyordu. Bu son dönemlerde Belediye'nin yapmış olduğu villalar, Polis Evi, Emniyet'in yaptırdığı bir birim derken orada bir yaşam alanı oluşmaya başladı. Hankendi'nin mahalle olması da ister istemez arsa fiyatlarını uçurdu. Elazığ merkeze yakın ve düz bir alanda olması da fiyat artışında büyük etken.” şeklinde konuştu.

SON TAVSİYE: EN DOĞRU YATIRIM ŞEKLİ TOPRAKTIR

Babürhan açıklamasını şu son tavsiyesiyle bitirdi: “Vatandaşlar kendi bütçelerine göre arsa satın alsınlar. Gelecekte alacak toprak bulamayabilirler. En doğru yatırım şekli topraktır. Döviz ya da faiz yatırımı değil, her zaman için değerlenen, değerini hiç kaybetmeyen gayrimenkule yatırım yapılmalı.”

Özel Haber
Yorumlar 3
Ali 30 Mayıs 2024 12:06

İyi günler bu şehrin dogusuylada belediye biraz ilgilense orasida parliyacak belediye başkanı kendi köyünde olan arazileri için şehri batıya tasida bunu herkeste biliyor yani yoksa hankendi Dogukentten dahami yakın şehire havası ulukentten dahami güzel salibabadan kesrikten Aksaray'dan dahami yeşil Hastanenin etrafı bostanlarla arpa bugdayla dolu adam gibi şehri yonetse sen o zaman şehrin doğuşunun güzelliğini guneycayiriyla sugozuyle görürsünüz Harputun o güzel okjizeni buralarda var işin icinde rant olduğu için şehrin doğusuna imar verilmiyor belediye şehri bile bile batıya taşıyor ama yanlis yapıyor

İhsan Babürhan 29 Mayıs 2024 19:13

Haber için Feyza Nur hanım ve Hakimiyet gazetesine teşekkür ederim

selim okumuş 29 Mayıs 2024 18:51

İhsan bey çok güzel bir analiz yaparak yorumlamış güzel tavsiyeler ve bilgiler teşekkür ederiz kendisine

Bakmadan Geçme