Elazığ'ın Son Palancısı Zamana ve Teknolojiye Direniyor

Tamer ÖREN/42 yıl önce çırak olarak palancılığa başlayan Metin Dalbul Elazığ'ın son palan ustası olarak mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Dalbul'un tek isteği bir çırak bulup bildiklerini ona öğretmek ve mesleğinin yaşamasını sağlamak

Youtube Kanalı
Abone Ol

Elazığ'ın tek Türkiye'nin ise sayılı palan ustalarından bir tanesi olan Metin Dalbul, dedesinin yanında çırak olarak başladı. Aradan geçen 42 yıl boyunca mesleğine ara vermeden sürdüren Dalbul, yetiştirecek eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Dalbul “ 1981 yılında dedemin yanında başladım. Mesleğe başladığımda 10'dan fazla palan ustası vardı ve mesleğimiz oldukça rağbet görüyordu. Teknoloji gelişti, araçlar çoğaldı, yollar yapılmaya başlandı. Hayvan sayısı her geçen yıl azaldı. At, katır ve eşek gibi yük ve binek hayvanlarının yerini otomobiller, kamyonetler aldı. Palana ihtiyaç her geçen yıl daha da azalıyor. Benden sonra mesleğim Elazığ'da bitecek. Mesleğim yitip gitsin istemiyorum. Yetiştireceğim çırak arıyorum ama; kimse çocuğunu bu meslek için yanıma vermek istemiyor. Diyarbakır'da bir usta kaldı. Bingöl ve Şanlıurfa'da mesleğimiz bitti. Zaten Batı'da palancılık yok, semercilik var. İşlerimizde eski günleri tabiki arıyoruz. Yılda 6 ay çalışıyorum 6 ay çalışmıyorum” dedi.

"MESLEĞİMİZİ DEVAM ETTİRMEK İÇİN DESTEK İSTİYORUZ"

Mesleklerini devam ettirmek için destek istediklerini verilen destekler içinde bürokratik engeller ile karşılaştıklarını ifade eden Dalbul “ Birkaç yıl önce kaybolan meslekler adı altında bize destek vereceklerini söylediler. Bende gerekli yerlere başvurdum fakat; o kadar evrak istiyorlar ki alamadım. Örneğin; benden vergi levhası istiyorlar. Bizim mesleğimiz kaybolan meslekler grubuna girdikleri için vergiden muafız. Muafiyet yazısını gösteriyorum kabul etmediler ve destekten yararlanamadık. Bize gerçekten destek vermek istiyorlarsa bürokratik engelleri önümüzden kaldırmaları gerekiyor. İşi yokuşa sürmesinler” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme