Elazığ İl Sağlık Müdürü Gecekuşu, 'Aile hekimlerimiz hastanelerden tetkikleri doğrudan talep edebilecek'

Sağlık Bakanlığı tarafından çalışması tamamlanan yeni dönem aile hekimliği hakkında bilgi veren Elazığ İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Gecekuşu, 'Aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerin, hastanelerle dijital olarak entegre oldukları yeni sistem sayesinde aile hekimlerimiz hastanelerden INR (kan pıhtılaşması), röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek' dedi.

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı tarafından birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyonun sağlanmasına yönelik başlatılan yeni dönem aile hekimliği çalışması tamamlandı. 1 Ocak 2025 tarihinde tüm illerde uygulanmaya başlanacak yeni dönem hakkında Elazığ İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Gecekuşu bilgi verdi.


'EN GEÇ ÜÇ GÜN İÇERİSİNDE HASTANEYE BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR'

Sağlık sisteminin nitelikli hizmete ve yeni teknolojilere açık bir sektör olduğunu dile getiren Gecekuşu, 'İnsan temelli olan bu sektörün yeni ihtiyaç ve teknolojilere göre kendini yenilemesi de kaçınılmazdır. Bu amaçlar doğrultusunda Sağlık Bakanlığımız tarafından hem aile hekimliğini etkili ve verimli kılmak, hem de vatandaşlarımıza yönelik ulaşılabilir, konforlu, iş gücü ve zaman kaybını ortadan kaldıran yeni bir uygulama başlatıldı. Aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerin, hastanelerle dijital olarak entegre oldukları yeni sistem sayesinde aile hekimlerimiz hastanelerden INR (kan pıhtılaşması), röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Vatandaşlarımız, röntgen ve mamografi dışında kalan tetkikler için en geç üç gün içerisinde hastaneye başvurmaları gerekmektedir. Bu işlem esnasında hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak, herhangi bir randevu sorgulanmayacak ve hastanedeki hekimler tarafından tekrar tetkik isteminde bulunulmayacaktır. Çıkan sonuçlar ise aile hekiminin ekranına düşecektir. Ayrıca İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları veya doğrudan hastaneye başvuran hastaları değerlendirdikten sonra sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimine geri bildirim notu yazabilecek. Aile hekimleri ise bu geri bildirim notlarını kendi sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecek' diye konuştu.

'VATANDAŞLAR TÜM SONUÇLARINI KENDİ E-NABIZ PROFİLLERİNDE GÖRÜNTÜLEYEBİLECEKTİR'

Hekimlerin MHRS üzerinden randevu oluşturabileceğini belirten Gecekuşu, ' Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecek. Yönlendirilen hastaya ilişkin bilgi notu Sağlıklı Hayat Merkezi personeli (sorumlu hekim, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, çocuk gelişimci vb.) kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecek. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, kişiye verdiği danışmanlık faaliyetleri ile ilgili bilgi notunu, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden oluşturabilecek. Oluşturulan bilgi notu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler tarafından, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecektir. Vatandaşlar tüm sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görüntüleyebilecektir. Vatandaşlara kolaylık sağlayabilecek ve daha sonra sisteme entegre edilecek yeni güncelleme ve hizmet türleri başta İl Sağlık Müdürlüğümüz olmak üzere hastaneler ve birinci basamak tesislerince takip edilerek hizmetlerin devamlılığı sağlanacaktır' şeklinde konuştu.

Yorumlar 4
Muhalif-i Sadettin! 31 Aralık 2024 08:13

Aile hekimi muayene ettikten sonra eksik testleri de hizmet alımı şeklinde radyoloji ve laboratuvardan alması güzel bir gelişme. Vatandaşlar için çok güzel olacak. Aile hekimliğinin bu testler ile teşhis ve tedavi kapasitesi artacağı kesin.

Ak 31 Aralık 2024 07:03

Tabi el altın dan burun amalyatı ücreti almak da cabası Erol keleş bu işler okey oynamaya benzemiyor geceküşünü napdın netdin koltuğa oturdun oda okey arkadaşın ulan bu gariplerin gurabaların hakkı hepsi boynunuzdadır...

Ak 31 Aralık 2024 07:03

Tabi el altın dan burun amalyatı ücreti almak da cabası Erol keleş bu işler okey oynamaya benzemiyor geceküşünü napdın netdin koltuğa oturdun oda okey arkadaşın ulan bu gariplerin gurabaların hakkı hepsi boynunuzdadır...

Sadettin 30 Aralık 2024 20:15

Böyle büyük bir zeka görülmemiştir. Hasta aile hekimliğinde röntgen çekmek için hastaneye gidecekse, daha niye aile hekimine gitsin ki? Direkt hastanede muayene olur zaten. Röntgenini de hastanede çektirir. Fıkra olsa ancak bu kadar olurdu.

Bakmadan Geçme