Elazığ'ı Uçuracak Proje Destek Bekliyor
Elazığ'da havacılık sektörünü geliştirmek ve şehre yepyeni bir alan kazandırmak isteyen Pilot Onur Arslan, geliştirdikleri proje için Fırat Üniversitesi'nden destek bekliyor.
Elazığ'ı geliştirmek adına yapılan bütün çalışmaları desteklemesiyle bilinen Fırat Üniversitesi'ne gelen bu yeni talep, şehre yeni bir bakış açısı kazandıracak. Bölgede tek olan Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulu'nun ve havacılık sektörünün gelişmesine, ilgi odağı olmasına büyük katkısı sağlayacağı düşünülen bu proje için yaklaşık 900 metrelik bir pist kurulması yeterli olacak.
Merkezi Adana'da olan ARESTİ Havacılık, Türk Hava Kurumu bünyesinde paraşütçülükle başlayan, sonrasında yamaç paraşütü, yelken kanat, Ultralight, ilaçlama pilotluğu, yangın söndürme pilotluğu, çevre kirliliği kontrol pilotluğu, hava taksi pilotluğu, bush pilotluk, deniz uçağı pilotluğu, hava yolu pilotluğu ve öğretmen pilotluk alanlarında çalışan, havacılığın neredeyse her dalında uçucu ve işletmeci olarak yer alan bir okuldur.
ARESTİ Havacılık bünyesinde Pilot olarak görev alan Onur Arslan, Elazığ'a kurulması planlanan pist için gerekli çalışmaları yaptıklarını, Fırat Üniversitesi'nden destek ve izin beklediklerini belirtti.
“EĞİTİMİ NE OLURSA OLSUN HERKES PİLOT OLABİLİR”
Elazığ'da Havacılık sektörüyle ilgili planladıkları faaliyetlerden Bahseden Onur Arslan,
“Sportif ve genel havacılık faaliyetlerinde bulunmak istiyoruz. Örneğin, yamaç paraşütü, yelken kanat, ultralight, iha uçuş organizasyonları ve ultralight pilotaj eğitimi ve ultralight öğretmen pilot eğitimi şeklinde olacak. Sadece pilot eğitimleri değil bunu yanında pilot olmak isteyenler için deneyimsel uçuşlar ve turistik uçuşlar da düzenleyeceğiz. Bu bağlamda biraz Ultralight uçaklardan bahsetmem gerekirse, bu uçaklar maksimum 600 kg kalkış ağırlığı olan uçaklardır. Havacılığın günümüze kadar gelişiminde önemli rol oynamışlardır.
Günümüzde airline olarak hizmet veren büyük uçaklarda kullanılan aviyonik sistemlerin benzerleri ultralight uçaklarda da kullanılmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 120 adet ultralight uçak varken bu sayı Avrupa'da 40 bin civarındadır. Komşumuz Yunanistan'da bile 1000 adet mevcuttur. Bir diğer hedefimiz de bu sayının ülkemizde artmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca bu uçakları kullanmak için 17 yaşını doldurmuş olmanız yeterli. Tabi aynı zamanda sağlık probleminizin ve sabıka kaydınızın olmaması da gerekli. Kısacası hangi işi yaparsanız yapın, Eğitimi ne olursa olsun herkes pilot olabilir. Bir amacımız da pilotluk hayali olanlar için Elazığ'da Fırat üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu arazisi içerisine shgm yönetmeliğine uygun kontrolsüz meydan yapmak” şeklinde konuştu.
EĞİTİM HAVALİMANINDA OLURSA KİMSE FAYDALANAMAZ
Elazığ Havalimanı'nın planlanan proje için uygun olmadığını belirten Arslan,
“Elazığ Havalimanı uluslar arası bir meydan. Yani kontrollü bir meydan. Kontrollü meydan ve kontrolsüz meydan arasındaki tek fark basit anlatım ile kulenin olması. Kontrollü meydanda kontrollü meydan kurallarına tabi olursunuz. Bugün bu röportajı Adana'da yapıyor olsaydık bir uçak başında yapıyor olacaktık. Elazığ Havalimanı'nda uçağımız olsa ben kartım ile girebilirim ama sizi içeri alabilmem için bir dizi prosedürü uygulamak zorunda kalacağız. Eğitim için uygun. Eğitim için Türkiye'de yoğun meydanlar hariç tüm meydanlar uygun. Eğitim protokol anlaşmasını yap tamam. Eğitim eğer Elazığ Havalimanı'nda verilirse vatandaşlar tarifeli uçakla gelir eğitimini alır döner. Bu eğitimden üniversite, ilgili bölümü okuyan öğrenciler ve şehirdeki havacılık tutkunu gençler faydalanamaz” dedi.
“FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NDEN MADDİ BİR BEKLENTİMİZ YOK, SADECE PİST ALANI İSTİORUZ”
Fırat Üniversitesi'nden tek beklentilerinin pist alanı olduğunu belirten Pilot Onur Arslan, alanı sadece iniş kalkış yapacak olan uçaklar için kullanacaklarını ve herhangi bina ya da inşaat yapmayacaklarını söyledi. Onur Arslan,
“Fırat Üniversitesi'nden maddi anlamda bir beklentimiz olmadığı gibi tüm prosedürlerle ilgilenebiliriz. Belirtilen yere herhangi bir bina, üst yapı yapmayacağız. Sonrasında istediği gibi kullanılabilir. İniş kalkış yapan uçaklar en fazla 600 kg, 3 tekerin ortalama ağırlığı 200 kg, yani 3 insan ağırlığında olduğu için zemin sertleştirilmesine ya da beton dökülmesine gerek yok” şeklinde konuştu.
ELAZIĞ YENİ BİR POTANSİYEL KAZANACAK
Kurulması planlanan pist alanının Fırat Üniversitesi'ne ve Elazığ'a katkılarından bahseden Arslan,
“Üniversitemiz, ülkede kendi uçuş pistine sahip ikinci üniversite olacak, dünyada ise sıralı üniversiteler arasına girecektir. Uçak gövde motor ve uçak elektronik bölümünde okuyan öğrenciler uygulamalı şekilde eğitim alabilirler. Üniversitede bir hocam vardı, biz onun sayesinde uçağa eli değmeden mezun olmadık. Sadece bir havacılık kuruluşu değil, şahsi uçak sahibi olan kişiler de gelecek. Uçakların arıza durumları olacak. Öğrenciler, yetkili teknisyenin uçağın arızasını giderdiğini canlı bir şekilde görebileceği gibi işin prosedürüne uygun şekilde nasıl işlediğine de vakıf olacaktır. Adana Hür Meydan'da bizler uçuşlarımızı icra ederken uçuşa çıkan pilot, onu uğurlayan teknisyen, bir de meydanda kontrolü sağlayan kişi. O kişi kim, o da pilot. Yani uçuş saatimiz gelene kadar ya da havadaki uçak inene kadar kule görevini yapıyoruz.
VATANDAŞLAR, GÖKYÜZÜNÜN ASLINDA O KADAR UZAKTA OLMADIĞINI GÖRECEK
Şehrimizdeki havacılık meraklısı 7'den 70'e herkesin ziyaret edeceği sınırsız bilgi alacağı bir ortam sağlayacağız. Turizm sektörü gerek yurt içi gerek yurt dışı seyahat hareketliliğine dayanan, her devlet için önemli gelir kaynağı olan bir sektördür. Havacılık ise son yıllarda turizm sektörü ile yakından ilişkili olarak gerek genel/ticari havacılık alanında gerekse sportif havacılık alanında ön plana çıkan ve bazı turizm merkezleri özelinde geleneksel hale gelen bir sektör olmuştur. Havacılık ve turizm potansiyelinin kesiştiği lokasyonlar için yeni pazar imkanları ortaya çıkmış ve sportif havacılık faaliyetlerinin yapıldığı birçok yeni yerde turizm açısından fırsatlar ortaya çıkmıştır. Sportif havacılık faaliyetlerinin turizm faaliyetleri ile ilişkilendirilmesi, faaliyet gösterilen bölge halkı ve devlet için önemli fırsatlar oluşturmaktadır. Bu fırsatlardan en önemlisi ülke ve bölge halkı açısından ekonomik olarak bir gelir kaynağı yaratmasıdır. Kültürel olarak ise çok sayıda insanın etkileşimi ile toplumlararası kültür alışverişine katkı sağlamaktadır. Böylelikle bölge halkı farklı görüşler ile kendi iç dünyalarını genişletebilmektedir. Çevresel olarak ise turizm bölgesinde insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve hayatlarını kolaylaştırabilmeleri için tesisler açılmakta, altyapı yatırımları yapılmaktadır. Sportif havacılık faaliyetlerinin hizmet vermeye imkan bulduğu bölgelerde, sportif havacılık adına gelişmelerin kaydedilmesi kaçınılmazdır. Kültür etkileşimi sayesinde havacılık için yeni fikirlerin ortaya çıkmasına ve sportif havacıların birbirleri ile bağlantı kurmasını kolaylaştıracaktır. Sportif havacılık alanı itibariyle ilgi ve merak uyandıran bir faaliyet alanı olması sebebiyle hem bölge halkının havacılığa olan ilgisini artıracak, hem de turistlerin eşsiz manzaralara tanık olmasına ve gökyüzünün aslında o kadar da uzakta olmadığını tanımalarına fırsat sunacaktır” şeklinde konuştu.
Fırat Üniversitesi'nin gerekli alanı tahsis etmesi halinde, meydanda yapılmasını planladıkları etkinlikleri anlatan Pilot Arslan,
“Meydanın bölgede tek olması daima cazip olmasına sebep olacaktır. Ayrıca bu meydanda iha projeleri, teknofest havacılık festivalleri düzenlenmeye uygun olacaktır. Elazığ'da güneş gören gün sayısı fazla ve uçuş için elverişli. Meteorolojik şartları çok uygun. Elazığ'da uçak alabilecek çok sayıda kişi var” dedi.
“SIFIR UÇAK 6 MİLYON TL”
Uçak sahibi olmanın araç almak kadar kolay olduğunu belirten Arslan, güncel fiyatlar hakkında bilgi verdi. Arslan,
Bahsettiğim ultralight katogorisindeki 2'nci el bir uçak 2,5 milyon TL. Sıfır almak isterseniz 6 milyon TL, bunun içine eğitiminiz, sigorta, kasko bedeliniz dahil. Tüm vergilerden muaf ve saatte 15 litre yakıt tüketimine sahip araba benziniyle çalışıyor. Üniversite Yönetiminin Desteği ve katkıları olduktan sonra Sayın Valimiz Numan Hatipoğlu'nun ve Kıymetli Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları'nın Şehrimize ekonomik, kültürel ve sosyolojik anlamda bu kadar değer katacak bir projede bize tam destek vereceklerinden hiç şüphemiz yok” şeklinde konuştu.