Elazığ'ı Bekleyen Tehlike
Yağışsız ve kurak geçen bir yılın ardından hem sulama hem de içme suyu için yapılan barajlar boşaldı. İlimize içme suyu sağlamak için hayata geçirilen Hamzabey Barajında 6 günlük su kaldığı iddia ediliyor. Elazığ'ı önümüzdeki günlerde ciddi su problemi bekliyor. Yetkililer suyun bilinçli tüketilmesi ve asla israf edilmemesi yönünde vatandaşları uyarıyor.
Yağışsız ve kurak geçen bir yılın ardından hem içme hem de tarımsal sulama amacıyla kullanılan barajlar en düşük kodu gördü ve su toplama havzaları tamamen boşaldı.
Yağışsız geçen mevsimler sebebiyle yeraltı sularında da ciddi bir azalma oldu ve derin kuyuların su kapasitelerinde yüzde 70'lere varan bir düşüş yaşandı.
SUSUZ GÜNLER KAPIDA
Elazığ'ın içme suyu ihtiyacını 50 yıl süresince karşılamak amacıyla inşa edilen ve yağışlar sonucu oluşan dere ve su kaynaklarının bir havzada toplanarak şehre verilmesi amacıyla geçmişte projelendirilip hayata geçirilen Hamza Bey Barajı'nda altı günlük suyun kaldığı iddia ediliyor. Yakın zamanda yağış olmazsa barajda su tümüyle tükenecek ve hem barajdan içme suyu temin eden Palu, Kovancılar, Yazıkonak ile birlikte Elazığ şehir merkezinde ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanacak.
TEDBİR ALINIYOR
İlimizin su sorunu yaşamaması amacıyla Elazığ Belediyesi tarafından alternatif çalışmalar yapılarak problemin olumsuz yansımalarını en aza indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla yeni su kaynakları oluşturularak sorundan vatandaşların en az etkilenmesi için çalışmalar yapılıyor. Tüm bu çalışmalara rağmen mevcut su kaynakları ile şehrin ihtiyacının karşılanmaması durumunda su kesintileri ya da mahallelere dönüşümlü su verilmesi de söz konusu olabilir.
LOKAL ÇÖZÜMLER ÜZERİNDE DURULUYOR
İlimizin özellikle hızla gelişen ve nüfus yoğunluğu ile öne çıkan Çaydaçıra, Cumhuriyet, Ataşehir, Sürsürü, Olgunlar ve Hicret mahallelerinin su ihtiyacını kendi mahallinde çözerek bununla enerji maliyetlerini en az indirme projelerine ağırlık veriliyor.
Bu projeler ile Uluova'da derin kuyulardan elde edilerek çok sayıda terfi istasyonu ile şehrin dört bir noktasına ulaştırılan içme suyunun maliyetinin yüksek olmasına karşın yerinde çözümlerin maliyeti daha düşük ve ekonomik olacağı ifade ediliyor.
TASARRUF KAMPANYASI BAŞLATILMALI
Tarım ve Orman Bakanlığının su ve suyun israf edilmemesine yönelik kampanyalarının daha etkili ve farkındalık oluşturulacak yeni kampanyaların yapılması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, başlatılacak su tasarrufu kampanyasına tüm kurum ve STK'ların da destek vermesi gerektiğini belirtiyor.
BAKANLIK HALKA SORDU: “NE YAPABİLİRİZ?”
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı I. Su Şûrası kapsamında, “Her bir damlası bizler için oldukça önemli olan suyumuzu korumak için evlerimizde neler yapabiliriz, nelere dikkat etmeliyiz?” ifadeleriyle vatandaşların fikir ve düşüncelerini paylaşmasını istemişti.
Bakanlık, su tasarrufu konusunda vatandaşların fikirlerini de almak için yaptığı araştırmayı sosyal medya hesabından paylaşarak katılım oranını yükseltmeyi hedefledi. Bakanlığın resmi twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Her bir damlası bizler için oldukça önemli olan suyumuzu korumak için evlerimizde neler yapabiliriz, nelere dikkat etmeliyiz? 1. Su Şûrası kapsamında da fikir ve düşüncelerinizi susurasi.gov.tr/Gorus adresten paylaşabilirsiniz. Bu hedefler doğrultusunda fikir, önerileri ve projelerinizi bizimle paylaşmanız büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda suyun geleceğine ilişkin ilham verici katkılarınız için şimdiden çok teşekkür ederiz.” sözleri yer almış, formun doldurulacağı adreste de konu hakkında bilgiler paylaşılırken şu ifadelere yer verilmişti. “Değerli Hanımefendiler/Beyefendiler; Sevgili Gençler; ‘Fikrini Bildir' platformuna hoş geldiniz.”
TASARRUF EL KİTABI YAYINLANMALI
Tarım ve Orman Bakanlığının gerçekleştirdiği bu çalışmalara ilaveten Elazığ Belediyesi başta olmak üzere DSİ, İl Özel İdaresi ve diğer ilgili kurumların da su ve su kullanımı konusunda vatandaşları bilgilendirici ve bu tehlikeye dikkat çekici kampanya ve çalışmalar yapması gerekiyor.
Evlerde, iş yerlerinde ve suyun kullanıldığı her yerde yapılacak su tasarrufu içi hangi işlemlerin yapılacağı, bunun için hangi adımların nasıl atılacağı, suyu en verimli şekilde nasıl kullanılacağı gibi tasarrufun püf noktalarını içeren bir kitapçığın yayınlanması ve bunun sosyal medya mecraları ve internetten yayınlanması ile vatandaşta duyarlılık oluşturulabilir.
LAVABOLARLA BAŞLANABİLİR
Su tasarrufun evlerdeki lavabo musluklarından başlanabileceğini ifade eden uzmanlar, el yıkaması için gereğinden 5-6 kat daha fazla su harcandığını ve israf edildiğini belirtiyorlar. Bu konuda kamu kurumlarından ve okullardan başlamak üzere musluklardan aşırı tazyikli su gelerek çok miktarda suyun israf edilmesini önlemek amacıyla lavabo altlarında bulunan denge vanalarıyla suyun makul bir ayara indirilmesi ile ciddi bir tasarruf yapılacağını belirten uzmanlar, aynı işlemin tüm ev ve işyerlerinde de yapılmasıyla yüzde 30'lara varan oranda su tasarrufu yapılabileceğini ifade ediyorlar.
BOŞA AKAN SULAR DEĞERLENDİRİLMELİ
İlimize uzak noktalardan su temin edilmesi ve bunun için yüklü miktarda maddi kaynak aktarılmasına rağmen, şehrin birçok noktalarında boşa akan suların özel bir hatla birleştirilerek uygun alanda yapılacak su depolarla yeşil alan, ağaç ya da farklı amaçla kulanım için kullanılabileceğini ifade eden uzmanlar, Şehit İlhanlar, Saray cami, Belediye çarşısı, 15 Temmuz yeraltı otopark alanı, Çarşı Mahallesi ve Borsa İş merkezi önünde akan suların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
KANALİZASYON ŞEBEKESİNE BAĞLANMASIN
Şehirde inşaat hafriyat çalışmaları ya da altyapı çalışmaları esnasında ciddi anlamda su damarlarına denk gelindiğini ifade eden uzmanlar, bu suların değerlendirilmek yerine kanalizasyon şebekesine bağlanarak heba edilmesinin de büyük bir israf olduğunu belirtiyorlar.
Mevcut yeşil alanların şehir şebekesinden alınan sularla sulandığını, boşa akan suların toplanarak bir merkeze iletilmesi ardından da sulama ya da kullanma suyu olarak değerlendirilebileceğini ifade eden uzmanlar, bu su karşılığında yapılacak masrafın kısa sürede kendini amorti edeceğini belirtiyorlar.
SU KAYIP KAÇAKLARINI ÖNLEMEK İÇİN ŞEBEKE YENİLENECEK
Mevcut içme suyu şebekelerinin eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış olmasından kaynaklı su kayıp ve kaçaklarının önüne geçmek amacıyla ilimiz tarihinde en büyük altyapı çalışması da önümüzdeki haftalarda başlayacak.
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde İller bankası ile bir Japon finans firması ile kredi anlaşması imzalanmış ve aralarında Elazığ'ın da olduğu 9 ildeki çevre yatırımları için mali kaynak temin edilmişti.
İçme suyu arıtma tesisleri ve şebeke yenilemesi, entegre katı atık bertaraf tesisleri, bisiklet yolları, sürdürülebilir enerjiye yatırımları, sokak sağlıklaştırma çalışmaları, yerel yönetimlere verilen finansman ve teknik desteklerle şehirlerin gelişimine büyük katkı sağlayan İLBANK, Japon JICA firması ile 3. kredi paketi kapsamında, Adana, Ankara, Elazığ, Hatay, Kilis, Konya, Malatya, Mersin ve Şanlıurfa illerimizde ihtiyaçları doğrultusunda tahsis edilecek olan 3,5 milyar liralık finansman ile başta çevresel altyapı sektörü olmak üzere, ulaşım ve afet riski yönetimi sektörlerinde, 35 projenin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
PROJE VE KAYNAK TAMAM SIRA İHALEDE
Şehrimiz tarihin en büyük ve en kapsamlı altyapı çalışmasının başlatılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda yine İlbank ile ortaklaşa yürütülen proje çalışmaları tamamlanmış ve kaynak arayışlarına gidilmişti.
Projenin finans problemi de yapılan anlaşmalarla giderildikten sonra sıra yapım ihalesine geldi. Önümüzdeki haftalarda İller Bankası ya da Elazığ Belediyesi bu dev ihalenin yapım ihalesine çıkacak ve muhtemelen kış sezonu girmeden çalışmalara başlanmış olacak.