Elazığ, Hırvatistan ve Sırbistan'dan ortak proje
Kübra KABUKÇU / Güçlü Toplumlar Güçlü Kadınlar' projesi 3 ülkenin katılımıyla organize ediliyor.
Bir toplumun kalkınmasında ve gelişmesinde önemli bir unsur olarak kabul edilen kadın, toplumu değiştirme ve dönüştürme gücüne sahip. Kadının toplumda üstlendiği bu rolü anlatmak, Türk toplumunda ve farklı milletlerdeki kadınların toplumu şekillendirmedeki önemini tespit etmek, kadına şiddeti engellemek amacıyla oluşturulan “Güçlü Toplumlar Güçlü Kadınlar” projesi Çubukbey Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eda TANYILDIZI ve Gazi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Gülten GÜLDEMİR'in kuruculuğunda Hırvatistan ve Sırbistan gibi ülkelerle ortak yürütülüyor.
PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILDI?
Proje, milletlerin tarihine damga vurmuş 15 kadının tanıtımıyla başladı, daha sonra milletlerin anlatılarında yer alan kadın tipinin tespitiyle devam etti. “Kadın sevgi demektir” temasıyla bir video oluşturularak ülkeler kadına şiddete hayır denildi. Öğrenciler, ulusların tarihinde kahramanlıklarıyla ismini yazdıran kadınlar için “yapay destan” yazdı ve üç ülkenin kahraman kadınları e-kitapta birleştirildi. Salgın sürecinin devam etmesiyle etkinlikler çevirim içi toplantılarla sürdürüldü ve desteklendi. Öğrenciler, araştırma, keşfetme ve dijital dünyaya adapte olma gibi pek çok beceriyi ve proje tabanlı öğrenmenin önemini bu projeyle kavradı. Öğrencilerin farklı uluslardaki öğrencilerle çevirim içi bir araya gelmeleri, onların farklı kültürlere karşı hoş görü, anlayış, sevgi duygularını geliştirmiş ve dil becerilerinin gelişmesine büyük katkı sağlandı.
“PROJELER OLUMSUZ SÜRECİ HAFİFLETTİ”
Projenin koordinatörü Çubukbey Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eda TANYILDIZI gazetemize özel yaptığı açıklamada; “Projelerin ve etkinliklerin, geçilen olumsuz süreci hafiflettiğini düşünmekteyim. Ayrıca aynı dili değil, aynı duyguları paylaşan bireylerin birbirlerini anladıklarını bir kez daha bu projeyle tespit etmiş bulunmaktayız” dedi.
Projenin danışman öğretmeni Zeynel GÜNGÖR ise, “Bu projeyle kadının sosyal, siyasal, ekonomi, kültürel, spor ve sanat gibi pek çok alandaki yetkinliği öğrenciler tarafında keşfedilmiş, bu da bilginin içselleşmesini sağlamıştır. Projede emeği geçen ortaklarımıza ve öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.