Elazığ'daki yapı denetimlerin inşaatlarla ilgili hassasiyetleri

Canka Yapı Denetim ve Metehan Yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Suna'yı ve çalışma arkadaşlarını ziyaret ettik.

Bülent Suna,'2014 yılından itibaren Yapı Denetimi yapıyoruz. Elazığ büyük bir deprem geçirdi.Yapı denetimli binalara bir şey olmadı. Elazığ'ın zemin ve konumuna göre depreme dayanıklı projeler çıkarıyoruz' dedi.

Canka Yapı Denetim Limited Şirketi Müdürü Murat Aytaç Metehan Yapı Denetim Ltd. Şti yetkilisi Sıtkı Taha Uslu Yapı Denetim ve Yeni Yasa'nın değişikliğiyle açıklamalarda bulundular.

Murat Aytaç, 'Yapı Denetim yapı sahipleri ve yapı müteahhitleri arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesine istinaden ve ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yapı sahibi adına yapıyı denetleyen özel kuruluşlardır. Yapı ve Denetimler Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığına bağlı kuruluşlardır.

YETKİ SINIRI NEDİR?

Yapı denerim kuruluşunun denetleyebileceği toplam yapı inşaat alanı 360.000 m2'yi geçemez. Ancak yapı denetim kuruluşunun üzerinde bulunan işlerin toplamı denetleme yetki sınırını aşmamış ise görevlendirileceği Bakanlıkça esasları belirlenen son iş toplam yapı inşaat alanı sınırının kuruluş için aşılabilmesi mümkün olmakla beraber kendileri için belirlenen yetki sınırının altına düşene kadar başkaca bir yapının denetim işini üstlenemezler.

GÖREV VE SORUMLULUKLARI NEDİR?

Sıtkı Taha Uslu, 'Proje müelliflerince hazırlanan, yapının inşa edileceği arsa veya arazinin zemin ve temel raporları ile uygulama projelerini ilgili mevzuata göre incelemek, proje müelliflerince hazırlanarak doğrudan kendilerine teslim edilen uygulama projesi ve hesaplarını kontrol ederek ilgili idareler dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulmadan ilgili idareye uygunluk ve görüşünü bildirmek

Yapı denetimini üstlendiğine dair ilgili idareye taahhütname vermek bu yapıya ilişkin bilgileri yapı ruhsatı düzenleme tarihinden itibaren yedi gün içinde Bakanlığa bildirmek.

Yapının ruhsat ve ekleri ile mevzuata uygun olarak yapılmasını denetlemek.

Yapım işlerinde kullanılan malzemeler ile imalatın proje, teknik şaetname ve standartlara uygunluğunu kontrol etmek ve sonuçlarını belgelendirmek.

Yapılan tüm denetim hizmetlerine ilişkin belgelerin bir nüshasını ilgili idareye vermek denetimleri sırasında yapıda kullanılan malzeme ve imal n teknik şartname ve standartlara aykırı olduklarını belirledikleri taktirde, durumu bir rapor ile ilgili idareye ve il sanayi ve ticaret müdürlüklerine bildirmek

İşyerinde çalışmaların iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak

Ruhsat ve eklerine aykırı uygulama yapılması halinde durumu üç iş günü içinde ilgili idareye bildirmek

Yapının ruhsat eki projelerine uygun olarak kısmen veya tamamen bitirildiğine dair ilgili idareye rapor vermek.

YENİ YASA TEKLİFİYLE NE DEĞİŞİYOR?

TBMM'ye gönderilen ve komisyonda görüşülmesi beklenen torba yasa teklifinin 12.maddesiyle 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda iki kritik değişiklik yapılıyor.

Buna göre inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan yapılar için yapı denetim kuruluşu bakanlık bünyesindeki elektronik sistemle değil, müteahhitlerin tercihiyle seçilecek. Yani 1 Ocak 2019'dan önce olduğu gibi müteahhit yapı denetim şirketini kendisi seçip bulacak.
Teklifin kritik ikinci değişikliği ise inşaat alanı 500 metrekarenin üzerindeki diğer hizmet sözleşmeleriyle ilgili yapılacak. Bu inşaatlar içinse 'Bakanlıkça elektronik ortamda aynı anda belirlenen en fazla 2 yapı denetim kuruluşundan biriyle, yapı sahibi arasında yapı denetim hizmet sözleşmesi imzalanacak. Yani Bakanlık elektronik ortamda 2 yapı denetim şirketi belirleyecek ve müteahhit bunlardan birini seçebilecek.

Sonuç olarak; Bu durumun denetime zarar vereceği dünyanın hiçbir yerinde kontrol edilenin kontrolünü seçmesi gibi bir durum söz konusu değildir' dedi.

Bakmadan Geçme