Elazığ'da YKS Tercihlerinde En Çok Sorulan 11 Soru ve Cevabı İşte Detaylar...

 YKS tercih süreci 2 Ağustos'ta sona eriyor.

Tercihlerin bitmesine kısa bir süre kala eğitimci Eralp Sarıkamış Elazığ'da henüz tercih yapmayan öğrencilerin ve ailelerinin en çok sorduğu 11 soruyu cevapladı.

1-ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Özel üniversitede okumanın avantajlarından bahsedecek olursak, sağlamış olduğu çeşitli imkânlardan söz etmek mümkündür. Bu üniversitelerde özellikle yurtdışı bağlantıları oldukça geniştir. Bu bağlantılar sayesinde yurtdışı eğitimlerinden yararlanabilir, aynı zamanda çalışma fırsatı da yakalayabilirsiniz. Dolayısıyla yabancı dil eğitimi konusunda da geniş olanaklara sahip olan özel üniversitelerin öğrencilerine sağlamış olduğu dil eğitimleri de sayılabilecek avantajlar arasında yer almaktadır.

Eğitim hayatınız boyunca çeşitli sektörlerle ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız mümkündür. Okumuş olduğunuz okul bünyesinde sağlanmakta olan staj olanakları ile faklı sektörlerde tecrübeler edinebilir, iş hayatına bir adım daha ileride başlayabilirsiniz. Bu sayede girişimcilik ruhu edinebilir, iş hayatında yeniliklere açık bir şekilde emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Yapmış olduğunuz uygulamalı dersler ve stajlarla birlikte iş hayatında karşılaşacağınız zorluklarla ilgili tecrübe sahibi olabilirsiniz. Bu da sizin dâhil olacağınız iş hayatında daha tecrübeli ve daha sektöre hâkim bir şekilde hareket etmenizi sağlayacaktır.

2-ÖZEL ÜNİVERSİTE İLE DEVLET ÜNİVERSİTESİ ARASINDA FARK VAR MIDIR?

Bir üniversitenin devlet mi yoksa vakıf mı olduğunun alınan eğitim ve mezuniyet sonrası kazanılan haklar bakımından hiçbir farklılığı yoktur. Ülkemizdeki tüm üniversiteler Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK'ün) denetimine tabidir ve tüm üniversiteler YÖK'ün belirlediği standartları sağlamadan eğitim öğretime başlayamazlar.

Vakıf üniversitelerini devlet üniversitelerinden ayıran en temel fark bu üniversitelerde eğitimin burslu programlar dışında ya kısmi ya da tamamen ücretli oluşudur. Bu ücretler de üniversiteden üniversiteye, hatta aynı üniversite içinde bölümden bölüme farklılıklar gösterebilir.

3-TERCİH DÖNEMİNDE VELİ VE ÖĞRENCİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Velilerimiz olumsuz bir düşünceyle tavsiyelerde bulunmuyorlar. Kendi çocuklarının geleceğinin daha iyi olmasını hayal ettikleri için tavsiyelerde bulunuyorlar. Velilere buradan tavsiyem; kapıyı göstersinler kapıdan girişe zorlamasınlar. Bu alana girersen şu olur, şeklinde tavsiyelerde bulunsunlar. Son kararı öğrenciye bıraksınlar. Bölümü okuyacak olan, mesleği icra edecek ve mesleğin zorlukları ile karşılaşacak olan adayın kendisidir.

Adaylara tavsiyem; meslekler seçerken kulaktan dolma bilgilerle değil seçeceği mesleğin uzman kadrolarından tavsiye ve tecrübelerini dinlemeleridir. Özetle şunu söylemek istiyorum sınav adayı, aday velisi ve mesleki tecrübeyi aktaracak uzman rehber arasında bir üçgen kurulması gerekiyor ve bu kurulan üçgenle sağlıklı karar verilir.

4-TERCİH SÜRECİ İLE İLGİLİ DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?

Dikkat etmemiz gereken temel unsurlar; kendi sıralamamızın biraz altında başlayıp yani yüz binlik bir öğrenci için bunu söyleyebilirim çünkü bu sene özellikle belli noktalarda ÖSYM'nin kontenjan azaltımı oldu dolayısıyla burada biraz daha yukarıdan başlayıp belki elli bin altmış binden başlayıp sıralamayı biraz daha geriye çekip iki yüz binlere kadar sarkıtarak daha garanti bir tercih listesi oluşturmak gerekiyor.

24 tercih hakkımız var tabii ki bunun hepsini kullanmak zorunda değil adaylar ama ne kadar fazla bölüm yazarlarsa o kadar da bir yere yerleşme ihtimallerini arttırmış olacaklar. Dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan birisi budur. Adayların mutlaka tercih edecekleri üniversitelere bölümleri gidip yerlerinde görmeleri gerekir. Bir sürprizle karşılaşmamak için bunu yapmaları gerekiyor ve gerçekten akıllarında olan meslekle daha doğrusu akıllarında kurguladıkları meslekle bu işin akademisyeninden duydukları gerçekten örtüşüyor mu? Örtüşmüyor mu? Bunu ortaya çıkarmaları gerekiyor. Kendi kişilik yapılarıyla icra edecekleri mesleğin uyumu arasında bir bağlantı kurmaları da gerekiyor. Bu bağlantı varsa zaten adayın o tahayyül ettiği meslekle ilgili süreç tercihe yansıyor. Tercih sonrası zaten gittiği bölümde de mutlaka başarıyı elde ediyor. İşsizlik gibi bir problemle de karşılaşmıyor.

5- FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLE İLGİLİ, ÜNİVERSİTENİN BAŞARILARI İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Üniversitemizin başarılarını sayısal verilerle açıklamak istiyorum;

Üniversitemiz URAP Dünya Sıralamasında; 2020-2021 döneminde Türkiye'de 18'inci sırada, 2021-2022 döneminde Türkiye'de 15'inci sırada 2022-2023 döneminde Türkiye'de 13'üncü olmuştu. Üniversitemiz son üç yılda 8 basamak birden yükselerek tarihi bir başarıya imza attı.

URAP 2023 – 2024 Dünya Sıralaması sonuçlarına göre ise Üniversitemiz Türkiye'nin En İyi 10'uncu Üniversitesi oldu. Türkiye sıralamasında ilk 10'a girme başarısını gösteren Fırat Üniversitesi dünya sıralamasında ise 1038'inci oldu. Bu bakımdan değerlendirdiğimizde üniversitenin kalite ve niteliklerini görmüş oluyoruz.

6- TERCİH YAPARKEN ÜNİVERSİTELERİ AKADEMİK OLARAK NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ?

Öğrencilerin:

üniversitelerin akademik kadrolarına bakmaları,

üniversite onlara neler sağlıyor,

akademik kadrosunda kaç hoca var, unvanları neler,

yurt dışı imkanları neler

bunları değerlendirmeleri gerekiyor.

Ayrıca:

Alacakları dersler, transkriptler, müfredatlar, seçmeli dersleri de değerlendirilmelidir.

6- TERCİH YAPARKEN 24 TERCİH HAKKININ TAMAMI KULLANILMAK ZORUNDA MI?

24 tercihin 24'ünü doldurmak zorunda değiller. Birkaç tane tercih yapıp bırakmak zorunda da değiller. Burada daha çok mantıklı hareket etmek gerekiyor. Çok az tercih yapmak ya da sırf üniversiteye yerleşmiş olmak için çok fazla tercih yapmak gerekmiyor. Önemli olan tercihi mantık çerçevesinde yapmaları.

7- TERCİH SIRALAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Tercih yaparken iki açıdan değerlendirme yapmamız gerekiyor

“Bir teknik açıdan, iki akademik açıdan. Teknik açıdan değerlendirirsek, öğrenciler tercih yaparken başarı sıralamalarına göre tercih yapmalı ve dikkat etmeli. Burada en önemli konu şu: Başarı sıralamasına göre en çok istedikleri, hayal ettikleri üniversitenin, hayal ettikleri bölümünü en üst sıraya yazmaları gerekir. Alt sıralara indikçe başarı sıralamasına yakın ve başarı sıralamasının altında olan üniversiteleri yazmaları gerekmektedir.

8-TERCİHLERDE EN ÖNEMLİ KRİTER NEDİR?

Tercih listesi oluştururken, ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Hayalinizdeki üniversite ve bölümleri listenizin üst sıralarına yazmalısınız. Ayrıca, sıralamanıza yakın olan ve üstünde veya altındaki programları da listenize dahil etmelisiniz.

9-TERCİHLERDE PUAN MI, SIRALAMA MI ÖNEMLİ?

YKS bir sıralama sınavıdır ve puan sıralama aracı olarak kullanılır. Tercihlerinizi puan yerine sıralamalara göre yapmalısınız. Geçen yılki sıralamalar en önemli faktördür. Adaylar, en fazla 24 tercih yapabilirler.

10- İDEAL TERCİH LİSTESİ NASIL OLUŞTURULUR?

İlk 4-5 tercihe başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümleri koymalısınız. Orta sıralarda, yani 5 ile 18 arasına, yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın bölümleri, son sıralarda ise yerleşme olasılığı yüksek bölümleri eklemelisiniz.

11-HANGİ PROGRAMLARDA BAŞARI SIRALAMASI BARAJI VAR?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında en düşük başarı sırası barajı uygulanmaktadır. Örneğin, tıp programları için SAY puan türünde en düşük 50 bininci, hukuk için EA puan türünde en düşük 125 bininci başarı sırası gerekmektedir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme