Elazığ'da Tarihin En Zor Günleri

Elazığ'ın Mecburiyet Caddesi olarak tabir edilen Gazi Caddesi, tarihinin en kötü dönemini geçiriyor.

Elazığ Gazi Caddesi, kentin en işlek caddesi olarak bilinmekle birlikte, şehrin merkezi, herkesin geçerken mutlaka uğradığı bir bölgedir. Cadde esnafını Elazığ'da neredeyse herkes tanır.

Ülkece yaşadığımız ekonomik kriz Elazığ'da en çok esnafları etkiledi. Gazi Caddesi eski günlerini özlüyor. Depremlerden sonra hem ekonomik olarak hem de sosyal açıdan değişen, gün geçtikçe kötüye giden Gazi Caddesi Esnafı kazancını sadece faturalara verdiğini, gelir durumunun gideri karşılamadığını iddia ediyor.

“İNSANLAR YAŞAYACAK EV BULAMAZKEN TÜRKİYE EKONOMİSİ NASIL BÜYÜYEBİLİYOR?”

Dün TÜİK tarafından açıklanan, bilinen ekonomistlerin tartışma konusu haline gelen Ağustos ayı ekonomisi konusu, Türkiye ekonomisinin Ağustos ayında yüzde 3.8 oranında büyümüş olması Gazi Caddesi Esnaflarına pek inandırıcı gelmedi. Konuyla alakalı olarak konuştuğumuz Hadil Bey, “Türkiye ekonomisi Ağustos ayında yüzde 3 oranında büyümüş, güya büyümüş. Biz neden küçülüyoruz o zaman? TÜİK sokakta röportaj yapmış mı ki büyüme olduğunu iddia ediyor? İnsanlar yaşayacak ev bulamazken Türkiye ekonomisi nasıl büyüyebiliyor? 20 bin lira maaşı olan bir kişinin ev kirası 17 buçuk olur mu? Benim oğlum İstanbul'da işe girdi, ev bulamıyor. İşsizlik ayrı dert iş varken geçinmek ayrı dert. Bu büyüme neye göre gerçekleşmiş? Bir ailede eğer bir kişi çalışıyorsa o aile bitmiştir.” Diyerek sitemde bulundu.

Beyza Zeybek, “Depremden sonra Elazığ'a gelmek zorunda kaldım. Malatya'da esnaflık yapıyordum, kendime ait iş yerim vardı ama burada asgari ücret bile almadan çalışmak zorundayım. Üniversiteyi Elazığ'da okudum o yüzden Gazi Caddesi'nin eski halini çok iyi biliyorum ve çok özlüyorum. Eski havası, eski hareketliliği kalmamış. Mecburiyet Caddesi en ölü haliyle bile en işlek caddelerdendi, şimdi müşteriye seslenerek çağırmak, uzaktan ikna etmek zorunda kalıyoruz.” Dedi.

“CADDE ESNAFI TARİHİNİN EN ZOR DÖNEMİNİ GEÇİRİYOR”

Depremlerden sonra satışların büyük oranda düştüğünü belirten Mahmut Polatlı, “Gazi Caddesi'nde sadece bilindik yerler iş yapıyor. En bilindik markalar da depremden dolayı kapatıp gitmek zorunda kaldı. Cadde esnafı tarihinin en zor dönemini geçiriyor. Ürünlerin fiyatları artıyor ancak kalite düşüyor. Satışlarda da eskiye oranla yüzde 25 civarı bir düşüş söz konusu. Bilindik markaların mağazaları kapandıktan sonra esnaf daha da zor duruma düştü. Paramız pul oldu, Türk Lirasındaki değer kaybı bizi doğrudan etkiledi.”

“BU SORUNUN ACİLEN DEVLET ELİYLE ÇÖZÜME KAVUŞMASI GEREK”

Elazığ depreminden sonra yıkılmış ancak yenisi yapılmamış binalardan ve Kahramanmaraş depreminin Elazığ Gazi Caddesine etkilerinden söz eden Ertuğrul Özdemir, “Depremden sonra Gazi Caddesi'nin ekonomisi zor durumda kaldı. Esnaf zor durumda kaldı. Birkaç tane büyük zincir mağaza vardı buradan çıktılar. Bir de yıkılan yerler yapılmadı. 2020 yılında yaşadığımız depremden sonra ağır hasar alan binalar yıkıldı ama binalar çok ortaklı olduğu için yapımı bir türlü gerçekleşmiyor. Bu sorunun acilen devlet eliyle çözüme kavuşması gerek.

İşlerimiz arttı ama giderlerimiz neredeyse iki üç katı kadar artıyor. Eskiden rahatlıkla ev alabilmiştik, şimdi değil araba motor almak için bile kredi çekmek zorunda kalıyoruz. Sabah çocuklarıma iki tane mama aldım 700 lira ödedim. Almayayım mı şimdi?

“BURASI ÇOK DEĞERLİ BİR YER AMA ESKİ GÜNLERİNİ YİTİRDİ, ESKİDİ”

Nailbey var aşağı mahalle, oranın yarısı yıkık durumda. Sarayaitk yine aynı şekilde. Bizim müşterimiz daha çok İzzetpaşa'dan geliyor ama Elazığ'da ev sorunu olduğu için insanlar evini, düzenini bırakıp gittiği için müşteri potansiyeli de gidiyor. Elazığ'da yerleşim alanı da yavaş yavaş Sürsürü, Ataşehir tarafına kaydığı için Gazi Caddesi eski gücünü yitiriyor. Biz eskiden akşam ona kadar burada kalırdık, Gazi Caddesi'nde 20 yıllık esnafım. Şimdi müşteri kalmadığı için en geç dokuza kadar kalabiliyoruz. Dediğim gibi bilinen markaların gitmesiyle bizim işimiz de zorlaştı. Yerel halk da gelmiyor artık. Burası çok değerli bir yer ama eski günlerini yitirdi, eskidi. Caddenin acilen değişikliğe ihtiyacı var. Kaldırımların yenilenmesi gerekiyor, ağaçlar çok büyüdü dükkanların önünü kapatıyor. O eski havanın yeniden canlanması için Caddenin yenilenmesi gerek.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme