Elazığ'da Sisli Havalarda Hayat Kurtaracak Bilgiler
Son zamanlarda ülkemiz genelinde yaşanan sis hava olayı Elazığ'da da etkisini göstermeye devam ediyor.
Özellikle sabah saatlerinde yoğun sise maruz kalan sürücüler akan trafikte zor anlar yaşamakta. Görüş mesafesinin 2 metreye kadar düştüğü saatlerde araç sürücüleri dörtlülerini yakarak ilerlemekte. Sisin yoğun olduğu zamanlarda araç sürücülerinin nelere dikkat etmesi gerektiğini, yaşanan kazayla birlikte sürücülerin neler yapması gerektiğini usta öğretici olarak eğitim veren Ferhat Bayram'a sorduk. İşte detaylar…
Sağlampınar Sürücü Kursu'nda usta öğretici olan Ferhat Bayram; İlk olarak vatandaşlarımızın sisli havalarda mecburi olmadığı sürece şahsi araçlardan ziyade toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri çok önemli” dedi.
“SÜRÜCÜ ŞEHİR MERKEZİNDEYSE MUTLAKA HIZINI DÜŞÜRMELİ”
13 yıla yakındır sürüş eğitimi veren Bayram; “Sebebini belirtecek olursa trafikte ne kadar çok araç olursa sis o kadar etkisini gösterecek ve maalesef kazalara sebebiyet gösterecektir. Ama sürücünün şahsi araçla trafiğe çıkması gerekiyorsa ve güzergahı şehir merkezindeyse mutlaka hızını düşürmeli 1'inci veya 2'nci vitesle en fazla 20-30 km hızında gitmesi yeterli olacaktır. Eğer sis çok yoğunsa dörtlüler dediğimiz acil uyarı ışıklarını yakarak ilerlemelidir. Bazı araçlarda sisli havalarda sis lambaları tam belli etmeyebilir, bundan dolayı farları açarak da gitmesinde fayda olacaktır. Sebebi ise arkadan gelen aracın öndekini fark etmesidir, böylelikle arkadan gelen araç mesafeyi ona göre uzatır ve kazaya sebebiyet vermemiş olur. Yol güzergahların da bulunan dönen kavşaklardan dönerken de; özellikle dönen kavşağa girdiği zaman sürücü bir süre beklemeli ve emin olduktan sonra devam etmeli. Maalesef bunlara dikkat etmeyen sürücülerimiz birçok kazaya sebebiyet göstermektedir” şeklinde konuştu.
“SİS YOLLARI KAYGANLAŞTIRDIĞI İÇİN KAZAYA NEDEN OLABİLİR”
Ferhat Bayram; “Geçtiğimiz günlerde Kuzey Marmara Otoyolu'nda yaşanan zincirleme kazayı herkes gibi bende gördüm, çokta üzüldüm. Maalesef bu ehlim kazada sebebiyet olarak hız ve sisin olduğu söylenildi, kazada yer alan sürücülerimiz o güzergahı sürekli gidip geldikleri için “biz yolu biliyoruz” düşüncesiyle hareket ettiler ve bu yüzden hızlarını maalesef düşürmeden devam ettiler. Yalnız dikkatlerinden kaçan en önemli şeyin havanın sisli olmuş olması. Dışardan gelecek başka bir hata da kazaya sebebiyet verebilir ayrıca sabah saatlerinde sis yollarda buzlanmaya meydana getirir. Şoförün ani bir frenle direksiyon hakimiyetini kaybedip yollara savrulma durumu da söz konusu. Yani kaza olması için illa buzlanmanın olmasına gerek yok oluşan sis yolları kayganlaştırdığı için kazaya neden olabilir” ifadelerine yer verdi.
“ARAÇLARDA YER ALAN ACİL DURUM IŞIKLARI HAYAT KURTARMA NİTELİĞİNDE”
Bayram; “Her araçta kaza sonrası ya da herhangi bir problem yaşama esnasında sürücülerin araçlarında reflektör olması gerekiyor. Fakat sis havalarda yaşanan kazalarda reflektör sisin yoğunluğuyla birlikte çok fark edilmez. O yüzden sürücünün hemen kendi aracı başta olmak üzere acil durum ışıklarını yani dörtlülerini yakması gerekiyor. En güvenli yöntem ise eğer araç kaza alanına yakın ise aracı olay yerinden en az 150 metre uzaklığa dörtlüler açık bir şekilde sağa park etmeli. Burada arkadan gelen araç yanan ışıkları gördüğünde “evet burada bir olay olmuş” düşüncesiyle daha temkinli ilerleyecek. Araçlarda yer alan acil durum ışıkları hayat kurtarma niteliğinde diyebiliriz. Sürücülerin bu tarz önlemler alması bir sonraki kazaya engel olacaktır. Sürücülerin bilinçli olması da yine hayati önem taşıyan değerlerdir. Yaşanan kaza anında yapılması gerekenleri ise kısaca özetleyecek olursak, başta her vatandaşın muhakkak ilk yardım bilmesi gerekiyor. Sürücü kaza anında ilk olarak kendi güvenliğini sağlamak amaçlı aracını sağa çekecek, burada amaç kendisi eğer iyiyse etrafındakilere yardım edebilsin. Kaza esnasında yaralanan kişinin bilincinin açık olduğundan emin olması gerekiyor, eğer yaşam olguları varsa kişinin uyumaması için sağlık ekipleri gelene kadar uyanık halde durmalarına yardımcı olmalarına gerekiyor" şeklinde konuştu.
Ferhat Bayram; "Son olarak her zaman öğrencilerimede belirttiğim gibi şunu unutmayalım iyi bir sürücü önündeki, arkasındaki solundaki ve sağındaki sürücülerin hatsasını düzeltendir" diyerek uyarılarda bulundu.