Elazığ'da  Piyasalar Haftaya Hızlı Başladı, Yükseliş Devam Edecek Mi?

Altın ve döviz kuru haftaya artışla girerken  piyasalardaki son durumu ve artışın devam edip etmeyeceğini uzmanına sorduk. 

Uzun süredir stabil olan altın döviz kurları haftanın ilk günü ile birlikte yükselişe geçti. Hafta ortasında serbest piyasalardaki artış devam ederken Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakcı'ya bu durumun devam edip etmeyeceğini sorduk. Çakmakcı gazetemize yaptığı özel açıklamada “ Geçtiğimiz hafta Türkiye, Amerika ve Avrupa Merkez Bankaları faiz kararlarını açıkladılar ve faiz kararını sabit tuttular. Daha önce faiz kararı düşecek algısı oluşturuldu. Bu da piyasalarda altının onsunun ve dolar ile euro'nun yükselmesi altına yansıdı. Geçen haftayı 2 bin 400 lira seviyelerinde olan gram altın 2 bin 650 seviyelerine yükseldi. Biz şuan altın fiyatlarını söylemlerde bu şekilde yaşıyorsak ilerleyen günlerde merkez bankalarının faiz indirimlerinde olası gram fiyatının kaç lira olacağını tahmin bile edemiyoruz” dedi.

DİJİTAL PARALARDAN KİMSE PARA KAZANAMAZ
Çakmakcı “ Bitcoin başta olmak üzere vatandaşların dijital paralara yatırım yapıp kısa sürede zengin olayım hevesi var. Kimse kusura bakmasın Yahudiler size para kazandırmaz. Bazıları sadece para kazandığını zanneder. Bunlar istediği zaman yükseltir istediği zaman düşürürler. Küçük yatırımcılara olan oluyor. Hiç kimse ben az para yatırayım kısa sürede milyoner olayım onun örneği hiçbir zaman yok olmadı da. Küçük küçük birikimler yaparak büyürsünüz. Hayatın her aşamasında böyledir. Özellikle gençlere tavsiyelerimiz bu yöndedir. Bir seferde zengin olma hevesiniz olmasın elinizdekinde olursunuz. Ülkenin hali ortada yüksek enflasyon, hayat pahalılığı zaten ortada bir de kaybedince psikolojilerinden olmasınlar” diye konuştu.

GURBETÇİLER DE HAYAT PAHALILIĞINDAN ŞİKAYETÇİ
ÇAkmakcı “ Gurbetçilerimizden Allah razı olsun. Sağolsun birikimlerini yurt dışında yapıp yıl da bir ya da iki defa ülkesinde ilinde harcama yaparak ülkenin ilin ekonomisine katkıda bulunurlar. Bu yıl gurbetçi vatandaşlarımız da hayat pahalılığından şikayetçiler. Diyorlar ki 500 euro bozduruyorum. 18 bin lira cebime para koyuyorum. Gidip ufak bir iki alışveriş yapıyorum para bitiyor. Böyle olunca gurbetçilerimiz bu yıl altına yatırım yapamadı. Geçmiş yıllardaki altına olan talepleri bu yıl çok az oldu. İnşallah dünya genelinde enflasyon değerleri düşer vatandaşımızın alım gücü yükselir bütün esnaflarımız işlerine olumlu yansır” diye kaydetti.

İHRACATIMIZIN ÖNÜNÜ AÇMAK YERİNE ENGEL OLUNDU
Başkan Çakmakcı “Altın ithalatına yönelik yapılan vergi hareketi vatandaşın cebinden çıktı. Kiloda 3 bin dolara işçilik ekleyip ihracat yapan altın firmaları var. Külçe altına kiloda 5 bin dolar ithalat vergisi veren bir şirket nasıl ihracat artık yapacak? Bir taraftan ihracatın önünü açıyoruz diyeceksiniz maalesef altın sektöründe tam tersini yapıp ihracatın önünü kapattınız. Bankalardan sonra gelen en büyük finans sektörüyüz. Kalkıp bu sektörü küçümsemek ikinci plana atmak yerinde hamleler değil. Para yastık altına gitmesin ekonomide dönsün bizde bunu istiyoruz. Ama; aylık 5 bin lira yatırım yapma imkanı olan bir kişi parasını altına dövize yatırmazsa bir dahaki aya % 20 neredeyse para kaybediyor. Onlarda parasının değerini korumak zorunda bu hamleler kaçınılmaz” diye aktardı.

KAYIT ALTINA GİRMEK İSTİYORUZ
Çakmakcı “ Biz yıllardır sektör olarak dillendiriyoruz. Bizim vergilendirme sistemimiz yanlış kayıt altına alınmak istiyoruz. Biz silah kaçakçısı ya da uyuşturucu kaçakçısı değiliz. Hiçbir uygulama bizim zorumuza gitmez. Gelsinler malımızı tartsınlar. Denetlesinler bununla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Her şeye açığız. Ama; maalesef medyaya yansıyan “Kuyumculara Eş Zamanlı Operasyon Yapıldı, 700 Kuyumcuya Baskın” gibi başlıklarla medya servisler ediliyor. Sanki biz gayri meşru bir yapıyormuşuz gibi lanse edilmesi çok yanlış buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme