Elazığ'da Parlak Ayakkabılar Onlardan Sorulur

Elazığ Demokrasi meydanının daimi konuklarından lostracılar hayat pahalılığının onları da etkilediğini eskisi gibi iş yapamamaktan yakınıyor.

PTT Meydanı şimdiki adıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı Elazığ'da çarşı merkezine gelenlerin geçerken ya da soluklanmak için mola verdikleri olmazsa olmaz yerlerin başında geliyor. Meydanın kısa süreli binlerce misafirlerinin yanı sıra yaz-kış, yağmur kar demeden hep orada olan müdavimleri de var. Meydanda ekmek kavgası yapıp günlük yevmiyesini çıkarma mücadelesi veren lostracılar ya da halk arasındaki deyimleriyle ayakkabı boyacıları… Meydanda her belediye başkanlığı döneminde oradan oraya adeta sürüklenen lostracılar nihayetinde Şahin Şerifoğulları döneminde kalıcı yerlerine kavuşmuşlar gibi gözüküyor. Meydanın aşağı kısmında Tarihi Kapalı Çarşının kuzey girişine varmadan sıralanan lostracılar Elazığ Belediyesi tarafından yapılan sundurma ile birlikte güneşin kavurucu sıcağından yağan yağmur ve kardan artık etkilenmediklerini dile getirerek Başkan Şerifoğulları'ndan küçük bir ricaları var. Bulundukları yerlerin arka tarafının da kapatılıp kışın soğuğundan daha az etkilenmek istiyorlar.

45 yıldır ayakkabı boyacılığı yaptığı dile getiren Hasan Kahraman “ 35 yıldır bulunduğumuz meydanda ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Eski işlerimiz yok. Hayat pahalılığı işlerimize de ister istemez yansıyor. 90 yıllarda işlerimiz çok güzeldi. Yaşı büyük olanlar hatırlar eskiden bu meydanda bayram yılbaşı tebrik kartı satarlardı. O zamanlar askeri, memuru, çalışanı herkes bu meydana uğrar tebrik kartları alırlardı. O zamanlar bu meydanda yer kapmak için yarışırdık. İşlerimiz çok iyiydi eski işlerimizi her geçen gün arıyoruz. Şimdiki en fazla işimiz bayramdan birkaç gün önce oluyor diğer günler yevmiyemizi çıkardık mı halimize şükür ediyoruz. ” dedi.

34 yıldır meydanda ayakkabı boyadığını ifade eden Ahmet Kartalmış “ işlerimizin eski tadı yok. Bunun en büyük sebebi şuan insanlar köylerine gidiyorlar. Havalar sıcak diye terlik sandalet giyen var. Spor ayakkabıları giyiyorlar ve bu da işlerimize olumsuz yansıyor tabiki. Şahin başkanımızdan bir isteğimiz var. Yeni yerimiz çok güzel fakat; arka taraf açık olduğundan özellikle kışın rüzgarlardan çok etkileniyoruz ve hasta oluyoruz. Başkanımız buna bir çözüm bulursa çok mutlu oluruz” diye konuştu.

Konuştuğumuz diğer lostracıların ortak beklentisi yine bulundukları yerlerin rüzgardan korunur hale getirilmesi olurken lostracılar bir ayakkabıyı 15 liraya boyadıklarını kaydettiler.

Özel Haber

Bakmadan Geçme