Elazığ'da neler oluyor?

Son dönemde yaşanan çoklu viral enfeksiyon salgını, Elazığ'daki hastanelerde ciddi bir yoğunluğa neden oldu. Bu durum akıllara 'Türkiye'de adı konulmamış bir salgın mı var?' sorusunu getirdi.

Ocak ayında, Kasım ve Ekim aylarına göre acil servislerde yoğunluğun yüzde 100'ün üzerinde arttığı bildirildi. Bu artışın özellikle bulaşıcı hastalıkların etkisiyle gerçekleştiğini belirten uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen şikayetler arasında olduğunu ifade etti.

BELİRTİLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Acil servislere başvuran hastaların genellikle ateş, boğaz ağrısı, eklem ve vücut ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma şikayetleriyle geldiğini belirten Acil Servis Doktoru Harun Kasım Toprak, şu bilgileri verdi:

'Bu hastaların ilk değerlendirmesini yaptıktan sonra semptomlarına yönelik tedavi uyguluyoruz. Semptomatik tedavi kapsamında, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler ve gerekli durumlarda antibiyotik veya antiviral tedaviler veriyoruz. Ayrıca, hastalara bol sıvı takviyesi ve vitamin desteği sağlıyoruz.'

RİSK GRUPLARI

Hastalıkların her yaş grubunda görüldüğünü belirten Dr. Harun Toprak, kanser hastaları, yenidoğanlar, kronik rahatsızlığı olanlar ve gebelerde yüksek risk taşıdığını ifade etti.

SALGINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Salgından korunmak için alınabilecek önlemlere de değinen Dr. Toprak, şunları söyledi:

'En önemlisi, hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemleri almaktır. Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske takmak, elleri sık sık sabunla yıkamak ve kapalı ortamları düzenli olarak havalandırmak büyük önem taşıyor. Mikroplar, kapalı ve sıcak ortamlarda hızla çoğalabiliyor. Maske kullanımı ve ortamların havalandırılması, hastalığın bulaşma ihtimalini azaltır.'

İYİLEŞME SÜRESİ UZAYABİLİYOR

Hastalığın iyileşme süresinin kişiden kişiye değiştiğini ifade eden Dr. Toprak, bağışıklık sistemi güçlü olan genç ve sağlıklı bireylerin bu hastalığı 3-7 gün içinde atlattığını, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ve yaşlılarda bu sürenin uzadığını belirtti.
Dr. Toprak, 'Özellikle aralık ve ocak aylarında iyileşme süresinin uzadığı görülüyor. Bunun nedeni, hastalığa ek olarak alt solunum yolu enfeksiyonları, örneğin pnömoni ve bronşit gibi hastalıkların da tabloya eklenmesi. Bu durum hastalığın iyileşme süresini uzatıyor ve bazı hastalarda hastaneye yatış gereksinimi doğurabiliyor,' dedi.

Dr. Toprak, sözlerini 'Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına uymak ve maske kullanımına dikkat etmek, yakalandıktan sonra tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğunu düşündüğümüzde çok daha önemli hale geliyor,' diyerek tamamladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme