Elazığ'da marketlere sansür!
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin yanıltılmasını önlemek ve gıda etiketlerini daha şeffaf hale getirmek amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti.
Bakanlığın güncellediği 'Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu' kapsamında özellikle süt ve süt ürünlerini etkileyen bir dizi yeni karar alındı.
Buna göre 'ev', 'köy', 'geleneksel', 'çiftlik' ve '%100' gibi tüketiciyi yanıltabilecek ifadelerin kullanımı yasaklandı.
Yeni düzenleme ile vegan ve bitkisel bazlı ürünlere yönelik reklam ve sunumlarında da önemli değişiklikler yapılacak.
TÜKETİCİ YANILTILMAKTAN KORUNACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, gıdada haksız rekabeti ortadan kaldırmak ve tüketiciyi doğru bilgilendirmek amacıyla 27 Kasım tarihli yeni bir yönetmelik yayımladı.
Güncellenen yönetmeliğe göre süt, süt ürünleri ve diğer gıdalarda, ürünün gerçek niteliğini yansıtmayan ifadelerin kullanılması yasak kapsamına alındı. Bu terimlerin yanı sıra özellikle süt içermeyen bitkisel bazlı içeceklerde 'süt' ifadesi kullanılamayacak.
Örneğin, badem, soya veya yulaf bazlı içecekler 'badem sütü' gibi ibarelerle tanımlanamayacak, sadece 'badem içeceği' olarak etiketlenecek.
YENİ ETİKETLERDE İŞARETLER ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
Yönetmelikle birlikte, gıda ürünlerinin etiketlerinde tüketiciyi yanıltıcı görsel ve ifadelere de son verilecek. Örneğin, ikame bileşenlerin kullanıldığı ürünlerde, bu bileşenlerin etiket üzerinde açıkça belirtilmesi zorunlu olacak. Ayrıca, ışınlanmış gıdalarda 'ışınlanmış' ibaresi mutlaka yer alacak. Bu sayede tüketicilerin daha bilinçli ve doğru kararlar alması sağlanacak.
2026 YILINA KADAR UYUM SAĞLANACAK
Yeni düzenlemelere uyum sağlamayan gıda ürünlerinin piyasadan toplatılacağı belirtildi. Firmalara mevcut ambalajlarını ve etiketlerini yenilemeleri için 31 Aralık 2026 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihe kadar eski etiketleriyle satış yapan ürünler, düzenlemeye uymadığı takdirde piyasalardan kaldırılacak.
DÜZENLEME SÜT VE VEGAN ÜRÜNLERİ DAHA FAZLA ETKİLEYECEK
Yeni düzenlemenin en çok süt ve süt ürünleriyle bitkisel bazlı vegan ürünleri etkilediği gözlemleniyor. Elazığ gibi tarım ve hayvancılığın öne çıktığı illerde, bu düzenlemeler çiftlik ve süt ürünü işletmelerini yakından ilgilendiriyor. Özellikle Elazığ'da faaliyet gösteren köy sütü üreticileri ve yerel markaların, yeni etiketleme standartlarına uyum sağlamak için ambalaj ve pazarlama stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerekecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin gıda piyasasında şeffaflığı artırarak tüketici güvenini sağlayacağını vurguladı. Yeni kuralların hayata geçmesiyle, tüketiciler alacakları ürünler hakkında daha net ve doğru bilgilere erişebilecekler.