Elazığ'da kadınların tatlı telaşı başladı! İşte hanımlar için tüyolar...
Elazığ'da yazın tazesi kışın ise kurusu yoğun olarak tüketilen biber ve patlıcanlar için hanımların mesaisi başladı.
Elazığ’da her ne kadar eskisi kadar yapılamasa da kadınlar bir geleneği sürdürmeye devam ediyor.
Yazın taze olarak kışın ise kurutulmuş olarak lezzetinden damakları çatlatan biber ve patlıcanlar için beklenen mevsim geldi. Peki kurutmalık yaparken nelere dikkat edilmeli. İşte Elazığlı Hatice Hanım’dan ev hanımlarına tüyolar:
Elazığ’da yazın tazesi kışın ise kurutmalıkları yoğun olarak tüketilen patlıcan ve biberler, tek tek ipe dizilerek güneşin altında bırakılıyor.
Kent merkezinde kadınlar kendi imkanları ile kışlık tüketeceği kadar patlıcan ve biberi kuruturken, bazıları da bunun ticaretini yapıyor.
Güneşte biber ve patlıcan kurutma işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:
Hazırlık: Taze dolmalık biberler ve patlıcanlar seçilir. Sapları çıkarılır, dilimlenir veya gerekiyorsa sadece çekirdekleri çıkarılır. Dilerseniz yeniden sudan geçirilir ve güzelce kurutulur.
Tuzlama (Opsiyonel): Dilimlenmiş biberler ve patlıcanlar hafifçe tuzlanarak suyunun dışarı atılmasına yardımcı olabilir. Bu aşama, ürünlerin daha hızlı kurumasına ve lezzetin yoğunlaşmasına katkı sağlar.
Dizme: Dilimlenmiş biber ve patlıcanlar güneş ışığı alacak bir alanda düz bir zemine serilir. Bu, ürünlerin güneş ışığına eşit şekilde maruz kalmasını sağlar. Veya kalın bir iğnenin deliğinden kalınca bir ip geçirin. Ardından biberlerin orta kısımlarından bu iğneyle ipliği geçirerek biberleri sırasıyla dizin. Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin.
Koruma: Dilimlenmiş ürünleri sineklerden, tozdan ve dış etkenlerden korumak için tülbent veya ince bir örtü ile örtülür.
Kuruma: Ürünler güneş ışığında ve sıcaklığında bırakılır. Bu süre zarfında, güneş ışığı ürünlerin içindeki suyu buharlaştırır ve ürünler giderek kuru hale gelir. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de sebzeleriniz tamamen kurumuş olur. Bu süre sıcaklık ve güneş ışıklarını ne denli aldığına göre değişkenlik gösterebilir.
Kontrol: Kuruma süreci boyunca ürünler düzenli olarak kontrol edilir. Ürünlerin dokusu sertleşir ve kırılgan hale geldiğinde kuruma işlemi tamamlanmış demektir.
Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır. Serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.